Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti

26.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Kreativni digitalni studio Squint/Opera je u saradnji sa BIGom i UNStudioom kreirao „Hyperform“ - alat koji omogućava arhitektama i planerima da sarađuju u virtuelnoj stvarnosti. Ovaj alat se može koristiti za pregled, deljenje i navigaciju digitalnih modela vezanih za projekat. Opisan je kao prošireno kreativno okruženje budućnosti.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

„Hyperform“ predstavlja virtuelnu radnu površinu kojoj se može pristupiti sa računara, tableta, pametnih telefona ili pomoću opreme za virtuelnu stvarnost. Model može da se posmatra u neutralnom prostoru ali takođe i u okruženju za koje je projektovan. Alat koristi geolokacijske podatke za kreiranje virtualnog modela zgrade i okolnog okruženja, kako bi arhitekte mogle da vide kako se zgrada uklapa u okolinu. Ovaj prostor zapravo predstavlja neki vid „test okruženja“.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

Jan Bunge, direktor Squint/Opera, rekao je da se obično govori o 3D postavci na 2D interfejsu, gde nikada ne osetite prostor. Ponekad se može napraviti i 1:1 maketa određenih elemenata zgrade ili unutrašnjeg prostora što omogućava da se model doživi u 3D prostoru. Međutim uz pomoć ovog alata može se doživeti i „osetiti“ budući objekat i sl. i pre nego što se izgradi. Ovo će u potpunosti promeniti način na koji se projektuje i kako komuniciraju projekti u izgrađenom okruženju. Ptrednost ovog alata je što je razvijen „od industrije za industriju“.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

Svi modeli se nalaze na cloudu, što znači da arhitekte koje rade širom sveta mogu pristupiti i raditi na projektu u isto vreme.

Alat treba da omogući bolje razumevanje i saradnju. Gledanje zgrade u virtuelnoj verziji budućeg okruženja takođe će omogućiti arhitektima da stvore relevantnije, svrsishodnije projekte koji su više usredsređeni na korisnika i koji se bolje uklapaju u sredinu.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

Bjarke Ingels, osnivač BIGa rekao je da će u budućnosti svaki fizički objekat biti povezan jedan sa drugim, da će imati osećaja jedni za druge, kao i za stvari koje se nalaze između njih. Za svaki fizički objekat psotojaće i njegov digitalni blizanac, a za svaki fizički prostor virtuelni prostor. „Hiperform“ je proširena kreativna kolaborativna okolina koja će omogućiti trenutni utisak stvarnih i zamišljenih stvarnosti - sadašnjost i budućnost će biti spojene u proširenom smislu stvarnosti.

Alat je trenutno u fazi razvoja i za sada je urađen samo prototip. Nije objavljeno da li će ovaj alat biti besplatan, da li će moći da se kupi i od kada ili će biti dostupan delimično (osnovne funkcije bespaltno a naprednije uz doplatu). Virtuelna stvarnost se već koristi u oblasti arhitekture i projektovanja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...