INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ugljenično-neutralni aerodromski terminal

23.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Proglašeni su pobednici takmičenja za projektovanje ugljenično-neutralnog terminala aerdoroma u Indiji koji će biti kapaciteta opsluživanja 30 miliona putnika na godišnjem nivou. "Delhi Noida" je međunardoni aerodrom u mestu Jewar, udaljen 40km od Nju Delhija. Pobednici, arhitektonske kompanije Nordic Office of Architecture, Grimshaw, Haptic i konsultanti iz STUP-a projektovali su "najzeleniji" aerodorom u Indiji.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Aerdoromski terminal treba da zadovolji standarde koji se tiču ugljenične neutralnosti, standarde nulte energije, kao i LEED Gold sertifikat. Cilj je da se onoliko koliko se pusti ugljenika u atmosferu, isto toliko i neutralizuje, pa se ostaje na nuli.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Pobedničko rešenje karakteriše otvoreni prostor sa zelenilom i drvećem, u formi uređenog dvorišta u zgradi, a sa ciljem maksimiziranja prirodne svetlosti i ventilacije. Zelene površine su predviđene i za prostor ispred aerodroma.

Tim sastavljen iz spomenutih firmi već je ranije sarađivao na sličnim projektima pa će shodno tome i kombinovati iskustvo i znanje kako bi stvorili istinski moderan, inovativan i zeleni aerodrom zasnovan na snažnoj istorijskoj i kulturnoj tradiciji ove regije. Zajednički projekat bio je "Istanbul New Airport Terminal One" u Turskoj.

Terminal u okviru aerodroma Delhi Noida

Terminal u okviru aerodroma "Delhi Noida" (Foto: Grimshaw) 

Nordic Office of Architecture je osmislio aerodrom u Oslu i proširio ga 2017. godine, a zajedno s Hapticom planirao je i "održivi grad budućnosti" koji će se graditi blizu terminala, dok su Grimshawovi planovi za proširenje londonskog aerodroma Heathrow još jednom su dobili zeleno svetlo za gradnju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;