INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada prekrivena saksijama sa biljkama

16.08.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonska firma MVRDV predstavila je idejno rešenje za stambenu zgradu u Sint-Michielsgestelu, u Holandiji. Na projektu „Green Villa“ radila je zajedno sa  firmom Van Boven Architecten. Ono što razlikuje ovu zgradu od dostalih jeste što će zeleni zidovi fasade biti formirani od saksija sa biljkama koje će biti poređane kao po policama.

Fasada prekrivena saksijama sa biljkama

„Green Villa“ (foto: Antonio Luca Coco i Pavlos Ventouris)

Trospratna stambena zgrada pratiće oblik mansardnog krova susedne zgrade, ali će cela njena prednja strana biti pokrivena redovima polica sa zelenilom. Na policama različitih veličina i dubina nalaziće se biljke, grmlje i drveće u saksijama. Ovu „živu“ fasadu činiće žbunasta biljka forsitija i jasmin, kao i borovi i breze. Saksije sa biljkama će biti postavljene i na krovu. Mreža biljaka koje će se nalaziti u okviru „Green Villa“ biće nalik „biblioteci“ jer će svaka imati oznaku sa natpisnom pločom i pratećim informacijama.

Fasada prekrivena saksijama sa biljkama

„Green Villa“ (foto: Antonio Luca Coco i Pavlos Ventouris)

Osnivač  MVRDV-a Winy Maas rekao je da je ovaj projekat  na neki način ličan jer je on ovde išao u školu, ali i da je on nastavak istraživanja koje sprovodi ova firma a vezano je za zgrade bez fasada i radikalno ozelenjavanje. Dodao je da je koncept gradskih parkova, osmišljen ’90. godina previše ograničen i da je potrebno da se zelenilo utopi u infrastrukturu i da bude svuda okolo. Inicijativa „Green Dip“ koju su razvili The Why Factory, the University of Technology Sydney i Delft University of Technology ispituje kako se priroda može bolje integrisati u urbano tkivo gradova. Biljke i drveće mogu pomoći da se neutrališe emisija CO2, stvori bolja klima u gradovima i promoviše biološka raznolikost.

Fasada prekrivena saksijama sa biljkama

„Green Villa“ (foto: Antonio Luca Coco i Pavlos Ventouris)

Zgrada će imati sistem za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje biljaka. U okviru saksija će biti ugrađen kontrolni senzor koji će regulisati vlažnost zemlje i biljke odražavti zelenim tokom cele godine.

Ovo nije prvi projekat Winy Maasa u rodnom kraju. Pre par godina izgrađena je „Glass farm“ u njegovom rodnom selu Schijndel. Ovaj objekat od stakla prerušen je u tradicionalnu seosku kuću.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;