Futuristički projekat za eko-grad na Maldivima

10.12.2018. | Eric Baldwin | Arch Daily

Kompanija CAA je osvojila prvu nagradu na takmičenju za projektovanje oblasti „Maldives Airport Economic Zone“. Pobedničko rešenje pod nazivom „Ocean's Heaven" predstavlja projekat mešovite namene osmišljen u cilju povezivanja tropske kulture i okeanskih sistema sa konstrukcijama koje koriste obnovljive izvore energije, u celinu koja predstavlja živi pojas. Suočavajući se sa globalnim zagrevanjem i povećanjem nivoa mora, projekat se nada da će stvoriti novi model održivog razvoja pre nego što Maldivi zauvek nestanu.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

„Ocean's Heaven“ je projektovan tako da koristi ekološke izvore energije oko okeana i grada, prepoznajući krhki ekosistem Maldiva. Maldivi su kao najveća zemlja arhipelaga na svetu poznati pod nazivom „Raj na zemlji" a ime su dobili po svojoj draguljskoj formi koja se prostire preko okeanske površine. Međutim, iza ove lepote krije se ogromna ekološka kriza. Prema UNEP-u, 40% gasova staklene bašte koji izazivaju globalno zagrevanje proizvode velike zgrade. Ako se stav prema urbanoj gradnji i jednokratnoj upotrebi energije ne promeni, opstanak ostrvskih zemalja poput Maldiva će biti izuzetno ugrožen.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Lokacija projekta je na istočnoj obali Hulhumale, u blizini Malea, glavnog grada Maldiva, presečena centralnom gradskom osom. BUCG u partnerstvu sa vladom Maldiva ima za cilj da razvije lokaciju površine 60.000m² sa sadržajima u bruto iznosu od 100.000m² kao što su: aerodromski servisni centar, međunarodni trgovački centar, kongresni centar, transportni i trgovački čvor, hoteli visokih kategorija, centralizovani maloprodajni objekti i restorani, kao i trg okrenut ka okeanu i ostali prateći sadržaji. Ovaj program aktivnosti će biti realizovan kroz dve faze izgradnje.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

Funkcionalno organizovan kako bi promovisao koncept urbanog života u gusto naseljenim područjima i koncept središta produktivnosti, projekat uključuje transportno čvorište i povezuje komercijalne, maloprodajne i kulturne objekte u jednu kompaktnu zajednicu unutar grada. Pored toga što funkcioniše kao „nervni sistem" ostrva, ovaj kompleks deluje i kao urbani energetski inkubator. Projekat karakteriše i integrisani pristup ekološkim sistemima, koji u potpunosti uključuje prikupljanje kišnice i sunčeve energije, kao i korišćenje pasivne unakrsne ventilacije i energije plime za proizvodnju više od 70% električne energije potrebne za napajanje ovih sadržaja. Projekti CAA-a su nastojali da povežu arhitekturu, umetnost, životnu sredinu i kulturu u okviru ovog arhipelaga u Indijskom okeanu. U budućnosti će bio-aktivni projekti koji povezuju ljudski zajednicu sa prirodom biti obeležje koje ukazuje na Maldive.

Ocean's Heaven

Ocean's Heaven (foto: CAA Architects)

U planu je da „Ocean's Heaven“  bude realizovan 2021. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...