INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Urbano selo u Portugalu

29.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Selo Portugal

Urbano selo Portugal (Foto: BIG)

BIG arhitekte su u saradnji sa globalnom luksuznom platformom Farfetch projektovale urbano selo na padinama reke Leca u Portu u Portugalu. U ovom projektu učestvuje i firma iz Portugala koja se bavi nekretninama Castro Group, a sam projekat je nazvan Fuse Valley i imače 12 jedinsveno dizajniranih zgrada od kojih će svaka predstavljati različit element kompanije. Završetak projekta se planira za 2025. godinu.

Ovo je deo master plana od 24 zgrade koje će biti predstavništva raznih kompanija i startupova. 178000 kvadratnih metara ovog gradilišta biće ispunjeno osim zgradama i trgovima, uređenim dvorištima i parkovima. Svaka od zgrada leži na seriji zelenih terasa koje se povezuju sa glavnim putem i sa Leca rekom.

Zelene terase

Zelene terase (Foto: BIG)

Na osnovu reči Bjorka Ingelsa, osnivača BIG, ovo nije običan korporativni kompleks, već živahan prostor u kome će buduće kuće Farfetcha biti najimpresivnij delovi grada koji će privlačiti pažnju svih posetilaca. Plan je da se grad širi organski, kao pravo selo.

Prirodni putevi se rasprostiru od dvorišta do krovova i na taj način formiraju fleksibilne platforme za ljude da cirkulišu oko kompleksa. Sami krovovi zgrada su napravljeni kao produžetci padina koji prave prirodne terase za odmor i opuštanje posetilaca. Fasade u prizemlju su iskošene i uvučene i na taj način stvaraju dodatan prostor.

Dizajn zgrada

Specifičan dizajn zgrada (Foto: BIG)

Enterijer i eksterijer svake od ovih zgrada predstavlja prostor spojen sa prirodom napravljen da poboljša produktivnost i blagostanje stanovnika. Svaka zgrada je dizajnirana tako da kreira iskustvo dinamičkog enterijera, dok se vizuelna i fizička povezanost sa svim spratovima stvara tako što svaka struktura ima potkrovlje poput ateljea sa visokim plafonima i spuštenim spratovima sve do zemlje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;