INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuće od drvenih opeka koje možete sami sastaviti za nekoliko dana

18.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Francuska kompanija Brikawood pionir je u izgradnji kuća pomoću sistema koji koristi opeke napravljene od drveta koje se postavljaju osnovnim alatom, čekićem na potrebno mesto. Nakon desetogodišnjeg rada, prodala je više od stotinu jedinica, a tehnologiju je licencirala u Mađarskoj i Holandiji. Stambena jedinica napravljena pomoću ovog sistema je nepropusna za vazduh i vodu. Konstrukcija od 120 kvadratnih metara može se podići za 15 dana.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

"Opeke" su formirane od panela održivo uzgajane Daglasove jele koji se kače jedna za drugu samozateznim spojevima. Zidovi na ovaj način imaju izuzetnu čvrstoću i stabilnost. Zidne šupljine koje formiraju ćelije ispunjavaju se strugotinom proizvedenim tokom obrade koja služi za izolaciju. Zbog ovoga kao i nepropusnosti, konstrukcija zadovoljava standard pasivne kuće za energetsku efikasnost, što znači da je potrebno vrlo malo da se zagreje ili rashladi. Završnu obradu čini samo premaz lanenim uljem jer je projektovana tako da samostalno "funkcioniše", bez spoljnih fasada, malterisanja i sl.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

Drvene komponente obrađuju se prema 3D crtežu arhitekte i dostavljaju se na mesto gradnje u paletama, uz uputstvo za montažu. Uz to se dostavljaju i krovni nosači i ostali sklopovi delovi stolarije. Ukoliko je kuća manja od 50 kvadratnih metara, vlasnici mogu sami da je sastave sa osnovnim alatom i bez građevinskog iskustva, dok one veće kvadrature sastavlja obučeni tim iz kompanije Brikawood.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

"Kompleti" se kreću od 20 kvadratnih metara pa sve do 300m². Konstrukcije mogu biti i sa više spratova. Troškovi izgradnje su relativno niski i iznose oko 1.300 evra po metru kvadratnom.

Montažne kuće

Montažne kuće "Brikawood" (Foto: Brikawood)

Put kompanije je bio trnovit, sa mnogim izazovima i odbijanjima, ali uspela je da se izvuče iz svih poteškoća kao i finansijkog propadanja. Tek je 2015. godine Brikawood osigurao intelektualnu svojinu nad svih 11 relevantnih patenata sistema.

Do danas je prodato i sastavljeno 124 kućnih kompleta, čija se površina kreće od 20 do 180 kvadratnih metara. Od 2018. prodato je desetak višespratnih kompleta kuća. Kompanija sada prodaje licence za međunarodno prenošenje koncepta "Brikawood".

 

Komentari: 1

boris martinovich 06.12.2020 01.20.51

gdje se moze naruciti za 20 metara kvadratnih?

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;