SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

18.06.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Bjarke Ingels Group projektovao je pagodu od 18 spratova za Tivoli zabavni park u Kopenhagenu. Projekat će obuhvatiti obnovu i rekonstrukciju dvorca Tivoli iz 1893. godine, kao i obnovu Panoramskog paviljona iz 1883. godine. Nova pagoda i obnavljanje imaju za cilj da nastave Tivolijevu tradiciju povezivanja šarma starog sveta sa vizionarskom arhitekturom. Tivoli postoji od 1843. godine i predstavlja istorijski lokalitet ali i modernu atrakciju.

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu (foto: Bjarke Ingels Group)

Pagoda će ustvari biti hotel pod nazivom „H. C. Andersen“ (po danskom piscu Hansu Kristijanu Andersenu). Tivolijeva nova pagoda, kao i sam Tivoli, biće prekrivena bujnim vrtovima i zelenilom. Nju će karakterisati održivi dizajn u skladu sa Tivolijevom tradicijom koja se zalaže za zelenu energiju i smanjenje ugljeničnog otiska.

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu (foto: Bjarke Ingels Group)

Istinski kosmopolitski kvart u srcu danske prestonice sa bujnim vrtovima i bajkovitom arhitekturom je ono što Tivoli razlikuje od bilo kojeg drugog mesta u Kopenhagenu. Obnavljanjem dvorca Tivoli iz 1893. godine i dodavanjem nove zgrade, Bjarke Ingels kaže da su pokušali da uhvate i naglase karakter postojećeg dvorca, stvarajući novu tipologiju inspirisanu Tivolijevom arhitekturom.

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu

Pagoda od 18 spratova u Kopenhagenu (foto: Bjarke Ingels Group)

Ovaj projekat zapravo predstavlja hibrid između vrtnih pagoda, paviljona i kula, i gradi most između istorije grada i sadašnjosti - obližnjih Rundetarna i Axel Towersa, kao i gradske arhive neostvarenih snova. Ovde se sjedinjuju prošlost, sadašnjost i fantazija.

U okviru projekta predstavljeno je i da se Vesterbrogade pretvori u urbani park. Projektovan je prostor za rekreaciju od 10.400m² sa samo pešačkim i biciklističkim stazama ispred Tivolija i susednog trga. Gradski park je napravljen da služi kao tampon prostor za velike događaje koji se odvijaju na Trgu ispred gradske skupštine i u Tivoliju, kao i da se poboljša „zeleni pojas“ Kopenhagena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;