INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgled novog prilagodljivog trga u Podgorici

11.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Pobedničko rešenje rekonstrukcije Trga nezavisnosti u centru Podgorice predlaže održivi otvoreni prostor koji će imati sadržaje i iznad i ispod zemlje sa ciljem da obogati javni život ovog grada. Novi prostor sastoji se iz više slojeva urbane infrastrukture koji treba da stvoru fleksibilnu "zajednicu" transformišući javni prostor u onaj koji se prilagođava različitim socijalnim, kulturnim i sezonskim okolnostima. Svakako treba da postane orijentir i novi epicenter kontinuirane otvorene pešačke zone u Podgorici.

Budući izgled Trga Nezavisnosti u Podgoric

Budući izgled Trga Nezavisnosti u Podgorici (Foto: Konstantina Tzemou, Tommaso Bernabò Silorata i Ninoslav Krgović)

Urbanističko-arhitektonski projekat osmislili su Konstantina Tzemou, Tommaso Bernabò Silorata i Ninoslav Krgović.

U centralnom delu će se nalaziti fontana koja će po potrebi biti aktivirana, tačnije kada nije uključena trg postaje prostor na kome se mogu organizovati različite vrste manifestacija i velikh događaja. Mobilijar je takođe u skladu sa idejom fleksibilnosti i nudi različite varijante klupa, betonskih delova za sedenje i elemente za pristup i udobnost.

Fontana u centralnom delu novog trga u Podgorici

Fontana u centralnom delu novog trga u Podgorici (Foto: Konstantina Tzemou, Tommaso Bernabò Silorata i Ninoslav Krgović)

Prednost je data prirodnim i recikliranim materijalima. Ispod zemlje dominiraju betonski elementi, dok je iznad upotrebljeno drvo. Popločavanje je urađeno u skladu sa fontanom i propuštanjem vode što je definisano i različitom bojom jer pomaže kod prepoznavanja zona cirkulacije za razliku od zona pauze. U planu je da trg bude namenjen pešacima i biciklistima, dok će se ispod njega nalaziti garaža sa 737 parking mesta, od kojih je 36 rezervirano za osobe sa invaliditetom, a 30 za motocikliste.

Nivoi prilagodljivog trga u Podgorici

Nivoi prilagodljivog trga u Podgorici (Foto: Konstantina Tzemou, Tommaso Bernabò Silorata i Ninoslav Krgović)

Podzemni nivoi gde će se nalaziti garaža sastojaće se od betonskog potpornog zida i stubova postavljenih duboku u zemlju koji podržavaju konstrukciju. Temelj će biti postavlljen nakon geotehničkog ispitivanja stanja tla. Nadzemni deo parkinga i trg sastojaće se od izlivenih betonskih ravnih ploča na licu mesta koje će biti oslonjene na pravougaone stubove. Na ovaj način će se smanjiti potreba za korišćenjem složenih oplata i povećati visina zazora uklanjanjem potreba za betonskim gredama.

Gornji nivo konstrukcije garaže sastojaće se od stepenastog sistema masovne drvene građe, formirajući ulazne nadstrešnice na istočnom kraju trga. Trouglaste kose nadstrešnice biće uokvirene unakrsno lameliranim gredama koje su podržane pravougaonim stubovima od istog materijala. CLT ploče povezane su čeličnim šipkama sa navojem spuštaće se ka betonskoj ploči na nivou trga koja podupire najnižu duž svoje duge ivice. Na nivou trga, ulazi u betonsku ploču na fontani biće prekriveni laminiranim staklom.

Nivo iznad podzemne garaže a ispod trga u Podgorici

Nivo iznad podzemne garaže a ispod trga u Podgorici (Foto: Konstantina Tzemou, Tommaso Bernabò Silorata i Ninoslav Krgović)

Ceo koncept planiran je u skladu sa vremenskim prilikama podneblja. Zahvaljujući sistemu popločavanja koji propušta vodu i tehnici zelene infrastrukture, sakupljaće se kišnica koja će se ponovo koristi za navodnjavanje. Propusno popločavanje podsticaće na igru i rekreaciju putem interaktivne vodene funkcije. Sistem je projektovan tako da se može koristiti tokom cele godine.

Za okolne zgrade, odnosno one koje okružuju trg uveden je zeleni fasadni sistem potpomognut laganom drvenom konstrukcijom kojom će se proširiti prostori balkona, vizualno objediniti fasada i poboljšati životni uslovi stanovnika. Dosežući vrh zgrade, zeleni fasadni sistem stopiće se sa kosim krovnim sistemom stvarajući mikroklimu za urbanu baštu na krovu. Budući da nema prepreka i da su krovovi ravni, biće postavljeni fotonaponski paneli koji će pomoći u stvaranju energije za trg i parking, kako bi se smanjilo opterećenje na energetsku mrežu i pomoglo vezano za energetsku efikasnost.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;