Piramidalni neboder u centru Pariza

27.05.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon duge sudske bitke „Tour Triangle“ je spreman da postane najviši neboder izgrađen u centru Pariza posle 1973. godine. Upravni sud u Parizu potvrdio je građevinsku dozvolu izdatu u aprilu 2015. godine, odbacivši žalbe podnete protiv zgrade. Poslednja odluka trebala bi otvoriti put za početak izgradnje 180 metara visoke kule. Zamerke su bile da će projekat uticati na karakter i interes susednih mesta i monumentalnih perspektiva. Projekat je uradila firma Herzog & de Meuron.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Izvođač radova Unibail-Rodamco namerava da započne izgradnju kule 2020. godine, sa ciljem da je završi za Olimpijadu 2024. godine. Ova kula će biti jedna u nizu visokospratnica preko 100 metara koje će biti izgrađene u Parizu, izvan poslovne četvrti „La Defense“, budući da su regulative vezane za prostorno planiranje u gradu nedavno korigovane što je olakšalo put graditeljima. Zabrana izgradnje zgrada iznad sedam spratova u gradu donešena je dve godine nakon izgradnje kule „Tour Montparnasse“ koja je završena 1973. godine.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Herzog & de Meuron je prvi put otkrio projekat za piramidalni neboder još 2008. godine, a zgrada je prvobitno planirana da bude završena do 2014. godine. Planirano je da bude izgrađena uz skver „Porte de Versailles“ u Parc des Expositions. Zgrada oblika zarubljenje piramide izgledaće drugačije u zavisnosti od toga odakle se posmatra. Iz centralnog dela Pariza, zgrada će izgledati kao tanka kula, ali će sa istoka i zapada biti u svom punom obliku.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Kula će imati 42 sprata i u okviru nje će se nalaziti hotel sa 120 soba i kancelarijski prostor za 5.000 ljudi, zajedno sa domom zdravlja i dnevnim boravkom.

„Tour Triangle“ će kada se bude izgradila biti treća najviša građevina u centru Pariza, posle „Tour Montparnasse“ i Ajfelove kule. Posmatrajući šire područje grada, od nje će biti više „Tour First“ u poslovnoj četvrti „La Defense“ i „Duo Towers“ koji je trenutno u izgradnji.

Piramidalni neboder u centru Pariza

„Tour Triangle“ (foto: Herzog & de Meuron)

Herzog & de Meuron su osnovali Jacques Herzog i Pierre de Meuron 1978. godine. Švajcarski studio, koji je osvojio Pritzkerovu nagradu 2001. godine iza sebe ima realizovane brojne projekte širom sveta, uključujući stadion „Birds Nest“ u Pekingu izgrađen za Olimpijadu 2008. i „Tate Modern“ u Londonu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šumadinac 01.06.2020.
U taj program ulazimo i mi koji živimo u in...
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...