PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najnovija lista Top 10 zelenih proizvoda za 2010. godinu

04.12.2009. | BuildingGreen

Ovo je treća godina za redom u kojoj vam predstavljamo Top 10 listu zelenih proizvoda po izboru kompanije BuildingGreen, izdavača EBN (Environmental Building News) i GreenSpec Directory. Lista je objavljena na godišnjoj konferenciji u Finiksu, Teksas, i predstavlja 10 proizvoda koji će u narednoj, 2010. godini, nositi titulu najzelenijih proizvoda na tržištu SAD.

Napomena: Na kraju teksta dati su svi prateći linkovi za proizvode i kompanije proizvođače.

FROG modularne zelene učionice (fotografija gore) zasnivaju se na omotaču visokih performansi, prirodnog osvetljenja, efikasnih sistema, zdravih materijala i zelenih komponenti. Osnovna konfiguracija pokriva oko 110m², ali spajanjem modula mogu biti komponovane strukture od preko 460m².

Ove učionice takođe mogu služiti i kao poslovni prostor, a cena modula varira od relativno pristupačnih do učionica sa net-zero potrošnjom energije i LEED Platinum prostora. Ove učionice mogu biti postavljene praktično bez otpadaka na gradilištu, ali samo do seizmičkih zona 4 kategorije u SAD, i tamo gde vetrovi ne prelaze brzinu od 50m/s.

Pozzotive Plus betonski blokovi za zidanje sa recikliranim staklom drobljenim na 15 mikrona kao zamena za agregat. Više o ovom proizvodu možete čitati na srpskom jeziku na našem sajtu - Pozzotive Plus - asortiman betonskih elemenata za zidanje od recikliranih materijala. O ovom proizvodu već smo opširnije pisali (pogledati na linku https://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/863/820/pozzotive-plus-asortiman-betonskih-elemenata-za-zidanje-od-recikliranih-materij).

Fasadni paneli kompanije Invelope zapravo su multifunkcionalna fasadna obloga za instalaciju na objektima od metalne konstrukcije. Ovi paneli služe kao zaštita od vlage, kao parne barijere, drenažno platno, i izolacija.

Na njih se mogu kačiti fasadni zidovi od opeke ili glineni fasadni paneli. Spoljnu stranu panela čini nerđajući čelični lim, a jezgro panela čini polimer (polyisocyanurate).

Proizvodi od mineralne vune Thermafiber sastoje se od 90% recikliranog gvožđa i koristi se za termo i zvučnu izolaciju poslovnih i stambenih prostora, kao i za protivpožarnu izolaciju. 

Baltix kancelarijski nameštaj zasniva se na upotrebi recikliranih i bio-materijala. Za njegovu izradu korišćena su vlakna poljoprivrednog otpada, drveni furniri sa FSC sertifikatom, medijapana (MDF - Medium-density fiberboard) i bambusovo drvo, kao i reciklirana plastika, metal i papir.. Za oblaganje komada nameštaja korišćen je i specijalni laminat Biosurf koji se odlikuje skoro neutralnim uticajem na kvalitet vazduha u prostoriji.

Baltix koristi poliakrilnu kiselinu PLA za obradu ivica i spojnica, umesto uobičajenih PVC-a i ABS-a, ramovi su od anodizovanog alumijuma (75% reciklaža) ili čelični i dostupni su sa mat premazom bez negativnih organskih isparenja (VOC).

Rheem toplotna pumpa HP-50 za zagrevanje vode ima u svom sastavu rezervoar zapremine 190 litara i poseduje Energy Star sertifikat. Namenjena je prevashodno za upotrebu u stanovanju. Posebna prednost HP-50 toplotne pumpe u odnosu na ostale na tržištu jeste tihi rad i duža garancija na proizvod. Toplotna pumpa HP-50 radi u tri moda:

  • ušteda energije - kada koristi samo toplotnu pumpu (koeficijent 2.0)
  • normal - kod većih zahteva za toplom vodom, kada koristi toplotnu pumpu i i jednan do dva električna gejača (koeficijent 1,5)
  • samo električno grejanje - kada služi kao konvencionalni uređaj za zagrevanje vode, uglavnom onda kada potrebe za toplom vodom premašuju uobičajene.

Silva Cell je podzemni modularni sistem za zaštitu drveća i prodor padavina koji ujedno služi i kao podloga za površinski sloj tla. Sistem obezbeđuje prazan prostor za širenje korenja drveća i prodor vode. Dostignut je standard H-20 Američkog udruženja za autoputeve i transport  (American Association of State Highway and Transportation) tako da može biti korišćen za podlogu gradskih trgova, parkinga, trotoara... (fotografije ispod)

Convia platforma za upravljanje u zgradama nastala je u saradnji kompanije Convia (u sastavu kompanije Herman Miller) i kompanije za kablove Wiremold. Govori se o modularnoj platformi za energetski menadžment koja integriše osvetljenje, prekidače, senzore za detekciju prisustva, tajmere i druge uređaje.

Modularni pristup omogućuje umrežavanje pojedinih modula za kontrolu većih zona, kao i za nezavisan pristup za odvojene zone u okviru jednog sistema.

Pentadyne GTX je UPS uređaj (uninterruptible power supply - neprekinuto snabdevanje energijom) za kratkotrajno obezbeđivanje električne energije u slučaju nestanka, naročito u periodu koji protiče od vremena prestanka napajanja do aktiviranja gasnog ili generatora na tečna goriva koji se koristi kao podrška.

Premošćavanje ove pauze u napajanju posebno je značajno za objekte u kojima se čuvaju podaci, u zdravstvenim centrima, ali i u proizvodnji za održanje procesa kao i poslovnim objektima. GTX radi na principu flywheel - rotirajućih diskova koji čuvaju kinetičku energiju koja se može iskoristiti za kratkoročno napajanje (koncept osmišljen 1960-ih godina). 

Više o ovom proizvodu možete čitati na engleskom jeziku i u tekstu ovde - http://www.buildinggreen.com/auth/article.cfm/2009/12/1/Pentadyne-GTX-Backup-Power-from-a-Flywheel/

Mobilni solarni fotovoltažni (fotonaponski) generatori sadrže sve potrebne aplikacije za rad u formi prikolice za vozila. Ovi generatori predstavljaju daleko tišu varijantu generacije električne energije od onih koji za pogon koriste tečna goriva. Takođe, od njih imaju i daleko povoljniji uticaj na okolinu.

Količina sačuvane energije koju obezbeđuju kreće se od 9,3 do 45kWh (390 do 1880Ah - amper-časova), sa dnevnom produkcijom od 18,7kwh (9,5 do 90Ah). Moguće je povezivanje sa dvosmernom strujnom mrežom kao i sa konvencionalnim generatorima. 

Linkovi:

Dodatni linkovi iz ovog teksta:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER
ALTERNATIVA1997-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;