INFONET-468X60-BANNER

Nova škola za samo 13 meseci

06.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Škola u novom okrugu Pingshan u Šenženu u Kini sa ukupno 36 učionica montirana je za samo 13 meseci. Arhitekte iz Crossboundaries studija iz Pekinga su projektom "Jinlong" škole, nastojale ne samo da maksimiziraju potencijal montažne gradnje, već i da realizuju poduhvat koji ima društveni značaj. Multifunkcionalna konstrukcija završena je za manje od polovine vremena koliko je potrebno za gradnju objekta iste veličine standardnim metodama.

"Jinlong" škola (foto: Wu Qingshan)

Projekat škole karakteriše fleksibilnost koja je primenjena kroz pametna rešenja. Montažni elementi čine 75% projekta. Korišćenom metodom dramatično je smanjen građevinski otpad na samom mestu gradnje, potreban materijal za mokru gradnju, radna snaga i vreme izgradnje. Transportni troškovi svedeni su na minimum jer je uspostavljena saradnja sa lokalnom kompanijom koja proizvodi montažne elemente za gradnju. Pored ovoga,  objekat štedi energiju, ekološki je prihvatljiv i otporan na zemljotres. Modularni sistemi gradnje primenjeni su unutar objekta, u okviru spavaonica, učionica i drugih prostorija za nastavu, dok su zajedničke i javne površine izgrađene korišćenjem standardnijih metoda gradnje.

"Jinlong" škola (foto: Wu Qingshan)

Hao Dong, osnivač partner u kompaniji Crossboundaries rekao je da su i pored velikog broja ograničenja bili zainteresovani da uđu u projekat. Ograničeno vreme, ograničen budžet, potencijalno ograničena kreativnost zbog obavezne upotrebe montažnih elemenata, vrlo malo područje za gradnju i sve ostalo što je trebalo inegrisati, zaintrigiralo ih je jer je bio projekat od društvenog značaja. Uključili su se u ovaj poduhvat  kako bi i pored svih tih ograničenja stvorili školu koja akcenat stavlja na ljudskost, i bili što kreativniji u projektovanju prostora koji pruža rešenje za realni problem sa kojim se svi u budućnosti moramo suočiti u brzo rastućim gradovima.

"Jinlong" škola (foto: Yang Chaoying)

Cilj je bio da se "razbije" dosadno ponavljanje istih panela i da se ugrade vizuelno privlačniji koji će staviti naglasak na kampus. Binke Lenhardt, partner i suosnivač Crossboundaries je dodao da  su videli potencijal da utiču na potpuno ravne fasadne površine zgrade spavaonice, a to su postigli tako što su napravili otvore u fasadi i ugradili panele različitih debljina i u različitim bojama. 

"Jinlong" škola (foto: Wu Qingshan)

"Jinlong" škola (foto: Yang Chaoying)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;