INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kulturni preobražaj kineskog Xiangyanga

13.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Obelodanjen je projekat za kulturni i turistički razvoj grada Xiangyanga koji se nalazi u provinciji Hubej. U planu je da projekat pod nazivom "Joy Town" bude okončan 2022. godine, sa ciljem da građanima i posetiocima pruži jedinstveno i kulturološki impresivno "Xiangyang iskustvo". Kombinacijom kulturnuih i istorijskih znamenitosti drevnih pristaništa ovog grada treba da se stvori jedinstveni prostor.

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Lokacija je okružena stambenim i ugostiteljskim objektima, prometnim ulicama i obalom. Prvo će se krenuti sa izgradnjom severnog dela koji će obuhvatiti površine u vidu kancelarija sa uređenim dvorištima, komercijalni i kulturni prostor, a nakon njegovog završetka i južnog dela u okviru koga će se nalaziti luksuzni hoteli, raskošne kuće za članove određenih klubova, prostori za obedovanje i sl. 

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Firma Aedas uradila je rešenje za "Joy Town". Keven Wang, projektni menadžer na globalnom nivou u ovoj kompaniji, rekao je da je ovo zamišljeno kao mesto na kome će uvek postojati neočekivana vizuelna iskustva. Vodeni pejzaži i ulice stvaraju okolinu koja podseća na tradicionalno seosko područje, dok trodimenzionalni plan omogućava da se popnete na krovove i istražite neasfaltirane staze. Cilj je bio da se ljudima omogući da dožive izgubljeni grad Xiangyang kroz različite elemente životne sredine. 

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Dizajn, zasnovan na materijalu, obliku i rasporedu, daje određeni vizuelni rezultat. Fasade karakteriše spoj tradicionalnih i savremenih građevinskih materijala i tehnika. Inspirisani konturama tradicionalnih kosih kuća u ovom gradu, kosi okviri ugrađeni su u fasade zgrada i to na samom ulazu u prodavnice, komercijalne izloge i terase. Apstraktni kosi krovovi stvaraju zapanjujući vizuelni efekat koji objedinjuje celokupne konstrukcije.

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Aedas je stvorio koncept koji predstavlja ulice i uličice na neki drugi način. Glavna ulica smeštena je na zapadnoj strani kako bi se iskoristio širi i otvoreniji pogled, dok je druga uža ulica smeštena na istočnoj. Pametni poslovni prostori biće raspoređeni u okviru posebnih celina sa dvorišnim prostorima, u okviru kojih će se nalaziti mesto za odlazak kako bi se olakšao protok ljudi i saobaraćaja. Poslovni prostori sa malim protokom pešaka u pojedinačnim komercijalnim zgradama nalaziće se u severnom delu, dok će oni sa velikim protokom pešaka biti u južnom delu lokacije.

Joy Town

 "Joy Town" (foto: Aedas)

Lokacija koja je predmet ovog projekta, okružena je vodom, pa zbog svog strateškog položaja uključuje i ekološki prihvatljive koncepte. Uporedo sa prečišćavanjem vode kroz infiltraciju tla, projekat daje prioritet prirodnoj infiltraciji, pejzažnim pojasima za skladištenje vode i lokalnom propusnom popločavanju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;