Futuristički projekat za eko-grad na Maldivima

10.12.2018. | Eric Baldwin | Arch Daily

Kompanija CAA je osvojila prvu nagradu na takmičenju za projektovanje oblasti „Maldives Airport Economic Zone“. Pobedničko rešenje pod nazivom „Ocean's Heaven" predstavlja projekat mešovite namene osmišljen u cilju povezivanja tropske kulture i okeanskih sistema sa konstrukcijama koje koriste obnovljive izvore energije, u celinu koja predstavlja živi pojas. Suočavajući se sa globalnim zagrevanjem i povećanjem nivoa mora, projekat se nada da će stvoriti novi model održivog razvoja pre nego što Maldivi zauvek nestanu.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

„Ocean's Heaven“ je projektovan tako da koristi ekološke izvore energije oko okeana i grada, prepoznajući krhki ekosistem Maldiva. Maldivi su kao najveća zemlja arhipelaga na svetu poznati pod nazivom „Raj na zemlji" a ime su dobili po svojoj draguljskoj formi koja se prostire preko okeanske površine. Međutim, iza ove lepote krije se ogromna ekološka kriza. Prema UNEP-u, 40% gasova staklene bašte koji izazivaju globalno zagrevanje proizvode velike zgrade. Ako se stav prema urbanoj gradnji i jednokratnoj upotrebi energije ne promeni, opstanak ostrvskih zemalja poput Maldiva će biti izuzetno ugrožen.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Lokacija projekta je na istočnoj obali Hulhumale, u blizini Malea, glavnog grada Maldiva, presečena centralnom gradskom osom. BUCG u partnerstvu sa vladom Maldiva ima za cilj da razvije lokaciju površine 60.000m² sa sadržajima u bruto iznosu od 100.000m² kao što su: aerodromski servisni centar, međunarodni trgovački centar, kongresni centar, transportni i trgovački čvor, hoteli visokih kategorija, centralizovani maloprodajni objekti i restorani, kao i trg okrenut ka okeanu i ostali prateći sadržaji. Ovaj program aktivnosti će biti realizovan kroz dve faze izgradnje.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Funkcionalno organizovan kako bi promovisao koncept urbanog života u gusto naseljenim područjima i koncept središta produktivnosti, projekat uključuje transportno čvorište i povezuje komercijalne, maloprodajne i kulturne objekte u jednu kompaktnu zajednicu unutar grada. Pored toga što funkcioniše kao „nervni sistem" ostrva, ovaj kompleks deluje i kao urbani energetski inkubator. Projekat karakteriše i integrisani pristup ekološkim sistemima, koji u potpunosti uključuje prikupljanje kišnice i sunčeve energije, kao i korišćenje pasivne unakrsne ventilacije i energije plime za proizvodnju više od 70% električne energije potrebne za napajanje ovih sadržaja. Projekti CAA-a su nastojali da povežu arhitekturu, umetnost, životnu sredinu i kulturu u okviru ovog arhipelaga u Indijskom okeanu. U budućnosti će bio-aktivni projekti koji povezuju ljudski zajednicu sa prirodom biti obeležje koje ukazuje na Maldive.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

U planu je da „Ocean's Heaven“  bude realizovan 2021. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...