IZOLACIJA-468X60-BANNER

Terapeutski vrt na krovu rehabilitacionog centra

03.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je da Šenžen dobije još jednan objekat inspirisan prirodom. Zgrada rehabilitacionog centra za osobe sa zdravstvenim problemima nalaziće se u gradskoj četvrti Longhua i biće pokrivena zelenilom. Međutim, to nije sve, na krovoima će se nalaziti terapeutski vrtovi sa autohtonim biljnim vrstama za sve one koima je potrebna neka vrsta nege. U okviru njih će biti zasađene različite biljke i drveće, uključujući neke lokalne vrste koje se nalaze u susednom parku. Objekat će okruživati veliko otvoreno dvorište.

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Ovaj rehabilitacioni centar je projektovala firma Stefano Boeri Architetti i još uvek se ne zna koliki će tačno biti ali će biti svakako najveći takve vrste u Kini. U okviru njega će se vršiti nega osoba sa zdravstvenim problemima starosti od 16 do 60 godina. Uključivaće niz aktivnosti povezanih sa rehabilitacijom, treninzima, rekreativnim i umetničkim događajima, edukativnim radionicama i ostalim sadržajima.  Ovde je takođe planiran i sportski centar. 

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Stefano Boeri je rekao da se ovim poduhvatom otvara nova perspektiva u projektovanju velikih rehabilitacionih centara. Ovo je zato što živimo u takvom svetu, gde je skoro pa svakome u nekom periodu života bio potreban neki vid rehabilitacije ili nege, pa se ovim konceptom nudi ideja o potpunoj dostupnosti prostorima i uslugama ove vrste. Pored ovoga, projekat "prepoznaje" terapijska svojstva zelenila i prirode pružajući zadivljujuću količinu dostupnih zelenih i otvorenih prostora posvećenih različitim vrstama rehabilitacije.

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Projekat će karakterisati i održivost. Sistem prikupljanja kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje biljaka i drveća je samo jedan od benefita. Zgrada je tako projektovana da ne zahteva veliku potrošnju za klimatizaciju jer će se delimično koristiti prirodnu ventilaciju. Pored toga, biće ugrađeni i napredni sistemi za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Završetak projekta se očekuje 2023. godine.

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;