Kuće od drvenih opeka koje možete sami sastaviti za nekoliko dana

18.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Francuska kompanija Brikawood pionir je u izgradnji kuća pomoću sistema koji koristi opeke napravljene od drveta koje se postavljaju osnovnim alatom, čekićem na potrebno mesto. Nakon desetogodišnjeg rada, prodala je više od stotinu jedinica, a tehnologiju je licencirala u Mađarskoj i Holandiji. Stambena jedinica napravljena pomoću ovog sistema je nepropusna za vazduh i vodu. Konstrukcija od 120 kvadratnih metara može se podići za 15 dana.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

"Opeke" su formirane od panela održivo uzgajane Daglasove jele koji se kače jedna za drugu samozateznim spojevima. Zidovi na ovaj način imaju izuzetnu čvrstoću i stabilnost. Zidne šupljine koje formiraju ćelije ispunjavaju se strugotinom proizvedenim tokom obrade koja služi za izolaciju. Zbog ovoga kao i nepropusnosti, konstrukcija zadovoljava standard pasivne kuće za energetsku efikasnost, što znači da je potrebno vrlo malo da se zagreje ili rashladi. Završnu obradu čini samo premaz lanenim uljem jer je projektovana tako da samostalno "funkcioniše", bez spoljnih fasada, malterisanja i sl.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

Drvene komponente obrađuju se prema 3D crtežu arhitekte i dostavljaju se na mesto gradnje u paletama, uz uputstvo za montažu. Uz to se dostavljaju i krovni nosači i ostali sklopovi delovi stolarije. Ukoliko je kuća manja od 50 kvadratnih metara, vlasnici mogu sami da je sastave sa osnovnim alatom i bez građevinskog iskustva, dok one veće kvadrature sastavlja obučeni tim iz kompanije Brikawood.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

"Kompleti" se kreću od 20 kvadratnih metara pa sve do 300m². Konstrukcije mogu biti i sa više spratova. Troškovi izgradnje su relativno niski i iznose oko 1.300 evra po metru kvadratnom.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

Put kompanije je bio trnovit, sa mnogim izazovima i odbijanjima, ali uspela je da se izvuče iz svih poteškoća kao i finansijkog propadanja. Tek je 2015. godine Brikawood osigurao intelektualnu svojinu nad svih 11 relevantnih patenata sistema.

Do danas je prodato i sastavljeno 124 kućnih kompleta, čija se površina kreće od 20 do 180 kvadratnih metara. Od 2018. prodato je desetak višespratnih kompleta kuća. Kompanija sada prodaje licence za međunarodno prenošenje koncepta "Brikawood".

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...