IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ugljenično-neutralni aerodromski terminal

23.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Proglašeni su pobednici takmičenja za projektovanje ugljenično-neutralnog terminala aerdoroma u Indiji koji će biti kapaciteta opsluživanja 30 miliona putnika na godišnjem nivou. "Delhi Noida" je međunardoni aerodrom u mestu Jewar, udaljen 40km od Nju Delhija. Pobednici, arhitektonske kompanije Nordic Office of Architecture, Grimshaw, Haptic i konsultanti iz STUP-a projektovali su "najzeleniji" aerodorom u Indiji.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Aerdoromski terminal treba da zadovolji standarde koji se tiču ugljenične neutralnosti, standarde nulte energije, kao i LEED Gold sertifikat. Cilj je da se onoliko koliko se pusti ugljenika u atmosferu, isto toliko i neutralizuje, pa se ostaje na nuli.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Pobedničko rešenje karakteriše otvoreni prostor sa zelenilom i drvećem, u formi uređenog dvorišta u zgradi, a sa ciljem maksimiziranja prirodne svetlosti i ventilacije. Zelene površine su predviđene i za prostor ispred aerodroma.

Tim sastavljen iz spomenutih firmi već je ranije sarađivao na sličnim projektima pa će shodno tome i kombinovati iskustvo i znanje kako bi stvorili istinski moderan, inovativan i zeleni aerodrom zasnovan na snažnoj istorijskoj i kulturnoj tradiciji ove regije. Zajednički projekat bio je "Istanbul New Airport Terminal One" u Turskoj.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Nordic Office of Architecture je osmislio aerodrom u Oslu i proširio ga 2017. godine, a zajedno s Hapticom planirao je i "održivi grad budućnosti" koji će se graditi blizu terminala, dok su Grimshawovi planovi za proširenje londonskog aerodroma Heathrow još jednom su dobili zeleno svetlo za gradnju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;