Industrijska zgrada nultog ugljeničnog otiska

26.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

U očekivanju predstojećih Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, francuska arhitektonska firma Jakob+MacFarlane radi na projektu ponovnog oživljavanja velikog postindustrijskog postrojenja u inovativni ugljenično-neutralni objekat. Postrojenje se nalazi u neposrednoj blizini planirane lokacije za Olimpijadu u Pleyel kvartu.

Industrijska zgrada nultog ugljeničnog otiska - „Odyssee Pleyel“

„Odyssee Pleyel“ (foto: Jakob+MacFarlane)

Postojeća zgrada je „relikvija“ industrijske prošlosti Sen Denija koja se sada nalazi okružena velikim novim gradskim objektima. Projekat adaptacije koji podrazumeva nultu emisiju ugljenika nazvan je „Odyssee Pleyel“. Ovaj projekat je pobedničko rešenje takmičenja u organizaciji C40 Cities koje je za cilj imalo da se transformišu prazna i napuštena mesta u gradovima širom sveta.

Industrijska zgrada nultog ugljeničnog otiska - „Odyssee Pleyel“

„Odyssee Pleyel“ (foto: Jakob+MacFarlane)

Postrojenje „Hall de décuvage Pleyel“ prostire se na površini od preko 1.400 kvadratnih metara i visine je 24m. Umesto da sruši zgradu firma Jakob+MacFarlane predložila je da se renovira postojeća konstrukcija u ugljenično-neutralni objekat. Ovo bi se ostvarilo modularnom konstrukcijom od drveta i sistemima za obnovljivu energiju koji bi omogućili energetski samodovoljnost objekta.

Projekat „Odyssee Pleyel“ svedoči o ljudskim, tehnološkim i kulturnim dostignućima ovog područja. Ova zgrada će zbog toga biti odličan primer ponovnog otkrivanja nekadašnjeg industrijskog postrojenja u refleksivan objekat budućnosti.

Industrijska zgrada nultog ugljeničnog otiska - „Odyssee Pleyel“

„Odyssee Pleyel“ (foto: Jakob+MacFarlane)

Na vrhu zgrade će se nalaziti hibridne fotonaponske solarne ćelije. Biće ugrađen sistem prikupljanja kišnice i sistem upotrebe sive vode.

Zemljište koje je iskopano za projekat „Grand Paris Express“ (u Pleyel kvartu će se nalaziti jedna od 72 stanice za transportni projekat 2023) biće ponovno upotrebljeno i integrisano u gradilište „Odyssee Pleyel“. Ono što je najvažnije, zgrada nulte emisije ugljenika bi ohrabrila ekološke inovacije i podigla svest o životnoj sredini i održivosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...