INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uzvišeni park kao nova oaza Londona

15.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Zelenih površina u urbanim područjima nikada dosta pa je težnja da ih ima što više, a i upravo su zbog toga i mnogi projekti usmereni ka ovom cilju. Zanemarivanjem javnih površina u vidu parkova i sl. koje su prevashodno značajne za zdarvlje ljudi i zbog preterane neplanske gradnje došlo se do toga da nema fizičkog prostora za poduhvate ovakve vrste. Shodno tome, mnoge svetske metropole došle su na ideju da rekonstruišu napuštena mesta i pretvore ih u svima korisne i dopadljive urbane kutke.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - uzvišeni park (Foto: Hammerson i Ballymore)

Parkovi već odavno nisu rezervisani samo za lokaciju koja je na zemlji, već se grade i na uzdignutim terenima, napuštenoj saobraćajnoj infrastrukturi i zapostavljenim lokacijama. Jedan takav projekat koji donosi zelenilo u gradsko područje očekuje London. "Bishopsgate Goodsyard" podrazumeva uzdignuti park koji će uključivati i objekte za stanovanje, maloprodaju i kancelarijski prostor. Nalaziće se na mestu koje nije u funkciji još od 60ih godina prošlog veka i zauzimaće prostor od 4,4 hektara od čega će polovina biti posvećena javnom otvorenom prostoru.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - uzvišeni park (Foto: Hammerson i Ballymore)

Projektom će biti obuhvaćen prostor kako na nivou ulice, tako i na vrhu obnovljenih železničkih lukova. Planirano je da se na samoj lokaciji posadi preko 300 novih stabala i stvori park sa šetalištem. Pored toga, tu će se nalaziti više od 100 maloprodajnih objekata, restorana i prostora za razonodu, ali i kancelarija i stanova. Biće izgrađeno 500 domova od kojih je polovina označena kao "pristupačna". Neka od zgrada će uključivati zelene krovove, skladište za vodu i košnice.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - gornji i donji nivo (Foto: Hammerson i Ballymore)

Projekat je delo kompanija Hammerson i Ballymore. Sean Mulryan, predsednik i izvršni direktor grupe Ballymore, rekao je da su ovo područje kupili pre 20 godina i da je vreme da se preuredi u sredinu koja će biti uzor drugim delovima grada. Uz kombinaciju novih stanova, radnih prostora, prodavnica, kafića i restorana, kulturnih objekata, novih ulica i jednog od najvećih novih parkova u središnjem delu Londona, ovo će postati mesto gde će svi želeti da žive, rade i uživaju.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - sadržaji ispod železnički lukova  koji drže park (Foto: Hammerson i Ballymore)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;