BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Modularna kula od masivnog drveta

27.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

"Rainbow Tree" predstavlja modularni kondominijum od masivnog drveta u gradu Cebu na istoimenom ostrvu na Filipinima. Otkrivajući kulturnu i prirodnu filipinsku baštinu, projekat Vincent Callebaut Architectures nazvan po poznatom i šarenom drvetu sa Filipina rainbow eucalyptusu, zamišljen je da smanji emisiju ugljen-dioksida. 

Drvo rainbow eucalyptus

Drvo rainbow eucalyptus (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Cilj je da se izgradi stambeni objekat koji će zadovoljavati i LEED i BERDE, sertifikate koji se odnose na zaštitu životne sredine. Projekat nudi savršenu ravnotežu između kulturne baštine i prirodnog nasleđa nenadmašnog sjaja. 

Shodno pasivnom bioklimatizmu i naprednim obnovljivim izvorima energije, odlučeno je da "Rainbow Tree" bude od drveta, jedinog prirodnog i obnovljivog materijala kojeg ima u izobilju .Zgrada će biti prekrivena sa više od 30.000 biljaka iz susednih tropskih šuma.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Kula će biti visoka 115 metara i biće izgrađena od masivnog drveta. Ova 32-spratnica biće smeštena na Cebuu, jednom od najvećih ostrva na Filipinima, na kojem se nalazi glavna pomorska luka i ekonomsko-poslovni centar. Inspirisana tradicionalnim kućama "Bahay Kubo", modularna kula od masivnog drveta sadržaće 1.200 montažnih modula. Svaki od ovih modula će u osnovi imati stranice od 4 metra, dok će visine varirati od 3,2 do 4,8 metara.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Tehnika izgradnje sastoji se od preklapanja vertikalnih drvenih letvica i povezivanja pomoću strukturnih, organskih lepkova. Prekrivena oblogom od kedrovine koja je tretirana pomoću drevne japanske metode "Shou Sugi Ban", zgrada ima bolju otpornost na vatru, insekte koji jedu drvo i gljive.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Zgrada sa fleksibilnim dizajnom ima negativni ugljenični otisak. Sastoji se od središnjeg jezgra i egzoskeletne fasade, dok je unutrašnji prostor potpuno oslobođen. "Rainbow Tree" uključuje restoran, co-working prostor, bazen, spa i fitnes centar, kao i urbanu farmu. Shodno navedenom, svojim stanovnicima nudi više od standardnih stambenih jedinica.

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Iz kompanije Vincent Callebaut Architectures rekli su da je lajtmotiv kombinacija funkcionalnosti i elegancije povezivanjem prirodnih, jednostavnih i tradicionalnih materijala. "Rainbow Tree" je savremeno arhitektonsko delo proizašlo iz kolektivne memorije sa jasno nijansiranim krivama punim kolektivnog ideala i mašte predaka. Ona se zalaže za upotrebu i reinterpretaciju autohtonih, kolonijalnih i modernih arhitektonskih i pejzažnih stilova koji prevladavaju u gradu Cebu. 

"Rainbow Tree" (foto: Vincent Callebaut Architectures)

“Rainbow Tree“ pored toga što uključuje urbanu poljoprivredu i obnovljive izvore energije, predstavlja prototip potpuno vertikalne šume na biološkom nivou poštujući četiri stuba ekološkog grada budućnosti. Ti stubovi uključuju energetsku samodovoljnost, ozelenjivanje zgrada i razvoj urbane poljoprivrede, “soft” mobilnost i društvene inovacije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;