IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Oblak kao inspiracija

09.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Objekat nalik oblaku koji kao da lebdi nad zemljom gradi se u kineskom lučkom gradu Ćinhuangdau. Služice kao fleksibilni prostor za događaje koji se organizuju u priobalnom delu Aranya. Neobična spoljašnjost od sjajnog belog stakla biće u kontrastu sa okolinom. Objekat će biti uzdignut na maloj bazi koja će mu dati efekat lebdenja. U zavisnosti od perspektive posmatranja, formom će podsećati na kamenčić, patkin kljun, vanzemaljski objekat ili nešto četvrto. Međutim, MAD Architects koji je projektovao ovu građevinu naglašava da je oblak bio inspiracija.

Aranya Cloud Center

"Aranya Cloud Center" (Foto: MAD Architect)

Svakako, kada se posmatra iz daljine, deluje kao oblak koji lebdi u sredini šume. Reflektujuća forma koju aktiviraju promenjiva svetlost, nebo i pejzaž, postignuta je fasadom od belog vitraža hiperboličnog oblika. Niz monumentalnih prepusta, gde je najduži 30m, čine da čvrsta bela masa zgrade "pluta" iznad pretežno zastakljenog prizemlja. Gornji deo konstrukcije koji je u formi oblaka izbalansiran je i prikačen u središnjem jezgru zgrade, što pruža potporu čitavom objektu i omogućava unutrašnji prostor bez stubova.

Aranya Cloud Center

"Aranya Cloud Center" (Foto: MAD Architect)

Unutrašnjost će biti organizovana oko velike prostorije sa impersivnim kovitlajućim plafonom. Objekat će se prostirati na 2.579 kvadratnih metara. Sunčeva svetlost će dopirati kroz zastakljenja u donjem delu i preko krovnih prozora. Pokretni zidovi daće dodatnu fleksibilnost za prilagođavanje prostora i održavanje izložbi, pozorišnih predstava, konferencija za štampu i drugih događaja. Oko zgrade i uređenog vrta nalaziće se nizak kružni zid. On će uokvirivati prostor u okviru koga će biti postavljen niz belih stena i valovitog zelenila koji treba da dočaraju efekat svemira. U blizini će biti i reflektujući bazen. Završetak gradnje očekuje se sledeće godine.

Kovitlajući plafon unutar objekta Aranya Cloud Center

Kovitlajući plafon unutar objekta "Aranya Cloud Center" (Foto: MAD Architect)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;