IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zidovi koji se rasklapaju i formiraju terase i nadstrešnice

04.09.2018. | Tom Ravenscroft | Dezeen

Kompanija Manuel Herz Architects završila je stambeni blok u Cirihu, koji karakteriše dinamička fasada koja se transformiše u balkone.

Sa sve četiri strane trospratnog objekta „Ballet Mécanique“, zidovi na dva najniža nivoa otvaraju se pomoću hidraulike kako bi se oblikovale šarene terase i nadstrešnice.

Najveći pokretni elementi su balkoni uokvireni preklopnim ogradama, koji se nalaze ispred dnevmih soba svakog doma.

Ballet Mécanique (foto: Dezeen)

Manji paneli se rasklapaju i formiraju statičke balkone za spavaće sobe, ili pružaju zaklon kao roletne preko prozora drugih soba.

„Žaluzine funkcionišu tako da stvaraju zatvorene balkone do kojih se može pristupiti kada se rasklope", rekao je Manuel Herz za Dezeen.

„Takođe funkcionišu i kao nadstrešnice dozvoljavajući stvaranje introvertnog stambenog prostora, kada su sve zatvorene, ili „donošenje“ vazduha i „života“ iz okolinog vrta u stanove, kad su sve otvorene."

Ballet Mécanique (foto: Dezeen)

„Kada se izađe na balkon, žaluzine mogu da zaklone ljude na njoj, stvarajući spoljni prostor koji je zaštićen i intiman", nastavio je Herz.

„Ova vrsta prostora je između spoljašnjeg i unutrašnejg  i na neki način stvara dobru tranziciju."

Smešten u blizini Ciriškog jezera, stambeni blok je inspirisan obližnjim Le Korbizjeovim muzejom Heidi Weber i vlasnikovim sopstvenim nahođenjem. „Sveukupna ideja govori o kinetičkoj umetnosti koju je klijent prikupljao", rekao je Herz. „To je takođe i omaž Kurbizjeovom muzeju Heidi Weber koji je u neposrednoj blizini, na samo 100 metara."

Ballet Mécanique (foto: Dezeen)

Pomeranje žaluzina dramatično menja izgled zgrade, od monotonog kockastog do šarenog i zanimljivog oblika.

"Kada su sve žaluzine zatvorene, objekat ima formu pravilne kocke. Međutim, kada se žaluzine otvore, oblik postaje složen i izražen", rekao je Manuel Herz za Dezeen.

Svaka od pokretnih žaluzina je obojena jednom od 20 nijansi crvene i plave boje, kojom su dekorisane i sobe do kojih vode određeni balkoni.

Ballet Mécanique (foto: Dezeen)

„Unutrašnja površina svake žaluzine je obojena zasenčenom bojom iz unutrašnjosti stanova", rekao je Herzded.

Ostali članovi uključeni u projekat su iz firme Fouad Samara Architects, koja je nedavno završili kulu u Bejrutu i arhitekta Roberto Rossi, koji je završio kuću u Italiji koja se može rotirati za 360 stepeni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;