IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

11.10.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Ukoliko se prozor nalazi na uglovima zgrade ili kuće, on se sastoji iz dva staklena panela koji su spojeni metalnom šinom ili lepkom po sredini. Međutim, nemački naučnici razvili su metodu savijanja staklenog panela pod uglom od 90 stepeni, bez uticaja na njegova optička svojstva.

Iako se staklene ploče već mogu zagrevati, a potom savijati do određene mere, do sada se na taj način nisu mogli postići oštri uglovi. Uobičajeni postupak uključuje zagrevanje celog panela do tačke da postane mekan i savitljiv, nakon čega se može formirati deformacija u samoj pećnici.

Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

Stakleni panel dobijen korišćenjem nove tehnologije (foto: Fraunhofer)

Kako bi se zaobišla ograničenja koja postoje, istraživači sa Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials su osmislili tehniku koja započinje tako što se ravni stakleni panel stavi u pećnicu koja je prethodno zagrejana na oko 500°C. To je odmah ispod "prelazne tačke" na kojoj staklo postaje savitljivo, tako da se ne stvaraju deformacije.

Nakon toga se uvodi laser vođen ogledalom da još malo zagreje staklo, ali samo duž ravne linije koja ide niz sredinu panela - ostatak stakla ostaje na 500 stepeni. Kao rezultat toga, staklo postaje mekano samo duž te jedne linije. Kada se nosači naknadno uklone ispod jedne strane stakla, gravitacija uzrokuje savijanje panela duž smekšane linije, prirodno prelazeći na ugao od 90 stepeni. Jednom kada se savijeno staklo ohladi, ono postaje opet potpuno kruto.

Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

Proces savijanja 3mm debelog panela od laminiranog sigurnosnog stakla (foto: Fraunhofer)

Zbog laboratorijske opreme, naučnici su do sada bili ograničeni na panele veličine najviše jedan kvadratni metar, pa stoga traže industrijske partnere koji bi mogli da budu zainteresovani za komercijalizaciju tehnologije i upotrebu na većim panelima.

Za sada ostaje samo nada da će ovakav sistem savijanja stakla konačno naći primenu ne samo u arhitekturi, već i u drugim oblastima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;