PRIJAVA-468X60-BANNER

Sinergija parkovskih klupa i zelenila

24.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat pod nazivom "Superverde" odnosi se na urbani mobilijar i ozelenjavanje gradske sredine. Ovaj poduhvat italijanskog arhitekte Stefano Boerija odnosi se na modularni nameštaj za javne površine u kombinaciji sa zelenilom - drvećem i biljkama, a osmislio ga je za kompaniju Metalco koja proizvodi ulični mobilijar.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

U okviru metalnih oivičenih žardinjera nalazilo bi se zelenilo koje odgovara klimatskim uslovima podneblja. Na njihovim rubovima bi se nalazile metalne klupe učvršćene po određenim tačkama okvira kako bi prolaznici mogli tu da sednu i odmore. "Superverde" je zapravo propusna i fleksibilna površina, koja se kupuje po kvadratnom metru. Može se prilagođavati u zavisnosti od ambijenta i zahteva kupca. Pošto je u pitanju modularni sistem, sastavljen od ivica i skrivenih bočnih konstrukcija, omogućava da se stvore pejzaži različitih oblika i veličina.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

"Superverde" karakteriše energetski efikasan sistem autonomnog održavanja. Zahvaljujući gusto postavljenom sistemu navodnjavanja i senzorima za kontrolu i analizu kvaliteta i vlage zemlje, moguće je upravljati korišćenjem vode, kao i svim resursima i garantovati zdravlje biljaka. Ova "površina" je sama po sebi ukrasna ali pored toga je i prijatan prostor za sedenje i stanište insektima, a takođe bi mogla i da poboljša klimu okoline u kojoj se nalazi. Zelene površine bi umanjile štetne efekte sredine i smanjile temperaturu na samoj lokaciji.

"Superverde" - modularni mobilijar (Foto: Stefano Boeri)

Zelene površine bi smanjile efekat urbanog ostrva toplote, kao i temperature u područjima visoke frekvencije ljudi. Urbana ostrva toplote su područja u gradskim sredinama gde površine postaju toplije od okoline, jer je zemlja prekrivena tamnim površinama koje apsorbuju toplotu. Drveće i vegetacija mogu se strateški koristiti za smanjenje temperature vazduha.

Najmanja verzija "Superverdea" iznosi između 9 i 20m² i može da sadrži do tri stabla i 20 žbunova, zajedno sa travama i višegodišnjim biljkama, dok velika pokriva između 60 i 100m² i u okviru nje se nalazi do desetak stabala. Ova zelena "površina" povećava prisustvo drveća u gradu i na taj način poboljšava kvalitet vazduha i život građana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

PALISADA
PALISADA
BEOGRAD-BORČA
www.palisada.co.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;