IZOLACIJA-468X60-BANNER

Najvažnije priče zelene arhitekture u 2009. godini po izboru sajta Inhabitat

28.12.2009. | Inhabitat

Poznati sajt Inhabitat objavio je šest najvažnijih priča zelene arhitekture u 2009. godini time ujedno otvarajući glasanje za najznačajniju. Predlozi su izvedeni projekti, projekti u fazi razvoja i izgradnje, i koncepti za blisku budućnost, ali i gašenje jednog poznatog biroa koji je bio posvećen održivoj gradnji.


High Line park, Njujork, trase nekadašnje gradske železnice pretvorene su u zelene površine izdignute desetinu metara iznad gradske vreve.

Napomena: na kraju teksta dati su svi prateći linkovi

1. Jumbo Hostel - U Stokholmu je pronađeno odlično rešenje za putnički avion kome je prošao vek u avijaciji. Boing 747-200 pretvoren je u potpuno uređen, jeftin hostel, čime je sprečeno da sasvim solidna gotova konstrukcija ode na otpad.

Ponovna upotreba (reuse) zahteva daleko manje potrošene energije od proizvodnje ili reciklaže, a dodatno, uštedelo se i na transportu jer je hostel smešten na samom aerodromu Arlanda u prestonici Švedske. Jumbo Hostel ima 25 soba sa po tri kreveta. Svaka soba ima oko 6m2, a oni najsrećniji će dobiti priliku da spavaju u kokpitu.

Ostali su i mnogi originalni delovi nameštaja - bar, sedišta iz prve klase, ali i detalji koji nemaju drugu funkciju osim čuvanja autentičnosti kao što su gas-maske. Planira se i proširenje hostela u delu gde su stajali motori, a originalne elise iz pogonskih turbina biće iskorišćene za ventilatore u sobama.


Jumbo Hostel, Stokholm (levo)
Jumbo Hostel, soba (desno)

2. Zelena rekonstrukcija Empire State Building-a - O drugom predlogu smo već pisali na našem sajtu (pogledati na linku ovde ) - govori se o rekonstrukciji poznatog njujorškog oblakodera Empire State Building. Projekat rekonstrukcije trebalo bi da smanji potrošnju energije u ovoj zgradi za 38%, ili oko 4,4 miliona dolara godišnje.

3. Michelle Kaufmann Designs, firma sa kojom je sajt Inhabitat dosta sarađivao, pred gašenjem je. Ovaj biro je bio jedan od najaktivnijih na polju zelene gradnje, naročito u projektovanju prefabrikovanih održivih kuća. Pogledajte njihov sajt (link na kraju teksta) ukoliko vas zanima više detalja o tome zašto sajt Inhabitat gašenje ovog biroa smatra teškim udarcem za zelenu gradnju.


Empire State Building (levo)
Michelle Kaufmann Designs (desno)

4. Reburbia - veliko takmičenje koje sponzorisao Inhabitat za najbolje predloge rekonstrukcije i rešavanja problema urbanih predgrađa. Trenutno je izabrano 20 projekata koji su ušli u finale. Predložena rešenja za predgrađa kreću se od pretvaranja slobodnih parcela, tržnih centara i parkinga u farme za gajenje životinja ili proizvodnju agrokultura, pa sve do ambicioznijih projekata uvođenja vazdušnog saobraćaja (redizajniranih cepelina sa helijumom) kao vida javnog prevoza za stanovnike predgrađa do centra gradova. Sve predloge možete pogledati na linku na kraju teksta.

5. High Line elevated urban park - Park podignut na nivo nekadašnje gradske železnice u Njujorku. High Line park i zvanično je otvaren 6. septembra 2009. godine i hiljade njujorčana može da pobegne od gradske vreve u visine. Poznata njujorška železnica prolazila je kroz periferne delove grada ka Menhetnu podignuta na masivne stubove, najčešće iznad kolskih saobraćajnica. Poslednjih godina na trasama ugašenih linija traje veliki projekat ozelenjavanja ovih površina koje postaju pešačke zone o kojima su stanovnici Njujorka do sada mogli samo da sanjaju.

6. LumenHaus - Poslednji predlog za najvažniju priču o zelenoj gradnji ove godine jeste kuća LumenHaus, iza koje stoji univerzitet Virginia Tech.

Ime je dobila po kombinaciji dva koncepta - odnosom prema svetlu i arhitektonskom stilu BauHaus, naročito inspirisana kućom Farnworth House, arhitekte Mies Van Der Rohe-a.

Kao i svoj arhitektonski uzor, i ova kuća ima staklenu fasadu u potpunosti koristeći dnevno svetlo. Naravno, nove tehnologije su napravile značajan napredak u korišćenju samo onoliko svetla koliko je potrebno a da u isto vreme ne dođe do pregrevanja prostora.

Transparentna fasada na LumenHaus kući bazira se na konceptu zvanom Eclipse System - stakleni paneli sa izvrsnim karakteristikama toplotne izolovanosti koji filtriraju svetlo uz pomoć nekoliko nezavisnih zastora (perforirani limovi) propuštajući optimalnu količinu sunčevih zraka tokom dana i godišnjih doba.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;