SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova škola za samo 13 meseci

06.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Škola u novom okrugu Pingshan u Šenženu u Kini sa ukupno 36 učionica montirana je za samo 13 meseci. Arhitekte iz Crossboundaries studija iz Pekinga su projektom "Jinlong" škole, nastojale ne samo da maksimiziraju potencijal montažne gradnje, već i da realizuju poduhvat koji ima društveni značaj. Multifunkcionalna konstrukcija završena je za manje od polovine vremena koliko je potrebno za gradnju objekta iste veličine standardnim metodama.

"Jinlong" škola (foto: Wu Qingshan)

Projekat škole karakteriše fleksibilnost koja je primenjena kroz pametna rešenja. Montažni elementi čine 75% projekta. Korišćenom metodom dramatično je smanjen građevinski otpad na samom mestu gradnje, potreban materijal za mokru gradnju, radna snaga i vreme izgradnje. Transportni troškovi svedeni su na minimum jer je uspostavljena saradnja sa lokalnom kompanijom koja proizvodi montažne elemente za gradnju. Pored ovoga,  objekat štedi energiju, ekološki je prihvatljiv i otporan na zemljotres. Modularni sistemi gradnje primenjeni su unutar objekta, u okviru spavaonica, učionica i drugih prostorija za nastavu, dok su zajedničke i javne površine izgrađene korišćenjem standardnijih metoda gradnje.

"Jinlong" škola (foto: Wu Qingshan)

Hao Dong, osnivač partner u kompaniji Crossboundaries rekao je da su i pored velikog broja ograničenja bili zainteresovani da uđu u projekat. Ograničeno vreme, ograničen budžet, potencijalno ograničena kreativnost zbog obavezne upotrebe montažnih elemenata, vrlo malo područje za gradnju i sve ostalo što je trebalo inegrisati, zaintrigiralo ih je jer je bio projekat od društvenog značaja. Uključili su se u ovaj poduhvat  kako bi i pored svih tih ograničenja stvorili školu koja akcenat stavlja na ljudskost, i bili što kreativniji u projektovanju prostora koji pruža rešenje za realni problem sa kojim se svi u budućnosti moramo suočiti u brzo rastućim gradovima.

"Jinlong" škola (foto: Yang Chaoying)

Cilj je bio da se "razbije" dosadno ponavljanje istih panela i da se ugrade vizuelno privlačniji koji će staviti naglasak na kampus. Binke Lenhardt, partner i suosnivač Crossboundaries je dodao da  su videli potencijal da utiču na potpuno ravne fasadne površine zgrade spavaonice, a to su postigli tako što su napravili otvore u fasadi i ugradili panele različitih debljina i u različitim bojama. 

"Jinlong" škola (foto: Wu Qingshan)

"Jinlong" škola (foto: Yang Chaoying)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;