"NLO" u centru močvare

16.06.2020. | Građevinarstvo.rs

Završena je izgradnja kompleksa i tornja “Nanchang Waves” koji predstavlja kulturni i komercijalni centar. Specifičan je po tome što se nalazi okružen vodenim pejzažom koji je ujedno bio i inspiracija za ovaj projekat. Nalazi se u glavnom gradu kineske provincije Đangsi u neposrednoj blizini parka pod nazivom “Elephant Lake Wetland Park”. Kompleks obuhvata površinu od preko 5.850m² koja se proteže između valovitih trgova, javnih vrtova i otvorenih prostora za okupljanje, uključujući amfiteatar na otvorenom. Projekat je uradila firma Nordic - Office of Architecture sa sedištem u Oslu. Iz firme su rekli da grad Nančang ima dugu tradiciju izgradnje tornjeva.

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

Ovo multifunkcionalno središte ima za cilj ima da okupi lokalnu zajednicu ali i bude neka vrsta “nastavka” pejzaža koji će da smesti maloprodajne sadržaje, galerijske prostore i prostore za događanja. “Nanchang Waves” odnosno observacioni toranj uzdiže se 35 metara u visinu iznad okolnih močvarnih područja. Kako kažu arhitekte “predstavlja plan budućeg življenja i novog duha grada”. Do osmatračnice na vrhu dolazi se dvostrukim spiralnim stepeništem širine 7 metara, koje se prostire na nešto više od 650 kvadratnih metara. Ono služi za penjanje do osmatračnice i spuštanje, a zanimljivo je jer usput pruža prekrasne vidike. Kada se stigne do vrha, ulazi se u osmatračnicu, odakle se pruža pogled na prirodni krajolik obližnjih močvarnih područja, kao i promenljivi pejzaž pri izlasku i zalasku sunca.

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

Arhitekte “Nanchang Waves” objašnjavaju kroz tri različite zone unutar njega koje odgovaraju različitim prirodnim elementima, a to su: voda (prednji javni trg), zemlja (komercijalni prostori) i nebo (observacioni toranj).

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

“Nanchang Waves” je prvi realizovani projekat Nordic - Office of Architecture u Kini. Najistaknutiji je novozavršeni aerodrom u Istanbulu, koji ima najveći putnički terminal na svetu, a osmišljen je u saradnji sa britanskim firmama Grimshaw i Haptic.

“Nanchang Waves”

“Nanchang Waves” (Foto: Nordic - Office of Architecture)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...