INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"NLO" u centru močvare

16.06.2020. | Građevinarstvo.rs

Završena je izgradnja kompleksa i tornja “Nanchang Waves” koji predstavlja kulturni i komercijalni centar. Specifičan je po tome što se nalazi okružen vodenim pejzažom koji je ujedno bio i inspiracija za ovaj projekat. Nalazi se u glavnom gradu kineske provincije Đangsi u neposrednoj blizini parka pod nazivom “Elephant Lake Wetland Park”. Kompleks obuhvata površinu od preko 5.850m² koja se proteže između valovitih trgova, javnih vrtova i otvorenih prostora za okupljanje, uključujući amfiteatar na otvorenom. Projekat je uradila firma Nordic - Office of Architecture sa sedištem u Oslu. Iz firme su rekli da grad Nančang ima dugu tradiciju izgradnje tornjeva.

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

Ovo multifunkcionalno središte ima za cilj ima da okupi lokalnu zajednicu ali i bude neka vrsta “nastavka” pejzaža koji će da smesti maloprodajne sadržaje, galerijske prostore i prostore za događanja. “Nanchang Waves” odnosno observacioni toranj uzdiže se 35 metara u visinu iznad okolnih močvarnih područja. Kako kažu arhitekte “predstavlja plan budućeg življenja i novog duha grada”. Do osmatračnice na vrhu dolazi se dvostrukim spiralnim stepeništem širine 7 metara, koje se prostire na nešto više od 650 kvadratnih metara. Ono služi za penjanje do osmatračnice i spuštanje, a zanimljivo je jer usput pruža prekrasne vidike. Kada se stigne do vrha, ulazi se u osmatračnicu, odakle se pruža pogled na prirodni krajolik obližnjih močvarnih područja, kao i promenljivi pejzaž pri izlasku i zalasku sunca.

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

Arhitekte “Nanchang Waves” objašnjavaju kroz tri različite zone unutar njega koje odgovaraju različitim prirodnim elementima, a to su: voda (prednji javni trg), zemlja (komercijalni prostori) i nebo (observacioni toranj).

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

“Nanchang Waves” je prvi realizovani projekat Nordic - Office of Architecture u Kini. Najistaknutiji je novozavršeni aerodrom u Istanbulu, koji ima najveći putnički terminal na svetu, a osmišljen je u saradnji sa britanskim firmama Grimshaw i Haptic.

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;