Terapeutski vrt na krovu rehabilitacionog centra

03.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je da Šenžen dobije još jednan objekat inspirisan prirodom. Zgrada rehabilitacionog centra za osobe sa zdravstvenim problemima nalaziće se u gradskoj četvrti Longhua i biće pokrivena zelenilom. Međutim, to nije sve, na krovoima će se nalaziti terapeutski vrtovi sa autohtonim biljnim vrstama za sve one koima je potrebna neka vrsta nege. U okviru njih će biti zasađene različite biljke i drveće, uključujući neke lokalne vrste koje se nalaze u susednom parku. Objekat će okruživati veliko otvoreno dvorište.

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Ovaj rehabilitacioni centar je projektovala firma Stefano Boeri Architetti i još uvek se ne zna koliki će tačno biti ali će biti svakako najveći takve vrste u Kini. U okviru njega će se vršiti nega osoba sa zdravstvenim problemima starosti od 16 do 60 godina. Uključivaće niz aktivnosti povezanih sa rehabilitacijom, treninzima, rekreativnim i umetničkim događajima, edukativnim radionicama i ostalim sadržajima.  Ovde je takođe planiran i sportski centar. 

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Stefano Boeri je rekao da se ovim poduhvatom otvara nova perspektiva u projektovanju velikih rehabilitacionih centara. Ovo je zato što živimo u takvom svetu, gde je skoro pa svakome u nekom periodu života bio potreban neki vid rehabilitacije ili nege, pa se ovim konceptom nudi ideja o potpunoj dostupnosti prostorima i uslugama ove vrste. Pored ovoga, projekat "prepoznaje" terapijska svojstva zelenila i prirode pružajući zadivljujuću količinu dostupnih zelenih i otvorenih prostora posvećenih različitim vrstama rehabilitacije.

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Projekat će karakterisati i održivost. Sistem prikupljanja kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje biljaka i drveća je samo jedan od benefita. Zgrada je tako projektovana da ne zahteva veliku potrošnju za klimatizaciju jer će se delimično koristiti prirodnu ventilaciju. Pored toga, biće ugrađeni i napredni sistemi za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Završetak projekta se očekuje 2023. godine.

Rehabilitacioni centar

Rehabilitacioni centar "Shenzhen" (Foto: Stefano Boeri Architetti)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...