INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kulturni centar u Rajasthanu, po ugledu na indijsku arhitekturu

08.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Studio Saar je razvio kulturni centar u Indiji koji će održavati obrazovne i kulturne programe i inspirisan je arhitektonskom istorijom Rajasthana. Struktura, nazvana Treći prostor: Haveli znatiželje, stvorena je da služi kao „treći prostor“ u kojem mladi ljudi mogu dobiti obrazovanje i socijalne prostorije izvan svojih škola i domova.

Perforirana fasada

Perforirana fasada zgrade (Foto:Saar)

Prilikom razvoja obrazovnog i kulturnog centra, Studio Saar je inspirisan indijskim tradicionalnim Havelisom - ogromnim gradskim kućama ili vilama sa ukrasima. Jonni Buckland, suosnivač Studija Saar, izjavio je da je bilo zadovoljstvo crpiti inspiraciju iz arhitektonske tradicije Rajasthana i imati fleksibilnost da je ponovo stvore.

Dvoriste objekta

Dvorište će biti centar objekta (Foto:Saar)

Centar zgrade biće centralno dvorište okruženo nizom klastera koji će služiti za hlađenje enterijera, a istovremeno će voditi posetioce između prostorija. Drveće će delovati kao putokazi za posetioce izvan centralnog dvorišta i duž puteva, vizuelno povezujući unutrašnjost sa indijskim zelenim urbanim područjima.

Formalno i neformalno učenje odvijaće se u delovima kao što su radionice, laboratorije i stvaralački prostori. Takođe će imati pozorište, kafić i prodavnice, a moći će da primi do 2.000 gostiju svakog dana kada se otvori.

Amfiteatar

Amfiteatar (Foto:Saar)

Konstrukcija će biti napravljena od lokalno dobijenog belog mermera, koji će biti isklesan metodama mlaza vode da bi se iznutra i sa spoljnih zidova proizveli specifični paravani.Ostaci mermernog otpada će se ponovo koristiti u podnim i zidnim pločicama u celom prizemlju. Mermerna prašina će biti stavljena u betonske zidove zgrade kako bi se smanjio sadržaj cementa i peska, a istovremeno dao i belji izgled. Zgrada će biti prekrivena spregnutom konstrukcijom od čelika koja će pomoći u odbijanju sunčeve toplote i smanjenju solarnog zagrevanja u unutrašnjosti.

Treći prostor Haveli radoznalosti je projektovan za Dharohar, neprofitnu organizaciju koja sarađuje sa školama radi pružanja akademskih i vannastavnih aktivnosti. Namerava se da ovo područje podstakne kreativnost i zajednicu mladih ljudi, povezujući ih sa lokalnim i okolnim okruženjem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;