Uzvišeni park kao nova oaza Londona

15.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Zelenih površina u urbanim područjima nikada dosta pa je težnja da ih ima što više, a i upravo su zbog toga i mnogi projekti usmereni ka ovom cilju. Zanemarivanjem javnih površina u vidu parkova i sl. koje su prevashodno značajne za zdarvlje ljudi i zbog preterane neplanske gradnje došlo se do toga da nema fizičkog prostora za poduhvate ovakve vrste. Shodno tome, mnoge svetske metropole došle su na ideju da rekonstruišu napuštena mesta i pretvore ih u svima korisne i dopadljive urbane kutke.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - uzvišeni park (Foto: Hammerson i Ballymore)

Parkovi već odavno nisu rezervisani samo za lokaciju koja je na zemlji, već se grade i na uzdignutim terenima, napuštenoj saobraćajnoj infrastrukturi i zapostavljenim lokacijama. Jedan takav projekat koji donosi zelenilo u gradsko područje očekuje London. "Bishopsgate Goodsyard" podrazumeva uzdignuti park koji će uključivati i objekte za stanovanje, maloprodaju i kancelarijski prostor. Nalaziće se na mestu koje nije u funkciji još od 60ih godina prošlog veka i zauzimaće prostor od 4,4 hektara od čega će polovina biti posvećena javnom otvorenom prostoru.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - uzvišeni park (Foto: Hammerson i Ballymore)

Projektom će biti obuhvaćen prostor kako na nivou ulice, tako i na vrhu obnovljenih železničkih lukova. Planirano je da se na samoj lokaciji posadi preko 300 novih stabala i stvori park sa šetalištem. Pored toga, tu će se nalaziti više od 100 maloprodajnih objekata, restorana i prostora za razonodu, ali i kancelarija i stanova. Biće izgrađeno 500 domova od kojih je polovina označena kao "pristupačna". Neka od zgrada će uključivati zelene krovove, skladište za vodu i košnice.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - gornji i donji nivo (Foto: Hammerson i Ballymore)

Projekat je delo kompanija Hammerson i Ballymore. Sean Mulryan, predsednik i izvršni direktor grupe Ballymore, rekao je da su ovo područje kupili pre 20 godina i da je vreme da se preuredi u sredinu koja će biti uzor drugim delovima grada. Uz kombinaciju novih stanova, radnih prostora, prodavnica, kafića i restorana, kulturnih objekata, novih ulica i jednog od najvećih novih parkova u središnjem delu Londona, ovo će postati mesto gde će svi želeti da žive, rade i uživaju.

Bishopsgate Goodsyard

Bishopsgate Goodsyard - sadržaji ispod železnički lukova  koji drže park (Foto: Hammerson i Ballymore)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...