INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spušteni plafon od gips-kartonskih ploča "uradi-sam" sa drvenom potkonstrukcijom

27.06.2008. | Gradjevinarstvo.rs

Spušteni plafoni napravljeni po principu uradi sam, od gips-kartonskih ploča rade se slično kao i pregradni zidovi od istog materijala - sa primenom roštiljske drvene konstrukcije.

Drvena potkonstrukcija pogodna je izradu plafona po principu „uradi sam“ zbog niže cene materijala. Dovoljno je da napravite roštilj od suvih drvenih gredica (štafni),kvadratnog ili pravougaonog preseka 5x5, 5x8cm ili većeg prečnika, zavisno od površine plafona.

Izrada spuštenog plafona

Roštilj možete pričvrstiti za tavanicu zavrtnjima sa tiplovima ili metalnim bočnim L držačima na zidovima. U oba slučaja treba voditi računa da su zavrtnji sa tiplovima koji idu u zid ili tavanicu čvrsto na svom mestu. Kod sitnorebraste TM ili LMT tavanice sa puniocima i gredicama važno je da pronađete linije po kojima je usmerena betonska gredica kako biste u nju pričvrstili tiplove a ne u opekarske elemente za tavanicu (punioce).

Napomena: ukoliko je plafon relativno ravan, umesto drvenih gredica možete koristiti i užu dasku kako biste što manje oduzeli od visine prostorije.

Moguće je i postavljanje uz pomoć dodatne drvene gredice pričvršćene horizontalno na zid (umesto nekoliko L profila) na koju ćete pričvrstiti gredice samog plafona - drvenu potkonstrukciju. Međutim, ovo rešenje će dodatno spustiti visinu u prostoriji kada je gredica sa gornje strane, ili će se ona pojaviti u enterijeru ukoliko je sa donje pa to rešenje treba pažljivije analizirati.

Vodite računa da drveni elementi budu tako dimenzionisani da mogu da izdrže opterećenje i raspon kako ne bi vremenom došlo do njihovog uvijanja. Deformacija plafona može da se dogodi i ukoliko drvo nije dovoljno suvo. Takođe, trudite se da potkonstrukcija bude što preciznije postavljena (horizontalno i u ravni).

Kada ste postavili potkonstrukciju potrebno je samo da u nju ušrafite gips-kartonske ploče. Otvore za plafonjerke ili provlačenje kablova za klasični luster možete napraviti pre postavke ploče (ukoliko se snalazite u prostoru sa stranama i merama), ili nakon postavljanja plafona (pouzdanije rešenje koje zahteva malo više truda kasnije - prilikom provlačenja kablova).

Saniranje pukotina kod spuštenog plafona
pukotina između gips-kartonskih ploča na spuštenom plafonu (levo)
potrebna je ipak izvesna veština za sređivanje spojeva ploča i gletovanje plafona (desno)

U prvom slučaju možete odmah pripremiti i kablove, dok ste u drugom sigurniji da će otvori biti tačno tamo gde ste zamislili.

Kada je ceo plafon postavljen (gips-kartonske ploče), na spojnice između ploča postavite mrežicu/traku, izgletujte, išmirglajte i okrečite. Preporučuje se krečenje u belu, kako biste videli koliko prirodnog svetla će obezbediti vaš novi plafon, pa tek zatim eventualno toniranje u neku od boja.

Svakako da plafon neće biti onako ravan kao kada ga izvode profesionalci, na aluminijumskoj specijalnoj potkonstrukciji, ali, pretpostavka je da ovo radite u prostoriji manjih dimenzija gde se u većoj meri možete osloniti na ravnu površinu gips-kartonske ploče (oko 1,2x2,5m) i manji broj spojnica.

Pribor i saveti za postavljanje gips-kartonskih ploča za spuštene plafone

Sav potreban pribor možete pronaći na istom mestu gde kupujete i gips-kartonske ploče. Važno je da prilikom postavljanja ploča zavrtnje postavljate upravno/normalno na ploču (pod 90 stepeni) i da pazite da glava zavrtnje bude u ravni kartona.

Ovo je važno iz estetskih razloga, ali i zbog funkcije i bezbednosti, jer, ukoliko iskosite zavrtnje, ivica glave zavrtnja pocepaće papir i karton koji daju čvrstinu ploči i to mesto izgubiće funkciju oslonca/držača.

Što se tiče gustine postavljanja zavrtnja, ne morate se držati strogo preporučenih mera koje važe za profesionalce koji svaki zavrtanj postavljaju pravilno. Zavrtnji nisu skupi i preporuka je da ih postavljate češće i u skladu sa veličinom gips-kartonskih komada.

Nakon postavljanja gips-kartonskih ploča na njihove spojeve postavite samolepive trake koje će prekriti spojnice, a na njih mrežicu i glet masu koja će poravnati plafon.

Gips-kartonske ploče imaju oborene ivice na bočnim krajevima koje služe da na to mesto stane ova mrežica i glet masa za pokrivanje spojeva. Naravno, kada ukrojite ploču prema dimenzijama vaše prostorije, na ivici više nećete imati ovo udubljenje pa će gletovanje napraviti neravninu na plafonu sa kojom treba baratati pažljivo.

Na spoju plafona i zida takođe postavite ove trake kako se ne bi pojavili procepi.

Pukotina između ploča plafona i zida može se rešiti trakom i glet masom ili lajsnama i profilima
pukotina između ploča plafona i zida može se rešiti trakom i glet masom ili lajsnama i profilima (levo)
na spušteni plafon možete postaviti i obično osvetljenje (naročito ukoliko je lepo izgletovan) (desno)

Još neke teme za razmišljanje prilikom samostalnog postavljanja spuštenog plafona

Spušteni plafon, kako i samo ime kaže, spustiće i visinu vaše prostorije. Kretanje vazduha potiskuje topliji vazduh ka vrhu. Topliji vazduh sadrži i dim od cigarete, čestice prašine, ali i samu toplotu prostorije. Zato, visina plafona utiče na kvalitet vazduha u prostoriji, ali i na klimu, pa treba pronaći optimum.

Osvetljenje u spuštenom plafonu, kada se sastoji od više tačkastih lampi (popularno nazvane plafonjerke) treba povezati na nekoliko prekidača. Neće uvek biti potrebe da sve one svetle, uštedećete električnu energiju, ali ćete moći i stvoriti različite ambijente u svom enterijeru uključivanjem različitih kombinacija osvetljenja.

Tačkasto osvetljenje u plafonu ima i tu prednost što ne rasprostire svetlo horizontalno po plafonu pa će neravnine koje ostavite prilikom gletovanja biti manje uočljive.

Ako spuštate plafon za 15 ili više centimetara iznad njega možete postaviti i cev za odvod vazduha. Ta cev može biti plastična (koja se koristi za kanalizaciju - Ø100) ili savitljiva cev od aluminijumske folije. Na izlasku cevi van objekta, ili na mestu gde se uključuje u postojeći ventilacioni kanal možete postaviti klapnu/ventilator koji ćete uključivati po potrebi.

Ukoliko će vam biti potrebne nekakve dodatne konstrukcije (na primer kuka da okačite viseću fotelju ili džak za vežbanje), najbolje je da je instalirate pre postavljanja plafona. Oko tačke gde prodire konstrukcija kroz plafon najbolje bi bilo da odvojite gips-kartonske ploče za 5mm, a da ovaj procep pokrijete kružnom maskom (možete iskoristiti one koje se koriste za sigurnosne ventile u kuhinji i kupatilu).

Prepustite mašti na volju, razmislite o problematici, raspitajte se kod distributera materijala, i, za jedan (produženi) vikend napravite jeftin i funkcionalan spušteni plafon u svom prostoru.

Preporučujemo da pogledate i ovaj tekst na našem sajtu kako biste se bliže upoznali sa mogućnostima spuštenih plafona: Spušteni plafoni - funkcija, mogućnosti i osnovni tipovi i principi projektovanja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;