IZOLACIJA-468X60-BANNER

Eko-selo u Danskoj ispunjavaće sve ciljeve održivog razvoja koje propisuje UN

26.12.2018. | Jelena Kozbašić | Energetski portal

Selo „UN17“ predstavlja prvi građevinski projekat u svetu koji će ostvariti svih 17 ciljeva održivog razvoja propisanih od strane Ujedinjenih nacija. Njegov idejni tvorac je arhitektonski biro Lendager grupa iz Danske.

Selo „UN17“

Selo „UN17“ (foto: TMRW)

Lendager je odneo titulu pobednika na kopenhaškom takmičenju kojim se obeležava 25 godina razvoja i koje će biti krunisano završetkom nove gradske četvrti, Ørestad South. Deo ovog naselja biće napravljeno po uzoru na projekat pobednika.

Izgradnja sela „UN17“ trebalo bi da bude završena 2023. godine. Stambeni kapaciteti danske prestonice biće prošireni za 400 domova na površini od 35 hiljada kvadratnih metara.

Selo „UN17“

Selo „UN17“ (foto: TMRW)

Cilj projektanata bio je da selo bude višestruko održivo – iz perspektive zaštite životne sredine, društva, operativnih troškova, klime unutar objekata i biodiverziteta.

Građevinski sektor odgovoran je za više od 30 odsto globalne proizvodnje gasova sa efektom staklene bašte. Projekat Landager grupe je pokazatelj da je ovaj broj moguće smanjiti i to promenom ugla gledanja. Otpad treba da se posmatra kao resurs.

Selo „UN17“

Selo „UN17“ (foto: TMRW)

U nastanku sela „UN17“ biće korišćeni reciklirani, netoksični, sertifikovani materijali. Njih je razvila upravo kompanija i postoji mogućnost za njihovu upotrebu na industrijskom nivou. Sirovine se pribavljaju iz lokalne zajednice, gde se i prerađuju u krajnji proizvod. Na taj način, stanovništvu se pruža mogućnost zaposlenja, a čovečanstvu da se zgrade u budućnosti grade od lokalnog smeća.

Na krovovima kuća biće postavljeni solarni paneli, zahvaljujući kojima će domaćinstva biti potencijalno energetski samodovoljna i nezavisna, a krovne bašte povećaće biološku raznovrsnost naselja.

Selo „UN17“

Selo „UN17“ (foto: TMRW)

Osnivač kompanije Anders Lendager objasnio je da su težili da svojim projektom pruže građanima priliku za održiv životni stil. „Do sada je fokus održive gradnje bio na smanjenju emisija štetnih gasova. Mi posmatramo čitav životni vek jedne građevine – od upotrebljenih materijala, preko zdravlja, do kvaliteta života.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;