Staklena kupola otporna na metke i bombe za britanski parlament

26.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Stakleni objekat u formi kupole postaće privremeno rešenje za smeštaj Parlamenta Velike Britanije, zato što se sedište tj. Vestminsterska palata renovira. Radovi na obnovi će biti obimni i dugotrajni, pa je iz tog razloga sve moralo da se prebaci na drugu lokaciju. U planu je da se izgradi pop-up konstrukcija sa staklenim kupolama, koja će nakon namene biti demontirana i možda podignuta na nekoj drugoj lokaciji. Dom Parlamenta bi bio u potpunosti sređen unutar kupole tako da se poslanici osećaju kao da su i dalje u starom zdanju.  

Stakleni objekat kao privremeni objekat sedišta Parlamenta VB

Stakleni objekat kao privremeni objekat sedišta Parlamenta VB (Foto: Foster + Partners)

Radovi na rekonstrukciji bi trebali da započnu 2025. godine i prema najavama da traju čak šest godina. Konstrukcija će biti obložena čelikom i staklom otpornim na metke i bombe. Unutrašnjost će obuhvatati prostorije odbora, kancelarije za 650 članova Parlamenta VB, trpezariju i javne površine, uključujući i veliku krovnu baštu. Mnoge je forma konstrukcije podsetila na ogromni kalup za žele kolač.

Lord Norman Foster, renomirani svetski arhitekta između ostalog poznat i po projektima koji se tiču javnih - parlamentarnih zgrada i Ser John Ritblat investitor u nekretnine, prvi su predstavili ideju za veliku, poluprovidnu staklenu građevinu kao privremeni objekat za Parlament VB i to još 2017. godine. Na kraju se od ideje odustalo, ali je nedavno od njih zatraženo da ponovo predstave svoj projekat i planove koji će se ponovo uzeti u razmatranje.

Izgradnja privremenog sedišta Parlamenta VB pozicionirana je kao alternativa koja je preispitana i koja uključuje premeštanje poslanika u druge vladine objekte tokom rekonstrukcije. Ovo alternativno rešenje podrazumeva ”držanje” članova bliže sedištu i postavlja se kao ekonomski održiva opcija koja bi mogla znatno ubrzati složeni proces preseljenja i obnove. Premijer Boris Johnson je čak imao ideju da se Parlament VB privremeno preseli iz Londona u Jork.

Svakako, rešenje koje su dali Foster i Ritblat moglo bi biti podignuto i funkciji u roku od 28 meseci. Ovo bi omogućilo poslanicima da useljenje započnu 2023. Projekat predviđa "House of Commons" ali ne i "House of Lords" koji je bio u ranijem predlogu. Foster i Ritblat su se složili da rešenje koje predlažu neće ostaviti trajne istorijske posledice na arhitekturu Londona i na samoj lokaciji jer bi se moglo preseliti i ponovo koristiti na nekom drugom mestu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...