Ugljenično-neutralni aerodromski terminal

23.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Proglašeni su pobednici takmičenja za projektovanje ugljenično-neutralnog terminala aerdoroma u Indiji koji će biti kapaciteta opsluživanja 30 miliona putnika na godišnjem nivou. "Delhi Noida" je međunardoni aerodrom u mestu Jewar, udaljen 40km od Nju Delhija. Pobednici, arhitektonske kompanije Nordic Office of Architecture, Grimshaw, Haptic i konsultanti iz STUP-a projektovali su "najzeleniji" aerodorom u Indiji.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Aerdoromski terminal treba da zadovolji standarde koji se tiču ugljenične neutralnosti, standarde nulte energije, kao i LEED Gold sertifikat. Cilj je da se onoliko koliko se pusti ugljenika u atmosferu, isto toliko i neutralizuje, pa se ostaje na nuli.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Pobedničko rešenje karakteriše otvoreni prostor sa zelenilom i drvećem, u formi uređenog dvorišta u zgradi, a sa ciljem maksimiziranja prirodne svetlosti i ventilacije. Zelene površine su predviđene i za prostor ispred aerodroma.

Tim sastavljen iz spomenutih firmi već je ranije sarađivao na sličnim projektima pa će shodno tome i kombinovati iskustvo i znanje kako bi stvorili istinski moderan, inovativan i zeleni aerodrom zasnovan na snažnoj istorijskoj i kulturnoj tradiciji ove regije. Zajednički projekat bio je "Istanbul New Airport Terminal One" u Turskoj.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Nordic Office of Architecture je osmislio aerodrom u Oslu i proširio ga 2017. godine, a zajedno s Hapticom planirao je i "održivi grad budućnosti" koji će se graditi blizu terminala, dok su Grimshawovi planovi za proširenje londonskog aerodroma Heathrow još jednom su dobili zeleno svetlo za gradnju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...