IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kuće sa "živim" krovovima jeftinije od standardnih

17.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Navikli smo da sve što je dobrog kvaliteta mora imati i visoku cenu. Međutim, tu teoriju opovrgava arhitekta Matt Wittman iz Wittman Estes. On je osmislio održive kuće u nizu za grad Sijetl koje su jeftinije od standardnih u tom području. "Tsuga Townhomes" podrazumeva trio održivih gradskih kuća građenih u nizu koje karakterišu "živi" krovovi, ekološki završni materijali i sistem za prikupljanje kišnice.

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - kuće u nizu (Foto: Wittman Estes)

Cilj ovog projekta jeste da se poboljša stanogradnja u spomenutom gradu, ne samo pružanjem troškovno pristupačnijih kuća, već i ekološki podobnijim. Brzi rast troškova gradnje u Sijetlu rezultirao je velikim obimom ali nekvalitetnim rešenjima što je dovelo do pojave objekata od nekvalitetnih materijala kojima često nedostaje "karakter" i povezanost sa prirodom. U 2018. godini prosečni troškovi gradnje u u ovom gradu svrstali su se među najviše na svetu i iznosili su 280 dolara po kvadratnom metru. Cena izgradnje "Tsuga Townhomes" iznosi 185USD po kvm, što celokupan projekat čini 45% jeftinijim u odnosu na prosečnu cenu stanogradnje u spomenutom gradu u SAD-u.

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - kuće u nizu (Foto: Wittman Estes)

Tri stambene jedinice smeštene su na nagnutoj parceli koja obuhvata 5.040 kvadratnih metara. Ova kritična lokacija izabrana je kako bi se smanjili troškovi, a izgradnja na njoj omogućena je samo zato što je padina veštački stvorena tokom gradnje obližnje ulice. Nalazi se na ivici "Highland" parka i gleda na reku Duwamish. Glavna kuća smeštena je uz ulicu i park, dok je dupleks izgrađen na padini. Stambene objekte karakterišu veliki prozori okrenuti prema jugu u cilju maksimiziranja pogleda i obezbeđivanja dovoljno sunčeve setlosti. 

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - terasa (Foto: Wittman Estes)

Održivi dizajn pomaže u stvaranju zdravog životnog okruženja u gradskim uslovima, a uz to štedi energiju i snižava troškove. Zeleni krovovi i specijalne saksije za bioretenciju koje se koriste za sakupljanje kišnice samo su neke od karaktersitika. Zelenilo na terasama, krovovima i tremovima stvara neku vrstu filtera i zaštitne zone između privatnog i javnog prostora. Energetski efikasni sistemi zadovoljavaju standard zelene gradnje - Four Star Built Green Certification.

Tsuga Townhomes - kuće u nizu

"Tsuga Townhomes" - unutrašnjost (Foto: Wittman Estes)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;