INFONET-468X60-BANNER

Glavni grad Indonezije premešta se na Borneo

28.08.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Usled prenatrpanosti i niske nadmorske visine Džakarte koja tone, Vlada u Indoneziji je donela odluku da glavni grad bude premešten tj. da se buduća prestonica izgradi na ostrvu Borneo. Nova prestonica biće smeštena između Severnog Penajam Pasera i Kutai Kartanegare na indonezijskom delu Bornea, 870 milja udaljenom od Džakarte. Procenjuje se da će projekat izgradnje novog glavnog grada na 40.000ha koštati oko 26,6 milijardi funti, dok će izgradnja trajati 10 godina i početi sledeće godine.

Glavni grad Indonezije biće premešten na Borneo

Džakarta (www.pixabay.com)

Predsednik Joko Widodo najavio je da će se državna administracija preseliti na područje Istočnog Kalimantana tj. na Borneo i da će tamo biti izgrađen pametni grad u skaldu sa prirodom i minimalnim uticajem na životnu sredinu. Dodao je i to da će premeštanje pomoći u ublažavanju razlike u primanjima u različitim delovima arhipelaga. Međutim, sa druge strane ekolozi strahuju da bi novi grad mogao ugroziti Borneoove tropske prašume.

Preseljenje bi moglo da olakša pritisak na Džakartu koja ima 10 milina ljudi i tone. Poslednjih 10 godina grad je utonuo 2,5m.

S obzirom da je dve petine grada ispod nivoa mora, i da su klimatske promene sve učestalije, predviđanja su da će grad do 2050. biti potopljen. Pored ovoga Džakarta zbog prenaseljenosti i gužvi u saobraćaju ima veoma visok nivo zagađenja. Iako je plan da se glavni grad premesti na drugu lokaciju, raseljavanje stanovništa i njihovo prebacivanje na novu lokaciju nije još uvek u razmatranju.

Ovo nije prvi put u modernoj istoriji da jedna država premešta svoj glavni grad na drugu lokaciju. Brazil je 1961. godine preselio administrativni centar iz Rio de Žaneira u Braziliju, grad koji je osmislio Oscar Niemeyer, a Mjanmar je svoj glavni grad Nejpjido preselio iz Jangona 2005. godine. Egipat trenutno gradi novu prestonicu u pustinji izvan pretrpanog Kaira, u kojoj će se nalaziti stambeni blokovi koje je projektovao Stefano Boeri.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;