IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

16.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kompjuterske igrice su bile glavna inspiracija za projektovanje ovog kružnog, samodovoljnog i "otpornog" naselja u Švedskoj. Projekat je inspirisan konceptom kojim se služe programeri kada osmišljavaju detalje vezane za video igre iz žanrova kao što su simulacija izgradnje gradova i naselja ili strategija i sl. 

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj (foto: White Arkitekter)

Kompanija White Arkitekter je u saradnji sa ReGen Villages uradila projekat za naselje u okviru koga će biti uspostavljena proizvodnja organske hrane, omogućena lokalna proizvodnja i skladištenje energije, kao i recikliranje. Zbog klimatskih problema, brze urbanizacije i nestašice stanova, planirano je da budu izgrađeni objekti koji će prkositi ovim izazovima. 

Za celokupno planiranje gradilišta i projektovanje energetski pozitivnih zgrada, uključujući i stanogradnju, zadužena je firma White Arkitekter, dok ReGen Villages u poslednje četiri godine organizuje sastanke sa švedskim opšinama, vlasnicima zemljišta, građevinskim firmama, investiorima i ostalim zainteresovanim stranama.  

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj (foto: White Arkitekter)

Cilj je da gradovi i naselja budu održiviji i da buduće zajednice budu manje ugrožene tako što će se same “brinuti” o sebi i na taj način smanjiti opterećenje na postojeću infrastrukturu. Prevashodno se misli na primenu pametnih tehnologija koje brinu kako o ljudima tako i o prirodi, a odnose se na hranu, energiju i vodu. 

Kombinacijom savremenih rešenja i uz pomoć Village operativnog sistema koji je inspirisan “pametnnim domovima” biće omogućeno funkcionisanje do sada neviđenog kružnog sistema. Primenom veštačke inteligencije i mašinskog učenja biće omogućen rad vertiklanih farmi i dobijanje hrane iz održivih vidova proizvodnje - akvaponika. Za napajanje će se koristiti solarna energija i biogas dobijen od recikliranog lokalnog otpada. Takođe će se sakupljati voda koja će se skladištiti, prečišćavati i ponovo koristi.

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj

Prva kružna samoodrživa naselja u Švedskoj (foto: White Arkitekter)

Veličina ovog naselja iznosi oko 250.000 kvadratnih metara. Od toga 25 odsto zauzimaju zgrade, od kojih 250-300 čine stambeni objekti. Ostatak čine objekti i postrojenja koji su namenjeni za poljoprivredu i proizvodnju hrane, proizvodnju energije i upravljanje vodama.

Ovaj projekat bi mogao da bude prototip za razvoj sličnih samoodrživih zajednica širom sveta. U planu je da realizacijom započne ove godine. 

 

Komentari: 2

Vasa, arh. 21.04.2020 10.29.22

...svakako hvala i deci i Svedjanima sto nas podsecaju da procitamo jos po nesto, pa i svasta vec procitanog.. Ima puno dobrih razloga za to...

Vasa, arh 21.04.2020 10.25.54

...i nije tacno, niti originalno, obicna i gruba kopija, necega starog 150 i malo vise godina, ..Vrtni gradovi Tonija Garnijea, rezultat toga su svi pariski sateliti, teoriski koncept na kome je zasnovano pola modernog sveta, pre decijih igrica, i poluukih gluposti, sto opet znaci da neko, a sigurno, nesto zna, i u formi...igrala se deca, potura...plagijat... CITAJTE vise...necete manje znati, jer u knjigama sve, vec odavno, pise... Pozdrav Arh

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;