IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Staklena kupola otporna na metke i bombe za britanski parlament

26.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Stakleni objekat u formi kupole postaće privremeno rešenje za smeštaj Parlamenta Velike Britanije, zato što se sedište tj. Vestminsterska palata renovira. Radovi na obnovi će biti obimni i dugotrajni, pa je iz tog razloga sve moralo da se prebaci na drugu lokaciju. U planu je da se izgradi pop-up konstrukcija sa staklenim kupolama, koja će nakon namene biti demontirana i možda podignuta na nekoj drugoj lokaciji. Dom Parlamenta bi bio u potpunosti sređen unutar kupole tako da se poslanici osećaju kao da su i dalje u starom zdanju.  

Stakleni objekat kao privremeni objekat sedišta Parlamenta VB

Stakleni objekat kao privremeni objekat sedišta Parlamenta VB (Foto: Foster + Partners)

Radovi na rekonstrukciji bi trebali da započnu 2025. godine i prema najavama da traju čak šest godina. Konstrukcija će biti obložena čelikom i staklom otpornim na metke i bombe. Unutrašnjost će obuhvatati prostorije odbora, kancelarije za 650 članova Parlamenta VB, trpezariju i javne površine, uključujući i veliku krovnu baštu. Mnoge je forma konstrukcije podsetila na ogromni kalup za žele kolač.

Lord Norman Foster, renomirani svetski arhitekta između ostalog poznat i po projektima koji se tiču javnih - parlamentarnih zgrada i Ser John Ritblat investitor u nekretnine, prvi su predstavili ideju za veliku, poluprovidnu staklenu građevinu kao privremeni objekat za Parlament VB i to još 2017. godine. Na kraju se od ideje odustalo, ali je nedavno od njih zatraženo da ponovo predstave svoj projekat i planove koji će se ponovo uzeti u razmatranje.

Izgradnja privremenog sedišta Parlamenta VB pozicionirana je kao alternativa koja je preispitana i koja uključuje premeštanje poslanika u druge vladine objekte tokom rekonstrukcije. Ovo alternativno rešenje podrazumeva ”držanje” članova bliže sedištu i postavlja se kao ekonomski održiva opcija koja bi mogla znatno ubrzati složeni proces preseljenja i obnove. Premijer Boris Johnson je čak imao ideju da se Parlament VB privremeno preseli iz Londona u Jork.

Svakako, rešenje koje su dali Foster i Ritblat moglo bi biti podignuto i funkciji u roku od 28 meseci. Ovo bi omogućilo poslanicima da useljenje započnu 2023. Projekat predviđa "House of Commons" ali ne i "House of Lords" koji je bio u ranijem predlogu. Foster i Ritblat su se složili da rešenje koje predlažu neće ostaviti trajne istorijske posledice na arhitekturu Londona i na samoj lokaciji jer bi se moglo preseliti i ponovo koristiti na nekom drugom mestu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;