IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Montažni paviljoni za vakcinaciju

18.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ovu 2020. godinu obeležila je pandemija koja kako se čini ne jenjava, pa mnogi vide spas u vakcinama o kojima se priča već neko vreme. Mnoge države već su naručile određene količine i u planu je da se uskoro krene sa vakcinacijom stanovništva. Italija, među najviše pogođenim zemljama kada je reč o virusu, treba u januaru da krene sa vakcinisanjem. Iz tog razloga osmišljeni su i projektovani montažni paviljoni koji će služiti kao mesta za distribuciju gde će se davati vakcine.

Montažni paviljoni za vakcinaciju

Montažni paviljoni za vakcinaciju biće postavljeni na gradskim trgovima (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Ove montažne jedinice biće napravljene od drveta i tkanine, i postavljene na trgovima širom Italije. U planu je da bude postavljeno 1500 ovih konstrukcija tokom narednih meseci. Jedinice su u osnovi kružne forme - struktura je od drveta, dok je omotač urađen od tkanine otporne na vodu koja se u potpunosti može reciklirati. U unutrašnjosti su prostori odvojeni sistemom fleksibilnih zidova od tkanine, koji su transparentni i upijaju zvuk.

Stefano Boeri je projektovao montažne paviljone tako da se oni mogu lako i brzo postaviti, ali i demonirati i preneti na drugu lokaciju, jer je cilj da se poveća kapacitet mesta za vakcinaciju i ubrza ceo proces. Ideja da se nalaze na tgovima širom Italije došla je iz razloga što Italijani vole da provode vreme napolju na javnim mestima

Montažni paviljoni za vakcinaciju

Montažni paviljoni za vakcinaciju biće postavljeni na gradskim trgovima (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Unutrašnjost paviljona će biti organizovana oko centralnog dela, uz koji će se nalaziti i smeštajne zone za zdravstvene radnike, uključujući toalete i svlačionice. Konstrukcija je zamišljena da bude energetski samoodrživa u ćemu će joj pomoći prsten od solarnih panela na krovu projektovan da obezbedi dovoljno električne energije za potrebe celog paviljona.

Delovi montažnog paviljona za vakcinaciju

Delovi montažnog paviljona za vakcinaciju (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Veliki, ružičasti cvetovi jagorčevine nalaziće se na spoljnjim zidovima i krovnoj konstrukciji, što bi trebalo vizuelno da ukaže na budući "procvat". Cilj je da se ovim prolećnim cvetom prenese simbolika vedrine i regeneracije. Boerijev grafički dizajn cveta koristiće se kao logotip za kampanju u zemlji oko vakcinacije pod sloganom "Sa cvetom, Italija se vraća u život".

Projekat postavljanja montažnih paviljona po nalogu je Domenica Arcurija, specijalnog poverenika za vanredne situacije Covid-19 u Italiji. On je izjavio da će značajan broj Italijana koji žele da se vakcinišu to i ostvariti do septembra 2021. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;