Kuća od konoplje sa niskim ugljeničnim otiskom

29.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Londonska firma izgradila je porodičnu kuću pomoću montažnih panela od konoplje. Arhitekte su na ovom projektu sarađivale sa svojim klijentima koji upravljaju farmom konoplje i lana za razvoj bioplastike, sa Margent farme koja se nalazi u Kembridžširu u Engleskoj.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Kao rezultat nastala je održiva kuća sa tri spavaće sobe pod nazivom “Flat House”. Za izgradnju kuće korišćeni su materijali uzgajani na imanju veličine 20 hektara. Inspiracija i izazov su bili upravo u materijalima uzgajanim na zemljištu oko zgrade. U pitanju je objekat sa radikalno niskim ugljeničnim otiskom. Troškovi izgradnje nisu objavljeni.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Dvospratna kuća projektovana je kao prototip konstrukcije temeljen na konoplji, sa namerom da se ova nova metoda uvede u građevinsku industriju za realizaciju većih projekata. Sarađujući sa inženjerima i specijalistima za materijale, arhitekte su bile uspešne u stvaranju montažnog panela ispunjenog konopljom.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Konoplja ima potencijal da postane veoma značajan materijal za izgradnju jer troši ugljen-dioksid dok raste. Iz ove firme kažu da još uvek čekaju poslednje proračune ugljenika kako bi pokazali da je ugljenično neutralna. Kuća je izvanredna po radikalno niskom učešću ugljenika, što je postignuto upotrebom pretežno prirodnih materijala i materijala uzgajanih u okolini.

Flat House

Flat House (foto: Practice Architecture)

Porodična kuća od 100 kvadrata sagrađena je korišćenjem okvira od drveta i kasetnih panela s izolacijom od konoplje i kreča. Uz to, kuća je obložena vlaknima od konoplje i šećerne smole. Oba materijala su uzgajana na licu mesta. Kasetni paneli ispunjeni konopljom i obloge montirani su van lokacije, što je omogućilo da se glavni deo kuće sastavi za samo dva dana. Krajnji rezultat je rustikalna kuća sa tri spavaće sobe otvorenog dnevnog boravka i kupatilom.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Unutrašnjost "Flat House" karakterišu velike otvorene prostorije, drveni podovi, obilje prozora, prirodna svetlost i dobar protok vazduha, raskošna kuhinja sa plafonom dvostruke visine, dnevnim boravkom i trpezarijom, kao i spavaće sobe smeštene na drugom spratu.

Flat House

“Flat House” (foto: Oskar Proctor)

Mnogi paneli od konoplje ostavljeni su izloženi u okviru unutrašnjosti kuće, što daje "toplotu" i rustikalnu estetiku. Materijal od prirodne konoplje prozračan je i omogućava poboljšanje kvaliteta vazduha i kontrolisanje vlage, dok istovremeno sprečava razvoj buđi. Kuća je opremljena bojlerom na biomasu za potrebe grejanja i solarnim panelima na krovu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

CONTAINEX
CONTAINEX
WIENER NEUDORF
www.containex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...