INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studentsko "ostrvo" u Budimpešti

10.01.2019. | India Block | New Atlas

Masterplan koji je izradila arhitektonska firma Snøhetta predviđa okrug nalik ostrvu za 12.000 studenata. Lokacija ovog okruga je na Dunavu u južnom delu Budimpešte.

Snøhetta je sa svojim projektom, koji podrazumeva stvaranje novog kanala uz rukavac Dunava u cilju formiranja novog poluostrva, pobedila na takmičenju „Budapest South Gate International Masterplan Design Competition“.

Studentsko

Studentsko "ostrvo" u Budimpešti (foto: Filippo Bolognese i Snøhetta)

Na području od 135 hektara biće raspoređeni smeštajni kapaciteti za 12.000 studenata. Tu će se takođe nalaziti i edukativni i sportski objekti koji će biti postavljeni između parkova i područja za rekreaciju.

Atletska arena u okviru „South gatea“ imaće kapacitet od 15.000 mesta, a sam okrug će biti povezan sa planiranom železničkom stanicom Danubias.

Snøhetta, koja ima kancelarije u Oslu i Njujorku, pobedila je na međunarodnom takmičenju i izabrana da projektuje ovaj novi okrug. U konkurenciji je bilo 17 kompanija, među kojima i poznata svetska imena kao što su UNStudio, Feilden Clegg Bradley Studios, Adept i Squire and Partners.

Žiri je pohvalio Snøhettu za pametno korišćenje vode i bogatu zelenu površinu u svom projektu.

Studentsko

Studentsko "ostrvo" u Budimpešti (foto: Filippo Bolognese i Snøhetta)

Mesto na kome se planira projekat je trenutno braunfild lokacija. Ovo poluostrvo na jugu mađarskog glavnog grada, razvija se u okviru strateškog plana - „Budapest 2030“. U okviru ovog plana su postavljeni ciljevi da grad bude održiviji, energetski efikasniji i društveno orijentisaniji.

„Budimpešta ima odgovarajući potencijal da postane jedan od gradova koji će dati primer u narednih 20 godina, u pogledu ekonomskih i inovacionih aktivnosti, odnosa i stanja izgrađenog i prirodnog okruženja, kulturnih dostignuća i mogućnosti za stanovanjem“, rekao je gradonačelnik Budimpešte István Tarlós.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;