IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

24.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kiribati se nalaze usred Tihog okeana i čine ih 33 idilična ostrva. Uprkos tome što predstavlja raj na Zemlji, ovaj predivan krajolik preti da bude izgubljen zbog porasta nivoa mora. Rešenje za problem moglo bi se naći u projektu koje je pokrenuo YAC. U konkurs na temu "Kiribati floating houses" uključili su se projektanti i arhitkte iz celog sveta. Cilj je bio osmisliti moguću budućnost za stanovnike Kiribata.

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

"Kiribati floating houses" (foto: Marcin Kitala)

Prva nagrada je dodeljena Marcinu Kitali za projekat koji sadrži sistem platformi u obliku petouglova, koji se lako mogu povezati i odvojiti. Ovi moduli imaju ukupnu površinu od 4300m². Svaka strana pentagona je dimenzija 50 metara. Planirano je da se u okviru svakog nalazi od 1 do 30 stanovnika u 1 do 5 kuća. Prilokom projektovanja stambenih objekata, vodilo se računa o očuvanju tradicije kiribatskih zgrada, koje su niske i isprepletene obilnim zelenilom.

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

"Kiribati floating houses" (foto: Marcin Kitala)

U zadnjem delu svake kuće nalazi se "zeleni kutak" koji uključuje staklenik, sistem za prečišćavanje vode, povrtnjak i solarne panele. Ideja je da se urade baza i konstrukcija, a da sve ostalo urede stanovnici na tradicionalan način, karakterističan za ovo podneblje.

Sistem plutajućih ostrva rešenje za Kiribate

"Kiribati floating houses" (foto: Marcin Kitala)

Projekat odaje počast mitovima o Okeaniji, procesima koji su oblikovali ostrva i lokalnu kulturu Kiribata. Marcin Kitala je rekao da o mitovima ima mnogo toga da se ispriča i da pojam “riiki” kojim opisuje projekat ima mnogo značenja - a sva potiču od boga Riikija. Na gilberteškom riiki označava “promenu vremena tokom dužeg perioda. Odnosi se na globalno zagrevanje i neizvesnost koja dolazi sa tim. Smatra se da će ostrva Kiribati biti potopljena tokom sledećih 50 godina, ali su i  pored toga stanovnici odlučni da ostanu u svojoj otadžbini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;