Zgrada opere sa zakrivljenom formom na obali reke

06.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" biće izgrađena na obali reke Kame u Permu u Rusiji, u blizini planine Ural. Perm je jedan od najpoznatijih ruskih baletnih centara, posle Moskve i Sankt Peterburga.

Projekat je delo američkog studija wHY Architecture, koji je osmislio pozorište sa staklenom fasadom. Ovo će pružiti pogled na krajolik i omogućiti publici da uživa u njemu. Talasasti krov i zakrivljena staklena fasada zamišljeni su da privuku publiku i povežu je sa pokretima plesača koji će tamo nastupiti.

Zgrada akademskog pozorišta i opere

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" (foto: wHY Architecture)

Elementi boje bakra će podsećati na drevnu istoriju iskopavanja bakra u oblasti Kalargy, geološki bogatom području na južnom Uralu Rusije.

wHY Architecture omsilio je stepenice u stilu amfiteatra koje vode do ulaza u pozorište i operu. Unutar zgrade opere, niz rampi i staza usmeravaće do različitih pozorišnih sala i ka spoljašnjem delu.

Zgrada akademskog pozorišta i opere

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" (foto: wHY Architecture)

Na renderima se može uočiti vrtoglavi plafon napravljen od drvenih ploča isečenih poput kontura na karti i lustera sa sajlama koji se spuštaju sa plafona kroz otvore na podu.

Postojeća zgrada pozorišta i opere u Permu je jedna od starijih u zemlji i sagrađena je 1870. godine. U njoj je jedna od najpopularnijih baletskih trupa u Rusiji. Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski rođen je u ovoj regiji.

Zgrada akademskog pozorišta i opere

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" (foto: wHY Architecture)

wHY Architecture osnovao je 2004. godine tajlandski arhitekta Kulapat Yantrasast. Kancelarije se nalaze u Njujorku i Los Anđelesu. Arhitektonski studio radio je na nekoliko drugih umetničkih projekata, uključujući "Speed Art Museum" u Luivilu u Kentakiju i paviljon kod zamka u Edinburgu.

Akademsko pozorište opere i baleta "Čajkovski" sa svojim novim objektom pridružiće se savremenim operskim kućama sa uvijenim formama. Neke od njih su Snøhettina zgrada opere u Šangaju sa spiralno stepenastim krovom i MADov projekat za opersku kuću u Harbinu obloženu sa belim aluminijskim panelima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...