IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

10 najzelenijih proizvoda u SAD za 2009. godinu

15.01.2009. | Gradjevinarstvo.rs

BuildingGreen LLC, izdavač Environmental Building News (EBN) i GreenSpec Kataloga, sedmu godinu zaredom proglasio je 10 najzelenijih proizvoda za narednu, 2009. godinu, na Greenbuild Expo-u u Bostonu. Ova lista, prema mišljenju urednika sajta, sadrži najzanimljivije proizvode koji su predstavljeni kod njih.

Integrity Block je blok od sabijene zemlje koji se može koristiti kao jeftinija zamena za betonske blokove za zidanje. On sadrži preko 60% recikliranog građevinskog materijala i upola manje portland cementa od standardnih betonskih blokova, dok je za njihovu proizvodnju potrebno i do 40% energije manje.

Emerald Safe ’n Sound unutrašnja vrata od punog jezgra firme Masonite imaju ispunu od stabljika suve trave, dok su lica od prirodnog drveta sertifikovanog prema FSC.

PlybooPure proizvođača Smith + Fong je prvi bambusov parket koji nosi FSC standard, a kao lepilo je korišćen poliisocijanurat bez formaldehida i sa veoma malom emisijom gasova.

Natura Paint firme Benjamin Moore, koristi bazu i pigmente bez lakoisparavajućih organskih sastojaka (volatile organic compounds – VOC). Boja sadrži 100% akrilne smole koje su, prema rečima kompanije, dostigle zeleni standard Master Painter Instituta kao i 2009 GS-11 standard koji se dobija od strane Green Seal (Zeleni pečat) za neškodljivi hemijski sastav proizvoda i postojanost boja.

O Ecotextile je tkanina od 100% organskog pamuka i vlakana drugih biljaka: lan, bambus, svila, itd.

PolyWhey firme Vermont Natural Coatings je premaz za drvo koji kao vezivo koristi reciklirane proteine, nusproizvod mlekarske industrije. Ovi premazi nose oznaku LEED, ne sadrže toksične teške metale, a VOC nivo im je ispod 180 g/L.

The Matrix Total Home System firme NTI je integrisani uređaj koji kombinuje standardni gasni kotao sa dodatnim sistemima za zagrevanje vode i vazduha u prostorijama putem ventilatora. Prema proizvođaču, na ovaj način iskorišćenost utrošenog gasa može biti i 30% veća nego kod klasičnih kotlova, dostižući godišnju efikasnost u potrošnji (AFUE – annual fuel utilization efficiency) od 94 za zagrevanje vazduha i 92.7 za zagrevanje vode, uz energetski faktor od 0.85 za grejanje vode.

The SunCache je solarni kolektor (integral-collector-storage – ICS) za zagrevanje vode. Načinjen je kao polietilenski krovni element ispunjen vodom (bez posebnog pritiska), pomoću koje greje vodu za domaćinstvo. Relativno jeftin, ovaj proizvod preko bakarnih aplikacija zagreva 190 litara vode u sopstvenom rezervoaru. Kada pustite toplu vodu, voda iz sistema prolazi kroz cev unutar ovog rezervoara i preuzima toplotu zagrejane vode preko bakarnih aplikacija.

Agilewaves Resource Monitor omogućava vlasnicima stambenih i poslovnih objekata precizne podatke o utrošku električne energije, gasa i vode. Ceo pregled može se imati i putem Interneta.

Rainwater H2OG je modularna cisterna za vodu poput one koju proizvodi i australijska firma Waterwall Solutions. U njih se sakuplja kišnica i čuva za zalivanje bašta, vešernice, ili se filtrira za upotrebu u domaćinstvu.

Pročitajte tekst o Top 10 zelenih proizvoda za 2010. godinu (srpski jezik) - https://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/886/820/najnovija-lista-top-10-zelenih-proizvoda-za-2010-godinu

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
CIGLANATODOROVIC-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;