INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Piramidalni neboder u centru Pariza

27.05.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon duge sudske bitke „Tour Triangle“ je spreman da postane najviši neboder izgrađen u centru Pariza posle 1973. godine. Upravni sud u Parizu potvrdio je građevinsku dozvolu izdatu u aprilu 2015. godine, odbacivši žalbe podnete protiv zgrade. Poslednja odluka trebala bi otvoriti put za početak izgradnje 180 metara visoke kule. Zamerke su bile da će projekat uticati na karakter i interes susednih mesta i monumentalnih perspektiva. Projekat je uradila firma Herzog & de Meuron.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Izvođač radova Unibail-Rodamco namerava da započne izgradnju kule 2020. godine, sa ciljem da je završi za Olimpijadu 2024. godine. Ova kula će biti jedna u nizu visokospratnica preko 100 metara koje će biti izgrađene u Parizu, izvan poslovne četvrti „La Defense“, budući da su regulative vezane za prostorno planiranje u gradu nedavno korigovane što je olakšalo put graditeljima. Zabrana izgradnje zgrada iznad sedam spratova u gradu donešena je dve godine nakon izgradnje kule „Tour Montparnasse“ koja je završena 1973. godine.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Herzog & de Meuron je prvi put otkrio projekat za piramidalni neboder još 2008. godine, a zgrada je prvobitno planirana da bude završena do 2014. godine. Planirano je da bude izgrađena uz skver „Porte de Versailles“ u Parc des Expositions. Zgrada oblika zarubljenje piramide izgledaće drugačije u zavisnosti od toga odakle se posmatra. Iz centralnog dela Pariza, zgrada će izgledati kao tanka kula, ali će sa istoka i zapada biti u svom punom obliku.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Kula će imati 42 sprata i u okviru nje će se nalaziti hotel sa 120 soba i kancelarijski prostor za 5.000 ljudi, zajedno sa domom zdravlja i dnevnim boravkom.

„Tour Triangle“ će kada se bude izgradila biti treća najviša građevina u centru Pariza, posle „Tour Montparnasse“ i Ajfelove kule. Posmatrajući šire područje grada, od nje će biti više „Tour First“ u poslovnoj četvrti „La Defense“ i „Duo Towers“ koji je trenutno u izgradnji.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Herzog & de Meuron su osnovali Jacques Herzog i Pierre de Meuron 1978. godine. Švajcarski studio, koji je osvojio Pritzkerovu nagradu 2001. godine iza sebe ima realizovane brojne projekte širom sveta, uključujući stadion „Birds Nest“ u Pekingu izgrađen za Olimpijadu 2008. i „Tate Modern“ u Londonu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;