INFONET-468X60-BANNER

Vatrootporni premaz za drvo napravljen od drveta

24.05.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Drvo predstavlja jedan od najstarijih građevinskih materijala koji poslednjih godina dobija sve više na značaju što dokazuju i sve brojniji projekti koji ga stavljaju u prvi plan. Nedavno je drvo proglašeno arhitektonskim materijalom XXI veka i proglašen je „početak drvene ere“.

Pored svih svojih prednosti drvo naravno ima i nedostatke, a kao najveći jeste i taj što je zapaljivo i lako gori. Zbog ovoga je osmišljeno veoma puno vrsta zaštite u vidu premaza, menjana su svojstva drveta i sl, ali sada je napravljen novi premaz upravo od ovog materijala - drveta. Razvili su ga naučnici sa VTT Technical Research Centre iz Finske. Rešenje uključuje nanocelulozu, odnosno materijal koji se sastoji od mikroskopskih celuloznih vlakana dobijenih od drvene pulpe.

Vatrootporni premaz za drvo napravljen od drveta

Vatrootporni premaz za drvo napravljen od drveta (foto: VTT)

Proizvedena korišćenjem patentirane tehnologije poznate kao HefCel (High-Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose) dobijena nanoceluloza je nalik gelu i navodno ima 10 puta veći sadržaj čvrstih komponenti u odnosu na slične materijale. Kada se primeni na drvo, na koje nanoceluloza prirodno prianja, veoma dobro se formira nepropusna barijera koja sprečava da kiseonik dođe do površine drveta. To znači da je znatno manje verovatno da će se drvo zapaliti kada je izloženo plamenu.

Smatra se da premaz može biti posebno koristan kada se pomeša sa pigmentom, a zatim nanosi na drvo raspršivanjem ili bojenjem.

Početne serije premaza na bazi HefCel-a su se dobro pokazale u laboratorijskim testovima i razvijen je energetski efikasan proizvodni proces. Naučnici sada rade na poboljšanju procesa, čineći ga jednostavnijim, ali istovremeno i još efikasnijim. Trenutno se traže partneri koji će pomoći komercijalizaciji tehnologije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;