IZOLACIJA-468X60-BANNER

Dizajnirajte vrt vaših snova

27.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija DARWIN GARDEN DESIGN  bavi se uređenjem i održavanjem zelenih površina. Bavi se izradom idejnih rešenja i projekta, pripremom terena, postavljanjem sistema za automatsko zalivanje "Hunter", podizanjem travnjaka, postavljanjem tepih trave, sejanjem trave, izgradnjom fontana, izgradnjom jezerca, postavljanjem dekorativnog rastinja i sl.

Dizajnirajte vrt vaših snova

Izrada idejnog rešenja i projekta

Izradom idejnog rešenja i projekta DARWIN GARDEN DESIGN se trudi da uskladi želje i potrebe klijenata sa svojim znanjem i iskustvom. Zainteresovani se upoznaju sa karakteristikama određenih vrsta trava, cveća, ukrasnih žbunova i drveća, ukoliko to žele. U sklopu idejnog rešenja, predlaže se najbolji raspored i izbor istih, i daje preporuka za održavanje. Kombinovanjem ukrasnih saksija, stazica, fontana, jezerca , klupa, ljuljaški ili bilo kojeg elementa po želji, može se dodatno oplemeniti kućno ili poslovno okruženje.

Priprema terena

U okviru pripreme terena uključeni su sledeći radovi: ravnanje tla, sklanjanje suvišnog bilja, vađenje suvišnog drveća i doprema kvalitetne zemlje.

Dizajnirajte vrt vaših snova

Postavljanje sistema za automatsko zalivanje "Hunter"

Pravilno postavljen  sistem za navodnjavanje je presudan za kvalitetan rast travnjaka i ostalih biljaka u vrtu. "Hunter" sistemi za navodnjavanje mogu da zadovolje sve potrebe za vodom u vrtu, i da pri tome olakšaju održavanje.

"Hunter" svojim izuzetno kvalitetnim proizvodima potpuno zadovoljava potrebe projektanata, kao i potrebe profesionalnih izvođača radova na ozelenjavanju. Bez obzira da li je reč o dvorištu, maloj bašti ili o parku, pouzdanost "Hunter" proizvoda je upravo ono što je neophodno. Ako su potrebni elementi za navodnjavanje "kap po kap", rotacioni ili spray-rasprskivači, odgovarajući ventili ili automati za upravljanje, tj. kompletan zalivni sistem, tu je  "Hunter".

Podizanje travnjaka

Lep travnjak je sigurno najupečatljivi element i najlepši okvir za lepo dvorište, vrt ili bilo koju drugu ozelenjenu celinu. Istovremeno, travnjak je i najzahtevniji element svakog vrta ili dvorišta. U zavisnosti od položaja terena i osunčanosti, od namene travnjaka i načina zalivanja i naravno, mogućnosti, bitno je da se donese odluka između podizanja sejanog travanjaka i postavljanja tepih trave.

Dizajnirajte vrt vaših snova

Postavljanje tepih trave

Postavljanje tepih trave je najbrži način da se u vrtu jednog jutra pojavi prelep zeleni tepih.

Prednosti postavljanja tepih trave u odnosu na sejanje travnjaka su:

  • nakon pripreme terena, postavlja se brzo,
  • postiže se ravmonerno gust travnati tepih,
  • otporan je na habanje,
  • otporan je na mikroklimatske uslove,
  • prilagodljiv je svim tipovima tla.

Sejanje trave

Kod podizanja sejanog travnjaka, izuzetno je bitna dobra priprema tla i sistema za navodnjavanje, kao i  odabir odgovarajuće smeše semena.

U zavisnosti od toga da li će se travnjak nalaziti u hladovini ili na osunčanom delu vrta, da li će travnjak biti namenjen za gaženje ili će biti samo dekorativni, bira se odgovarajuća smeša semena. Smeše se razlikuju po zastupljenosti pojedinih vrsta trava sa različitim osobinama. Najadekvatniji period za sejanje trave u našim uslovima su septembar - oktobar i mart - april.

Izgradnja fontana

Fontane, čiji su su osnovni elementi voda i kamen, čine jedan od najlepših elemenata vrta.

Dimenzije fontane moraju biti u skladu sa dimenzijama vrta. Fontana koja će imati i zelenih elemenata, mora se  skladno uklopiti u ambijent postojećeg zelenila. Boja ugrađenog kamenja i rastinja takođe mora biti pažljivo izabrana u zavisnosti od toga koje boje preovlađuju u okolini. Izborom odgovarajuće pumpe za vodu, obezbeđujemo odgovarajuću jačinu vodotoka ili mlaza.

Dizajnirajte vrt vaših snova

Izgradnja jezerca

Baštensko jezerce može postati pravi rajski kutak dvorišta. Jezerce može biti relativno jeftin, savršen ukras vrta. Može se napraviti uz pomoć specijalne folije ili se može kupiti gotovo korito za jezerce. Za jezerce ilil ribnjak se pažljivo bira lokacija u vrtu. Može se postaviti i na osunčani deo i u hladovini. 

Dizajnirajte vrt vaših snova

Postavljanje dekorativnog rastinja

Dekorativno rastinje je izuzetan ukras vrta. Listopadno ili zimzeleno drveće, ukrasni žbunovi, jednogodišnje ili višegodišnje cveće, trajnice i penjačice mogu značajno doprineti tome da vrt bude prelep tokom cele godine. Da bi se to postiglo, neophodan je pravilan izbor i skladnost, i naravno odgovarajuća nega svake pojedine biljke. Dekorativno rastinje se može saditi direktno u zemlju, ali je svrsishodno neke vrste zasaditi u dekorativne crepove ili žardinjere koje se mogu skloniti u zaštićen prostor pre mrazeva.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...