INFONET-468X60-BANNER

Toranj - vidikovac visok 305 metara u Londonu

21.11.2018. | India Block | Dezeen

„Tulip“ će biti 305,3 metara visoki toranj na čijem vrhu će se nalaziti rotirajuće gondole sa pogledom. Firma Foster + Partners koja je zadužena za projekat planira da ovaj toranj izgraditi pored „Gherkin“ tornja u Londonu.

Foster + Partners je izneo svoj predlog za toranj koji bi po planu trebao da postane najviša konstrukcija u gradu Londonu i predao zahtev za građevinsku dozvolu.

Tulip

Tulip (foto: DBOX)

Ako zahtev  bude odobren, radovi na izgradnji tornja bi mogli da počnu 2020. godine, dok bi se završetak očekivao pet godina nakon toga.

Toranj će biti nalik cvetu lali. Gornji deo gde su deo za posmatranje i gondole biće nalik laticama, dok će „telo“ tornja biti „stabljika“ i posetioci će sve vreme imati priliku da posmatraju ovaj veličanstvenu konstrukciju dok se penju ka njenom vrhu gde se nalazi vidikovac, različite vrste atrakcija i obrazovni centar.

Tulip

Tulip (foto: DBOX)

Unutrašnji stakleni slajderi i mehanizni kojima su pričvršćene gondole fiksirani su sa tri strane na fasadi. „Nebeski mostovi“ će se nalaziti između delova za posmatranje okoline. Na vrhu tornja će se nalaziti bar i restoran sa pogledom od 360 stepeni.

Dizajn podseća na hibrid rotirajućih kabinica „London Eye“ i panoramskog restorana koji je nekada bio postavljen na vrhu „BT Towera“.

„Tulip“ bi trebao da se nalazi na trgu u blizini „Gherkin tornja“.

Tulip

Tulip (foto: DBOX)

Foster + Partners je uradio projekat za J Safra Group, privatnu banku i investicionu kompaniju koja poseduje „Gherkin“.

Tanka betonska osovina obezbediće podršku za čeličnu konstrukciju od stakla visokih performansi koja će se nalaziti na vrhu ovog tornja za osmatranje. Osmatračka paluba će na najširem delu biti 34,5 metara, pri čemu će betonska osovina bila prečnika samo 14,3 metra.

„„Tulip“ je deo i nastavak većeg pionirkog projekta „30 St Mary Axe“ koji posmatra London kao progresivan grad koji se razvija u budućnosti", rekao je Norman Foster. „Projekat nudi značajne koristi Londoncima i posetiocima, kao kulturni i društveni orijentir sa obrazovnim reusrima bez premca koji će ostati budućim generacijama".

Tulip

Tulip (foto: DBOX)

Obrazovni centar koji će se nalaziti u „Tulipu“ nudio bi 20.000 slobodnih mesta lokalnoj školi za korišćenje objekata na godišnjem nivou, rekli su iz firme Foster + Partners.

U Centru bi bila organizovana predavanja na temu nacionalnih pitanja, sa interaktivnim vodičima koji bi mogli da informišu posetioce o istoriji Londona.

U podnožju tornja, uz parkić, nalazi se dvospratni paviljon sa krovnom baštom. Arhitete su izjavile da bi pored zelenih zidova to povećalo zelenu površinu za 8,5 puta.

Tulip

Tulip (foto: DBOX)

Fotonaponske ćelije generisaće energiju na licu mesta, koja će se koristiti za grejanje/hlađenje „Tulipa“ i manje zagađivati okolinu.

Foster + Partners osvojili su „2018 Stirling Prize“ za poslovnu zgradu „Bloomberg HQ“, koja je projektovana da bude „najodrživija poslovna zgrada na svetu".

Šest od 13 novih nebodera koji će transformisati panoramu grada Londona do 2026. uključuju vidikovce ili osmatračke palube, a tu je i 289,9 metara visok „1 Undershaft“ projekat firme Eric Parry Architects.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;