IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Panelni proizvodi i završna obrada enterijera (Greenbuild Expo 2009)

18.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konferencija Greenbuild održava se svake godine, još od 2002. godine, u SAD. Paralelno sa konferencijom proizvođači izlažu nove ekološke materijale, rešenja za energetsku efikasost objekata i uštedu vode, i druge inovacije za primenu u zelenoj gradnji.

Više o Konferenciji i drugim predstavljenim proizvodima, po izboru Alex Wilsona, urednika sajta EBN, pronađite na linku na kraju teksta. Na kraju teksta su dati i svi linkovi iz ovog teksta (proizvođači, organizacije, proizvodi, sertifikati).

Nemačka kompanija Pinta Acoustic predstavila je tržištu SAD plafonski panel i oblogu za zidove pod imenom Phonostop. Paneli su napravljeni 100% od recikliranih upotrebljenih (post-consumer) staklenih boca, sinterovanih u čvrste, lagane i porozne panele. Za razliku od akustičnih panela od mineralne vune nije potrebno nikakvo vezivo.

Paneli imaju najvišu klasu negorivosti (Class 1), kao i oznaku 0 koja se odnosi na širenje plamena i izazivanje dima (zasnovano na ASTM E-84) bez upotrebe aditiva za plamen (retardanata). Čvrstoća na pritisak je 11,6kg/cm².

Firma National Gypsum predstavila je svoj ThermalCORE PCM sistem za pregradne zidove (drywall). ThermalCORE zasniva se na parafinskom materijalu Micronal, koji je otkrila kompanija BASF i koji se topi na 23°C ± 1°C, čuvajući pritom oko 70Wh/m² (22Btu).

PCM (phase-change materijali) koriste osobinu materijala da prelaze iz jednog u drugo agregatno stanje (npr. čvrsto u tečno), ili čuvaju ioslobađaju velike količine toplote sa veoma malom promenom u sopstvenoj temperaturi (fotografija iznad).


Micronal se sastoji od sićušnih loptica parafina u akrilnoj opni prečnika 5-10 mikrona (oko upola manje od zrnaca portland-cementa). Ove ploče još nisu dospele na tržište, ali mogle bi biti prvi PCM proizvod koji će imati praktičnu primenu u građevinarstvu. Sličan proizvod već se koristi u Nemačkoj i pobedio je na izboru 2009 Solar Decathlon.

Richlite proizvodi materijal za završnu obradu načinjen od papira i fenol-formaldehidne smole. Sav papir korišćen za izradu proizvoda (oko 60%–70% mase) ili ima sertifikat o ispunjenom FSC standardu (Forest Stewardship Council) ili je od 100% recikliranog upotrebljenog papira (post-consumer - nakon potrošača).

Kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa uticajem fenol-formaldehidne smole na zdravlje ljudi potrošač je pribavio i sertifikat od Greenguard Children & Schools da je izmereni nivo formaldehida 0,001ppm (parts per million - čestica na milion) što je više nego zadovoljavajuće u SAD.

I Japanci su se predstavili na Greenbuild 2009 - kompanija Tagawa Sangyo izložila je svoj krečni gips Shikkui. Ovaj proizvod dobio je srebrni sertifikat Cradle to Cradle koji je izdala laboratorija McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC).

Cradle to Cradle - od kolevke do kolevke - sertifikat koji se dodeljuje za pun ciklus od proizvodnje do upotrebe, reciklaže i ponovne upotrebe.

SurfaceWorks predstavio je GreenWorks liniju šperploča za radne površine i stolove. Ove šperploče nemaju dodataka urea-formaldehida, FSC su sertifikovane, i dostupne su sa različitim završnim obradama kao što je Forbo linoleum i laminati lepljeni pod visokim pritiskom sertifikovani od strane Greenguard Children & Schools.

Takođe, u ponudi su i ponude obrade ivica materijalima kao što je bambus, FSC sertifikovano drvo ili uretan (65% sačinjen od biljnih ulja). Neuobičajeno, ali kao završna površina šperploče nije ponuđen FSC furnir. 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;