INFONET-468X60-BANNER

Kuća od konoplje sa niskim ugljeničnim otiskom

29.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Londonska firma izgradila je porodičnu kuću pomoću montažnih panela od konoplje. Arhitekte su na ovom projektu sarađivale sa svojim klijentima koji upravljaju farmom konoplje i lana za razvoj bioplastike, sa Margent farme koja se nalazi u Kembridžširu u Engleskoj.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Kao rezultat nastala je održiva kuća sa tri spavaće sobe pod nazivom “Flat House”. Za izgradnju kuće korišćeni su materijali uzgajani na imanju veličine 20 hektara. Inspiracija i izazov su bili upravo u materijalima uzgajanim na zemljištu oko zgrade. U pitanju je objekat sa radikalno niskim ugljeničnim otiskom. Troškovi izgradnje nisu objavljeni.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Dvospratna kuća projektovana je kao prototip konstrukcije temeljen na konoplji, sa namerom da se ova nova metoda uvede u građevinsku industriju za realizaciju većih projekata. Sarađujući sa inženjerima i specijalistima za materijale, arhitekte su bile uspešne u stvaranju montažnog panela ispunjenog konopljom.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Konoplja ima potencijal da postane veoma značajan materijal za izgradnju jer troši ugljen-dioksid dok raste. Iz ove firme kažu da još uvek čekaju poslednje proračune ugljenika kako bi pokazali da je ugljenično neutralna. Kuća je izvanredna po radikalno niskom učešću ugljenika, što je postignuto upotrebom pretežno prirodnih materijala i materijala uzgajanih u okolini.

Flat House

Flat House (foto: Practice Architecture)

Porodična kuća od 100 kvadrata sagrađena je korišćenjem okvira od drveta i kasetnih panela s izolacijom od konoplje i kreča. Uz to, kuća je obložena vlaknima od konoplje i šećerne smole. Oba materijala su uzgajana na licu mesta. Kasetni paneli ispunjeni konopljom i obloge montirani su van lokacije, što je omogućilo da se glavni deo kuće sastavi za samo dva dana. Krajnji rezultat je rustikalna kuća sa tri spavaće sobe otvorenog dnevnog boravka i kupatilom.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Unutrašnjost "Flat House" karakterišu velike otvorene prostorije, drveni podovi, obilje prozora, prirodna svetlost i dobar protok vazduha, raskošna kuhinja sa plafonom dvostruke visine, dnevnim boravkom i trpezarijom, kao i spavaće sobe smeštene na drugom spratu.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Mnogi paneli od konoplje ostavljeni su izloženi u okviru unutrašnjosti kuće, što daje "toplotu" i rustikalnu estetiku. Materijal od prirodne konoplje prozračan je i omogućava poboljšanje kvaliteta vazduha i kontrolisanje vlage, dok istovremeno sprečava razvoj buđi. Kuća je opremljena bojlerom na biomasu za potrebe grejanja i solarnim panelima na krovu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;