INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada opere sa zakrivljenom formom na obali reke

06.02.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" biće izgrađena na obali reke Kame u Permu u Rusiji, u blizini planine Ural. Perm je jedan od najpoznatijih ruskih baletnih centara, posle Moskve i Sankt Peterburga.

Projekat je delo američkog studija wHY Architecture, koji je osmislio pozorište sa staklenom fasadom. Ovo će pružiti pogled na krajolik i omogućiti publici da uživa u njemu. Talasasti krov i zakrivljena staklena fasada zamišljeni su da privuku publiku i povežu je sa pokretima plesača koji će tamo nastupiti.

Zgrada akademskog pozorišta i opere

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" (foto: wHY Architecture)

Elementi boje bakra će podsećati na drevnu istoriju iskopavanja bakra u oblasti Kalargy, geološki bogatom području na južnom Uralu Rusije.

wHY Architecture omsilio je stepenice u stilu amfiteatra koje vode do ulaza u pozorište i operu. Unutar zgrade opere, niz rampi i staza usmeravaće do različitih pozorišnih sala i ka spoljašnjem delu.

Zgrada akademskog pozorišta i opere

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" (foto: wHY Architecture)

Na renderima se može uočiti vrtoglavi plafon napravljen od drvenih ploča isečenih poput kontura na karti i lustera sa sajlama koji se spuštaju sa plafona kroz otvore na podu.

Postojeća zgrada pozorišta i opere u Permu je jedna od starijih u zemlji i sagrađena je 1870. godine. U njoj je jedna od najpopularnijih baletskih trupa u Rusiji. Ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski rođen je u ovoj regiji.

Zgrada akademskog pozorišta i opere

Zgrada akademskog pozorišta i opere "Čajkovski" (foto: wHY Architecture)

wHY Architecture osnovao je 2004. godine tajlandski arhitekta Kulapat Yantrasast. Kancelarije se nalaze u Njujorku i Los Anđelesu. Arhitektonski studio radio je na nekoliko drugih umetničkih projekata, uključujući "Speed Art Museum" u Luivilu u Kentakiju i paviljon kod zamka u Edinburgu.

Akademsko pozorište opere i baleta "Čajkovski" sa svojim novim objektom pridružiće se savremenim operskim kućama sa uvijenim formama. Neke od njih su Snøhettina zgrada opere u Šangaju sa spiralno stepenastim krovom i MADov projekat za opersku kuću u Harbinu obloženu sa belim aluminijskim panelima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;