Đenova u novom ruhu

16.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Pobedničko rešenje za urbani deo, ispod novog mosta na čijem mestu se nalazio Morandi, “Parco del Ponte” u Đenovi uradili su Stefano Boeri Architetti, Metrogramma Milano i Inside Outside.

“The Polcevera Park and The Red Circle” predstavlja sistem parkova koji imaju za cilj da promene tragičnu percepciju doline Polcevera. Koncept je zasnovan na različitim idejama povezanosti ekologije i infrastrukture kroz održivu mobilnost i pametne objekte.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

Crveni čelični krug spajaće dve strane doline i u okviru njega će biti šetalište, uzdignuti trg, pristupna i izlazna rampa, kao i koridor između zgrada ili podzemna staza. Javni prostor će biti u funkciji pešačko-biciklističke staze u dužini od 1570 metara. Projekat generiše i obnovljivu energiju, pa će se tu nalaziti i “Wind Tower”.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

Stefano Boeri je objasnio da “Crveni krug” koji simbolizuje snažnu lokalnu tradiciju vezanu za visoke peći, kranove i nadzemne dizalice, prolazi duž lokacija na kojima se dogodila tragedija 14. avgusta 2018. godine. On spaja odvojene delove biciklističko-pešačkom stazom i distribuira obnovljivu energiju koju generišu solarni kolektori - toplotni i fotonaponski smešteni na krovovima zgrada, “Wind Tower“ i piezoelektrični podovi (koji simbolično doprinose energetskoj ravnoteži) koji koriste energiju koju stvara saobraćaj koji se odvija preko novog mosta i “Kruga”.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

Ovaj projekat obnove pored toga što je arhitektonsko-urbanističkog karaktera pre svega akcenat stavlja na doprinos društvu. Svrha je bila kreirati projekat koji bi bio “himna životu” i koji bi obnovio kohezivan urbani sistem, koji bi postao društveno aktivan i inovativan na način da oživi ne samo područje, već i okolinu, rekao je Andrea Boschetti, jedan od partnera osnivača firme Metrogramma iz Milana.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: SBA)

U parku će se pored različitih vrsta biljaka i drveća tipičnih za Mediteran nalaziti i umetnička instalacija nalik šumi pod nazivom “Genova in the wood“. Autor instalacije je Luca Vitone. U okviru nje će se nalaziti 43 stabla i biće posvećena sećanju na žrtve tragedije. Ovaj novi centar će biti čvorište za produktivnost i inovacije, poput zgrada “BIC”-a na području “Green Factory”, “New Fort” i ex Mercato Ovaivicolo.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: Metrogramma)

“Crveni krug”, toranj, svetske zgrade i park Polcevera sa svojom botaničkom raznolikošću delovaće kao poziv dobrodošlice za sve koji planiraju da svrate u Đenovu.

Đenova u novom ruhu

“Parco del Ponte” u Đenovi (foto: Stefano Boeri Architetti)

Kako je Stefano Boeri rekao, Đenova je grad čelika i mora, isklesan vetrom i tragedijom, ali uvek sposoban da stoji visoko. “The Red Circle”, “Wind Tower”, “The World Buildings” i “Polcevera Park” sa raznolikom florom u budućnosti će karakterisati Đenovu i biti njeni orijentiri koji pozivaju prolaznike da svrate u ovaj grad koji povezuje Italiju sa Evropom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...