PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Urbano selo u Portugalu

29.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Selo Portugal

Urbano selo Portugal (Foto: BIG)

BIG arhitekte su u saradnji sa globalnom luksuznom platformom Farfetch projektovale urbano selo na padinama reke Leca u Portu u Portugalu. U ovom projektu učestvuje i firma iz Portugala koja se bavi nekretninama Castro Group, a sam projekat je nazvan Fuse Valley i imače 12 jedinsveno dizajniranih zgrada od kojih će svaka predstavljati različit element kompanije. Završetak projekta se planira za 2025. godinu.

Ovo je deo master plana od 24 zgrade koje će biti predstavništva raznih kompanija i startupova. 178000 kvadratnih metara ovog gradilišta biće ispunjeno osim zgradama i trgovima, uređenim dvorištima i parkovima. Svaka od zgrada leži na seriji zelenih terasa koje se povezuju sa glavnim putem i sa Leca rekom.

Zelene terase

Zelene terase (Foto: BIG)

Na osnovu reči Bjorka Ingelsa, osnivača BIG, ovo nije običan korporativni kompleks, već živahan prostor u kome će buduće kuće Farfetcha biti najimpresivnij delovi grada koji će privlačiti pažnju svih posetilaca. Plan je da se grad širi organski, kao pravo selo.

Prirodni putevi se rasprostiru od dvorišta do krovova i na taj način formiraju fleksibilne platforme za ljude da cirkulišu oko kompleksa. Sami krovovi zgrada su napravljeni kao produžetci padina koji prave prirodne terase za odmor i opuštanje posetilaca. Fasade u prizemlju su iskošene i uvučene i na taj način stvaraju dodatan prostor.

Dizajn zgrada

Specifičan dizajn zgrada (Foto: BIG)

Enterijer i eksterijer svake od ovih zgrada predstavlja prostor spojen sa prirodom napravljen da poboljša produktivnost i blagostanje stanovnika. Svaka zgrada je dizajnirana tako da kreira iskustvo dinamičkog enterijera, dok se vizuelna i fizička povezanost sa svim spratovima stvara tako što svaka struktura ima potkrovlje poput ateljea sa visokim plafonima i spuštenim spratovima sve do zemlje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;