Stambeni objekti kao vertikalni voćnjaci

15.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Stambeni kompleks sa "jestivom" fasadom donosi malo drugačiji koncept življenja. Integriše vegetaciju uz pomoć zidova i krovova i stvara vertikalni voćnjak. Projekat je deo većeg poduhvata koji obuhvata transformaciju kampusa Westbanka u San Hozeu i najveći je od ukupno pet koji su u planu. Obuhvataće dve zasebne zgrade, uključujući pripadajući poslovni prostor koji je projektovao WRNS studio. Rešenje je razvila firma James KM Cheng Architects u partnerstvu sa Urban Community, Petersonom i OPtrustom.

Orchard u San Hozeu

"Orchard" (Foto: Westbank/Tandem)

"Orchard" će biti izgrađen od masivne građe, arhitektonski oponašajući "ritam" voćnjaka koji su nekada dominirali krajolikom doline Santa Klare. Projektom treba da se proslavi lokalna kultura i ojača karakter samog mesta u okviru okruga SoFA. Ovaj zanimljiv deo krasi živopisna umetnička i društvena scena, sa nizom kulturnih centara, muzeja i galerija. Svakako nova stambena zgrada usvaja plan u obliku slova L koji ne samo da poštuje istoriju već i maksimizira efikasnost. Pored toga, zgrada i javni trg formiran uz nju stvoriće novo mesto okupljanja u ovom okrugu.

Orchard u San Hozeu

"Orchard" (Foto: Westbank/Tandem)

Ovaj projekat će podsetiti na poljoprivredno nasleđe San Hozea, unoseći prirodu kroz vertikalni voćnjak ne samo da u potpunosti zamenjuje produktivno zemljište raseljeno razvojem, već da dodatno doprinese poljoprivrednoj proizvodnji. Voćke koje su podobne za gajenje u uslovima koji vladaju u regiji su: jabuke, citrusi i trešnje. Zgradu karakteriše fasada sa nizom balkona i žardinjera, dok je dvorište u prizemlju pod krošnjama drveća, pružajući otvoreni prostor gde se nalaze restoran otveren za javnost ali i zelena oaza u vidu predvorja za stanare zgrade.

Orchard u San Hozeu

"Orchard" (Foto: Westbank/Tandem)

Teži nultoj energiji, što znači da kada objekat bude bio izgrađen neće uticati negativno na sredinu. Elektrifikacija će biti urađena u cilju značajnog smanjenja emisije efekata staklene bašte na duži rok. Voćke i zasadi pružiće zajednici i okolini sem direktnih koristi u vidu hrane, i sekundarne u vidu poboljšavanja klime i ublažavanja uticaja kišnice.

Terase u okviru Orcharda u San Hozeu

Terase u okviru "Orchard" (Foto: Westbank)/Tandem

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...