Kulturni centar u Rajasthanu, po ugledu na indijsku arhitekturu

08.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Studio Saar je razvio kulturni centar u Indiji koji će održavati obrazovne i kulturne programe i inspirisan je arhitektonskom istorijom Rajasthana. Struktura, nazvana Treći prostor: Haveli znatiželje, stvorena je da služi kao „treći prostor“ u kojem mladi ljudi mogu dobiti obrazovanje i socijalne prostorije izvan svojih škola i domova.

Perforirana fasada

Perforirana fasada zgrade (Foto:Saar)

Prilikom razvoja obrazovnog i kulturnog centra, Studio Saar je inspirisan indijskim tradicionalnim Havelisom - ogromnim gradskim kućama ili vilama sa ukrasima. Jonni Buckland, suosnivač Studija Saar, izjavio je da je bilo zadovoljstvo crpiti inspiraciju iz arhitektonske tradicije Rajasthana i imati fleksibilnost da je ponovo stvore.

Dvoriste objekta

Dvorište će biti centar objekta (Foto:Saar)

Centar zgrade biće centralno dvorište okruženo nizom klastera koji će služiti za hlađenje enterijera, a istovremeno će voditi posetioce između prostorija. Drveće će delovati kao putokazi za posetioce izvan centralnog dvorišta i duž puteva, vizuelno povezujući unutrašnjost sa indijskim zelenim urbanim područjima.

Formalno i neformalno učenje odvijaće se u delovima kao što su radionice, laboratorije i stvaralački prostori. Takođe će imati pozorište, kafić i prodavnice, a moći će da primi do 2.000 gostiju svakog dana kada se otvori.

Amfiteatar

Amfiteatar (Foto:Saar)

Konstrukcija će biti napravljena od lokalno dobijenog belog mermera, koji će biti isklesan metodama mlaza vode da bi se iznutra i sa spoljnih zidova proizveli specifični paravani.Ostaci mermernog otpada će se ponovo koristiti u podnim i zidnim pločicama u celom prizemlju. Mermerna prašina će biti stavljena u betonske zidove zgrade kako bi se smanjio sadržaj cementa i peska, a istovremeno dao i belji izgled. Zgrada će biti prekrivena spregnutom konstrukcijom od čelika koja će pomoći u odbijanju sunčeve toplote i smanjenju solarnog zagrevanja u unutrašnjosti.

Treći prostor Haveli radoznalosti je projektovan za Dharohar, neprofitnu organizaciju koja sarađuje sa školama radi pružanja akademskih i vannastavnih aktivnosti. Namerava se da ovo područje podstakne kreativnost i zajednicu mladih ljudi, povezujući ih sa lokalnim i okolnim okruženjem.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...