IZOLACIJA-468X60-BANNER

Najbelja boja na svetu koja bi mogla da ukloni potrebu za klimama

20.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Bela boja

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Prema rečima stručnjaka, najbelija boja na svetu proizvedena je u laboratoriji Univerziteta Purdue, boja koja je toliko bela da bi jednog dana mogla da smanji ili možda i da ukloni potrebu za klimatizacijom.

Boja je sada priznata kao najbelija koja je ikada stvorena u Ginisovoj knjizi rekorda.

Cilj istraživača nije bio postavljanje svetskog rekorda, već usporavanje globalnog zagrevanja. U svom saopštenju, Xiulin Ruan, profesor mašinstva na Purdue univerzitetu, izjavio je da su kada su započeli ovo istraživanje pre oko sedam godina, imali na umu očuvanje energije i klimatske promene.

Prema istraživačima, cilj je bio stvoriti boju koja će reflektovati sunčevu svetlost dalje od zgrade.

Univerzitet Purdue tvrdi da je izrazita refleksija učinila boju jako belom. Ova boja reflektuje 98,1 odsto solarne energije, koja takođe emituje infracrvenu toplotu. Pošto boja upija manje toplote od Sunca nego što emituje, površina premazana njom može se ohladiti na temperaturu nižu od okoline bez upotrebe električne energije.

Ako se ova nova boja koristi za pokrivanje krova od 1.000 kvadratnih metara, mogla bi obezbediti 10 kilovata rashladne električne energije, što je moćnije od većine kućnih klima uređaja.

Komercijalna bela boja se, s druge strane, više zagreva nego hladi. Boje koje reflektuju toplotu na tržištu reflektuju samo 80 do 90 odsto sunčeve svetlosti i ne mogu održavati površine hladnijim od okoline.

Velika količina hemijske komponente koja se naziva barijum sulfat, koja se obično koristi u fotopapiru i kozmetici, kao i različite veličine čestica barijum sulfata u boji čine ovu boju ultra belom.

Prema saopštenju za javnost, istraživači kompanije Purdue udružili su se sa jednom kompanijom kako bi ovu ultra-belu boju plasirali na tržište.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


S-GROUP-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...