Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti

26.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Kreativni digitalni studio Squint/Opera je u saradnji sa BIGom i UNStudioom kreirao „Hyperform“ - alat koji omogućava arhitektama i planerima da sarađuju u virtuelnoj stvarnosti. Ovaj alat se može koristiti za pregled, deljenje i navigaciju digitalnih modela vezanih za projekat. Opisan je kao prošireno kreativno okruženje budućnosti.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

„Hyperform“ predstavlja virtuelnu radnu površinu kojoj se može pristupiti sa računara, tableta, pametnih telefona ili pomoću opreme za virtuelnu stvarnost. Model može da se posmatra u neutralnom prostoru ali takođe i u okruženju za koje je projektovan. Alat koristi geolokacijske podatke za kreiranje virtualnog modela zgrade i okolnog okruženja, kako bi arhitekte mogle da vide kako se zgrada uklapa u okolinu. Ovaj prostor zapravo predstavlja neki vid „test okruženja“.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

Jan Bunge, direktor Squint/Opera, rekao je da se obično govori o 3D postavci na 2D interfejsu, gde nikada ne osetite prostor. Ponekad se može napraviti i 1:1 maketa određenih elemenata zgrade ili unutrašnjeg prostora što omogućava da se model doživi u 3D prostoru. Međutim uz pomoć ovog alata može se doživeti i „osetiti“ budući objekat i sl. i pre nego što se izgradi. Ovo će u potpunosti promeniti način na koji se projektuje i kako komuniciraju projekti u izgrađenom okruženju. Ptrednost ovog alata je što je razvijen „od industrije za industriju“.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

Svi modeli se nalaze na cloudu, što znači da arhitekte koje rade širom sveta mogu pristupiti i raditi na projektu u isto vreme.

Alat treba da omogući bolje razumevanje i saradnju. Gledanje zgrade u virtuelnoj verziji budućeg okruženja takođe će omogućiti arhitektima da stvore relevantnije, svrsishodnije projekte koji su više usredsređeni na korisnika i koji se bolje uklapaju u sredinu.

Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti - „Hyperform“

„Hyperform“ (foto: Squint/Opera, BIG i UNStudio)

Bjarke Ingels, osnivač BIGa rekao je da će u budućnosti svaki fizički objekat biti povezan jedan sa drugim, da će imati osećaja jedni za druge, kao i za stvari koje se nalaze između njih. Za svaki fizički objekat psotojaće i njegov digitalni blizanac, a za svaki fizički prostor virtuelni prostor. „Hiperform“ je proširena kreativna kolaborativna okolina koja će omogućiti trenutni utisak stvarnih i zamišljenih stvarnosti - sadašnjost i budućnost će biti spojene u proširenom smislu stvarnosti.

Alat je trenutno u fazi razvoja i za sada je urađen samo prototip. Nije objavljeno da li će ovaj alat biti besplatan, da li će moći da se kupi i od kada ili će biti dostupan delimično (osnovne funkcije bespaltno a naprednije uz doplatu). Virtuelna stvarnost se već koristi u oblasti arhitekture i projektovanja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...