Najnovija lista Top 10 zelenih proizvoda za 2010. godinu

04.12.2009. | BuildingGreen

Ovo je treća godina za redom u kojoj vam predstavljamo Top 10 listu zelenih proizvoda po izboru kompanije BuildingGreen, izdavača EBN (Environmental Building News) i GreenSpec Directory. Lista je objavljena na godišnjoj konferenciji u Finiksu, Teksas, i predstavlja 10 proizvoda koji će u narednoj, 2010. godini, nositi titulu najzelenijih proizvoda na tržištu SAD.

Napomena: Na kraju teksta dati su svi prateći linkovi za proizvode i kompanije proizvođače.

FROG modularne zelene učionice (fotografija gore) zasnivaju se na omotaču visokih performansi, prirodnog osvetljenja, efikasnih sistema, zdravih materijala i zelenih komponenti. Osnovna konfiguracija pokriva oko 110m², ali spajanjem modula mogu biti komponovane strukture od preko 460m².

Ove učionice takođe mogu služiti i kao poslovni prostor, a cena modula varira od relativno pristupačnih do učionica sa net-zero potrošnjom energije i LEED Platinum prostora. Ove učionice mogu biti postavljene praktično bez otpadaka na gradilištu, ali samo do seizmičkih zona 4 kategorije u SAD, i tamo gde vetrovi ne prelaze brzinu od 50m/s.

Pozzotive Plus betonski blokovi za zidanje sa recikliranim staklom drobljenim na 15 mikrona kao zamena za agregat. Više o ovom proizvodu možete čitati na srpskom jeziku na našem sajtu - Pozzotive Plus - asortiman betonskih elemenata za zidanje od recikliranih materijala. O ovom proizvodu već smo opširnije pisali (pogledati na linku https://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/863/820/pozzotive-plus-asortiman-betonskih-elemenata-za-zidanje-od-recikliranih-materij).

Fasadni paneli kompanije Invelope zapravo su multifunkcionalna fasadna obloga za instalaciju na objektima od metalne konstrukcije. Ovi paneli služe kao zaštita od vlage, kao parne barijere, drenažno platno, i izolacija.

Na njih se mogu kačiti fasadni zidovi od opeke ili glineni fasadni paneli. Spoljnu stranu panela čini nerđajući čelični lim, a jezgro panela čini polimer (polyisocyanurate).

Proizvodi od mineralne vune Thermafiber sastoje se od 90% recikliranog gvožđa i koristi se za termo i zvučnu izolaciju poslovnih i stambenih prostora, kao i za protivpožarnu izolaciju. 

Baltix kancelarijski nameštaj zasniva se na upotrebi recikliranih i bio-materijala. Za njegovu izradu korišćena su vlakna poljoprivrednog otpada, drveni furniri sa FSC sertifikatom, medijapana (MDF - Medium-density fiberboard) i bambusovo drvo, kao i reciklirana plastika, metal i papir.. Za oblaganje komada nameštaja korišćen je i specijalni laminat Biosurf koji se odlikuje skoro neutralnim uticajem na kvalitet vazduha u prostoriji.

Baltix koristi poliakrilnu kiselinu PLA za obradu ivica i spojnica, umesto uobičajenih PVC-a i ABS-a, ramovi su od anodizovanog alumijuma (75% reciklaža) ili čelični i dostupni su sa mat premazom bez negativnih organskih isparenja (VOC).

Rheem toplotna pumpa HP-50 za zagrevanje vode ima u svom sastavu rezervoar zapremine 190 litara i poseduje Energy Star sertifikat. Namenjena je prevashodno za upotrebu u stanovanju. Posebna prednost HP-50 toplotne pumpe u odnosu na ostale na tržištu jeste tihi rad i duža garancija na proizvod. Toplotna pumpa HP-50 radi u tri moda:

  • ušteda energije - kada koristi samo toplotnu pumpu (koeficijent 2.0)
  • normal - kod većih zahteva za toplom vodom, kada koristi toplotnu pumpu i i jednan do dva električna gejača (koeficijent 1,5)
  • samo električno grejanje - kada služi kao konvencionalni uređaj za zagrevanje vode, uglavnom onda kada potrebe za toplom vodom premašuju uobičajene.

Silva Cell je podzemni modularni sistem za zaštitu drveća i prodor padavina koji ujedno služi i kao podloga za površinski sloj tla. Sistem obezbeđuje prazan prostor za širenje korenja drveća i prodor vode. Dostignut je standard H-20 Američkog udruženja za autoputeve i transport  (American Association of State Highway and Transportation) tako da može biti korišćen za podlogu gradskih trgova, parkinga, trotoara... (fotografije ispod)

Convia platforma za upravljanje u zgradama nastala je u saradnji kompanije Convia (u sastavu kompanije Herman Miller) i kompanije za kablove Wiremold. Govori se o modularnoj platformi za energetski menadžment koja integriše osvetljenje, prekidače, senzore za detekciju prisustva, tajmere i druge uređaje.

Modularni pristup omogućuje umrežavanje pojedinih modula za kontrolu većih zona, kao i za nezavisan pristup za odvojene zone u okviru jednog sistema.

Pentadyne GTX je UPS uređaj (uninterruptible power supply - neprekinuto snabdevanje energijom) za kratkotrajno obezbeđivanje električne energije u slučaju nestanka, naročito u periodu koji protiče od vremena prestanka napajanja do aktiviranja gasnog ili generatora na tečna goriva koji se koristi kao podrška.

Premošćavanje ove pauze u napajanju posebno je značajno za objekte u kojima se čuvaju podaci, u zdravstvenim centrima, ali i u proizvodnji za održanje procesa kao i poslovnim objektima. GTX radi na principu flywheel - rotirajućih diskova koji čuvaju kinetičku energiju koja se može iskoristiti za kratkoročno napajanje (koncept osmišljen 1960-ih godina). 

Više o ovom proizvodu možete čitati na engleskom jeziku i u tekstu ovde - http://www.buildinggreen.com/auth/article.cfm/2009/12/1/Pentadyne-GTX-Backup-Power-from-a-Flywheel/

Mobilni solarni fotovoltažni (fotonaponski) generatori sadrže sve potrebne aplikacije za rad u formi prikolice za vozila. Ovi generatori predstavljaju daleko tišu varijantu generacije električne energije od onih koji za pogon koriste tečna goriva. Takođe, od njih imaju i daleko povoljniji uticaj na okolinu.

Količina sačuvane energije koju obezbeđuju kreće se od 9,3 do 45kWh (390 do 1880Ah - amper-časova), sa dnevnom produkcijom od 18,7kwh (9,5 do 90Ah). Moguće je povezivanje sa dvosmernom strujnom mrežom kao i sa konvencionalnim generatorima. 

Linkovi:

Dodatni linkovi iz ovog teksta:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je