Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi

06.09.2018. | Rima Sabina Aouf | Dezeen

Američke oružane snage su prve u svetu za manje od dva dana odštampale kasarnu od betona u vojnoj  bazi.

Marine Corps Systems Command (MCSC) izgradila je zgradu površine 46 kvadratnih metara za 40 sati u „US Army Engineer Research and Development Center“ u Šampejnu u Ilinoisu.

„Ovo je prvo 3D betonsko štampanje na licu mesta", rekao je kapetan Matthew Friedell, projektni saradnik iz proizvodnog tima MCSC. „Ljudi su štampali zgrade i velike konstrukcije, ali to nisu činili na licu mesta i odjednom."

Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi

Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi (foto: Dezeen)

Kasarna ima blago valovitu fasadu sa vidljivim „prugama“ na mestima gde je štampač dodavao slojeve betona jedan na drugi.

MCSC se udružio sa radnom grupom marinaca kako bi izgradili kasarnu, što je zahtevalo da četiri osobe nadziru i dopunjuju štampač betonom tokom 40 sati.

Friedell je rekao da se proces može skratiti na jedan dan ukoliko se uključi robot za mešanje i pumpanje. Obično, je za izgradnju kasarne od drveta bez upotrebe mašina potrebno pet marinaca i pet dana.

Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi

Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi (foto: Dezeen)

Projekat je bio test za procenu potencijala 3D štampanja. Proizvodni tim MCSC-a želi da vidi da marinci više koriste ovu tehnologiju.

„Godine 2016. je komandant rekao da roboti treba da rade sve poslove koji su dosadni, opasni i prljavi, a gradilište na bojnom polju je upravo to", nastavio je Fridell. „Ne želimo da marinci idu tamo negde daleko da bi zamahivali čekićima i postavljali šperploče."

„Posedovanje 3D štampača koji koristi beton i može na zahtev da napravi objekte je ogromna prednost za marince."

Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi

Američka vojska štampa kasarnu u vojnoj bazi (foto: Dezeen)

Friedell je rekao da bi tehnologija mogla da se koristi i za društvenu zajednicu kada vojska ide na humanitarne misije ili da pomognu u slučaju katastrofa.
U poslednjih nekoliko godina je postignut veliki napredak jer su arhitekte i inženjeri istražili potencijal 3D štampanja u građevinarstvu.

U civilnom svetu, Arup i CLS Architetti su koristili prenosnog robota za 3D štampanje betonskih kuća na ovogodišnjoj „Milan design week“, dok će Eindhoven University of Technology štampati 3D betonske kuće ujednom  holandskom gradu koje će biti dostupne za iznajmljivanje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...