INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeni objekti kao vertikalni voćnjaci

15.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Stambeni kompleks sa "jestivom" fasadom donosi malo drugačiji koncept življenja. Integriše vegetaciju uz pomoć zidova i krovova i stvara vertikalni voćnjak. Projekat je deo većeg poduhvata koji obuhvata transformaciju kampusa Westbanka u San Hozeu i najveći je od ukupno pet koji su u planu. Obuhvataće dve zasebne zgrade, uključujući pripadajući poslovni prostor koji je projektovao WRNS studio. Rešenje je razvila firma James KM Cheng Architects u partnerstvu sa Urban Community, Petersonom i OPtrustom.

Orchard u San Hozeu

"Orchard" (Foto: Westbank/Tandem)

"Orchard" će biti izgrađen od masivne građe, arhitektonski oponašajući "ritam" voćnjaka koji su nekada dominirali krajolikom doline Santa Klare. Projektom treba da se proslavi lokalna kultura i ojača karakter samog mesta u okviru okruga SoFA. Ovaj zanimljiv deo krasi živopisna umetnička i društvena scena, sa nizom kulturnih centara, muzeja i galerija. Svakako nova stambena zgrada usvaja plan u obliku slova L koji ne samo da poštuje istoriju već i maksimizira efikasnost. Pored toga, zgrada i javni trg formiran uz nju stvoriće novo mesto okupljanja u ovom okrugu.

Orchard u San Hozeu

"Orchard" (Foto: Westbank/Tandem)

Ovaj projekat će podsetiti na poljoprivredno nasleđe San Hozea, unoseći prirodu kroz vertikalni voćnjak ne samo da u potpunosti zamenjuje produktivno zemljište raseljeno razvojem, već da dodatno doprinese poljoprivrednoj proizvodnji. Voćke koje su podobne za gajenje u uslovima koji vladaju u regiji su: jabuke, citrusi i trešnje. Zgradu karakteriše fasada sa nizom balkona i žardinjera, dok je dvorište u prizemlju pod krošnjama drveća, pružajući otvoreni prostor gde se nalaze restoran otveren za javnost ali i zelena oaza u vidu predvorja za stanare zgrade.

Orchard u San Hozeu

"Orchard" (Foto: Westbank/Tandem)

Teži nultoj energiji, što znači da kada objekat bude bio izgrađen neće uticati negativno na sredinu. Elektrifikacija će biti urađena u cilju značajnog smanjenja emisije efekata staklene bašte na duži rok. Voćke i zasadi pružiće zajednici i okolini sem direktnih koristi u vidu hrane, i sekundarne u vidu poboljšavanja klime i ublažavanja uticaja kišnice.

Terase u okviru Orcharda u San Hozeu

Terase u okviru "Orchard" (Foto: Westbank)/Tandem

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;