Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

18.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Bjarke Ingels Group projektovao je pagodu od 18 spratova za Tivoli zabavni park u Kopenhagenu. Projekat će obuhvatiti obnovu i rekonstrukciju dvorca Tivoli iz 1893. godine, kao i obnovu Panoramskog paviljona iz 1883. godine. Nova pagoda i obnavljanje imaju za cilj da nastave Tivolijevu tradiciju povezivanja šarma starog sveta sa vizionarskom arhitekturom. Tivoli postoji od 1843. godine i predstavlja istorijski lokalitet ali i modernu atrakciju.

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu (foto: Bjarke Ingels Group)

Pagoda će ustvari biti hotel pod nazivom „H. C. Andersen“ (po danskom piscu Hansu Kristijanu Andersenu). Tivolijeva nova pagoda, kao i sam Tivoli, biće prekrivena bujnim vrtovima i zelenilom. Nju će karakterisati održivi dizajn u skladu sa Tivolijevom tradicijom koja se zalaže za zelenu energiju i smanjenje ugljeničnog otiska.

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu (foto: Bjarke Ingels Group)

Istinski kosmopolitski kvart u srcu danske prestonice sa bujnim vrtovima i bajkovitom arhitekturom je ono što Tivoli razlikuje od bilo kojeg drugog mesta u Kopenhagenu. Obnavljanjem dvorca Tivoli iz 1893. godine i dodavanjem nove zgrade, Bjarke Ingels kaže da su pokušali da uhvate i naglase karakter postojećeg dvorca, stvarajući novu tipologiju inspirisanu Tivolijevom arhitekturom.

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu (foto: Bjarke Ingels Group)

Ovaj projekat zapravo predstavlja hibrid između vrtnih pagoda, paviljona i kula, i gradi most između istorije grada i sadašnjosti - obližnjih Rundetarna i Axel Towersa, kao i gradske arhive neostvarenih snova. Ovde se sjedinjuju prošlost, sadašnjost i fantazija.

U okviru projekta predstavljeno je i da se Vesterbrogade pretvori u urbani park. Projektovan je prostor za rekreaciju od 10.400m² sa samo pešačkim i biciklističkim stazama ispred Tivolija i susednog trga. Gradski park je napravljen da služi kao tampon prostor za velike događaje koji se odvijaju na Trgu ispred gradske skupštine i u Tivoliju, kao i da se poboljša „zeleni pojas“ Kopenhagena.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...