INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada koja se prilagodila zahtevima lokacije

24.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Formu ove poslovne zgrade nametnula je sama lokacija. Pošto mesto na kome treba da bude izgrađena ne može da podrži tešku konstrukciju zbog podzemne železničke pruge, predlog je objekat koji u svom središnjem delu ima lučno zakrivljenje. Zapravo, problematičan je centralni deo pa je zato tu zgrada sužena dok se na krajevima prostire po celoj širini.

Novo sedište Le Monde Group u Parizu

Novo sedište Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

Ovde će se nalaziti sedište francuskog medijskog giganta Le Monde Group. Inicijalni projekat je podrazumevao dve zgrade i prazan prostor između njih, ali je kompanija odlučila da bi bilo bolje da sedište bude u jednom objektu. Projekat je uradila Snøhette u saradnji sa lokalnom firmom SRA i firmom za dizajn enterijera Archimage.

Pikselizovana fasada novog sedišta Le Monde Group u Parizu

Pikselizovana fasada novog sedišta Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

Prvi izazov koji je stavljen pred projektantsku firmu bio je da se osmisli i izgradi zgrada u kojoj bi čitav tehnički sistem objekta bio pametno uklopljen u konstrukciju same zgrade. Drugi je izazov bila sama lokacija koja može da podnese određenu količinu težine, i to samo na dva kraja lokacije. Shodno tome odgovor na ove izazove bio je rad na ideji spajanja prvoplanirana dva objekta u jedan uz premošćavanje dela koji ne može izneti veliku težinu. U tu svrhu kreirana je čelična konstrukcija. Ova premošćujuća konstrukcija u formi luka bi doslovno pravila preskok s jedne strane lokacije na drugu. U pitanju je vrlo zahtevan inženjerski poduhvat jer je zgrada teža od Ajfelovog tornja. Međutim, ovo je urađeno sa ciljem stvaranja jedinstvene zgrade dinamičnog izgleda koja će objediniti različite naslove časopisa i novina grupe Le Monde.

Čelična konstrukcija novog sedište Le Monde Group u Parizu

Čelična konstrukcija novog sedište Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

Zgradu karakterišu veliki luk i privlačna pikselizovana fasada koja sadrži preko 20.000 komada stakla raspoređenih u serije od 772 šablona. Fasada je kreirana sa ciljem da se njen izgled menja u zavisnosti od promene vremena i svetlosti. Takođe, šabloni na fasadi treba da upute na štampana slova novina i časopisa. Spoljni deo luka je betonski obložen i ima integrisano LED osvetljenje. 

Krovna terasa novog sedišta Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

U okviru lučnog dela nalazi se prostor za sedenje i parkiranje bicikala. Zgrada se prostire na površini od 23.000 kvadratnih metara raspoređenih na osam spratova. Većinu prostora zauzimaju kancelarije Le Monde Group, ali tu su i recepcija, biblioteka, prostor za konferencije, kafeterija za osoblje, restoran i sale za sastanke. Pored toga zgrada ima i terasu obloženu zelenilom sa koje se pruža pogled na Senu.

Novo sedište Le Monde Group u Parizu

Novo sedište Le Monde Group u Parizu (Foto: Snøhette)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;