INFONET-468X60-BANNER

"Sky Valley" - Naučni i tehnološki grad

30.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Spajanje tehnologije sa prirodom, urbano sa ruralnim i moderno sa tradicijom je upravo ono što će karakterisati novi poduhvat kompanije MVRDV. Koncept grada budućnosti ima cilj da integriše nove tehnologije i moderne materijale u postojeći krajolik i tradiciju. Projekat "Sky Valley" balansira konkurentske potrebe područja kroz novorazvijenu tehnologiju.

"Sky Valley" (Foto: ATCHAIN)

U planu je da se nalazi u Čengduu u jugozapadnom delu Kine. Lokacija je dobro povezana sa drugim delovima grada, ali i ruralna, nešto između poljoprivrednog zemljišta i raštrkanih sela. Shodno tome, ova dijametralna suprotnost između postojećeg ruralnog krajolika i budućeg naučno-tehnološkog parka "traži" rešenje koje će ih povezati.

MVRDV je zato osmislio projekat koji uklapa tradiciju i inovacije, prošlost i budućnost, mlade i stare, Istok i Zapad, tehnologiju i poljoprivredu, uz očuvanje doline.

"Sky Valley" (Foto: MVRDV)

Novi projekat prati prirodnu topografiju i poboljšava krajolik Linpana. Fokusira se na međuindustrijsko istraživanje i inovacije u hrani i poljoprivredi, što je specifično za Čengdu. Grad povezuje ljude iz različitih industrija, kultura i profesija pa je zato i bio cilj da se osmisli sredina koju će karakterisati raznovrsnija zajednica sa širim izborom stilova života. Winy Maas osnivač MVRDVa rekao je da je suština stvoriti grad koji radi zajedno s prirodom u kojem možete "posegnuti za nebom dok ste spušteni na zemlju".

"Sky Valley" (Foto: MVRDV)

MVRDV NEXT, tehnički tim-deo kompanije fokusiran na razvoj i implementaciju novih tehnologija u firmi, razvio je niz digitalnih skripti za analizu i dodavanje elemenata postojećem pejzažu. Rezultat nije fiksni projekat već sistem koji poziva na ulaganje klijenta i drugih lokalnih zainteresovanih strana. Parametri se mogu podešavati i na osnovu njih menjati infrastruktura, visine i forme zgrada i sl. Ovakvim postupkom izrade scenarija, projekat se razvija oko tri glavne doline: Doline znanja, Doline iskustva i Venture doline. One su okružene sa 7 klastera različitih karakteristika i tranzitnim razvojnim čvorištem.

"Sky Valley" u Čengduu (Foto: MVRDV)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;