INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sinergija parkovskih klupa i zelenila

24.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat pod nazivom "Superverde" odnosi se na urbani mobilijar i ozelenjavanje gradske sredine. Ovaj poduhvat italijanskog arhitekte Stefano Boerija odnosi se na modularni nameštaj za javne površine u kombinaciji sa zelenilom - drvećem i biljkama, a osmislio ga je za kompaniju Metalco koja proizvodi ulični mobilijar.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

U okviru metalnih oivičenih žardinjera nalazilo bi se zelenilo koje odgovara klimatskim uslovima podneblja. Na njihovim rubovima bi se nalazile metalne klupe učvršćene po određenim tačkama okvira kako bi prolaznici mogli tu da sednu i odmore. "Superverde" je zapravo propusna i fleksibilna površina, koja se kupuje po kvadratnom metru. Može se prilagođavati u zavisnosti od ambijenta i zahteva kupca. Pošto je u pitanju modularni sistem, sastavljen od ivica i skrivenih bočnih konstrukcija, omogućava da se stvore pejzaži različitih oblika i veličina.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

"Superverde" karakteriše energetski efikasan sistem autonomnog održavanja. Zahvaljujući gusto postavljenom sistemu navodnjavanja i senzorima za kontrolu i analizu kvaliteta i vlage zemlje, moguće je upravljati korišćenjem vode, kao i svim resursima i garantovati zdravlje biljaka. Ova "površina" je sama po sebi ukrasna ali pored toga je i prijatan prostor za sedenje i stanište insektima, a takođe bi mogla i da poboljša klimu okoline u kojoj se nalazi. Zelene površine bi umanjile štetne efekte sredine i smanjile temperaturu na samoj lokaciji.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

Zelene površine bi smanjile efekat urbanog ostrva toplote, kao i temperature u područjima visoke frekvencije ljudi. Urbana ostrva toplote su područja u gradskim sredinama gde površine postaju toplije od okoline, jer je zemlja prekrivena tamnim površinama koje apsorbuju toplotu. Drveće i vegetacija mogu se strateški koristiti za smanjenje temperature vazduha.

Najmanja verzija "Superverdea" iznosi između 9 i 20m² i može da sadrži do tri stabla i 20 žbunova, zajedno sa travama i višegodišnjim biljkama, dok velika pokriva između 60 i 100m² i u okviru nje se nalazi do desetak stabala. Ova zelena "površina" povećava prisustvo drveća u gradu i na taj način poboljšava kvalitet vazduha i život građana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;