INFONET-468X60-BANNER

Reflektujuće opeke vraćaju prirodnu svetlost gusto naseljenim gradovima

09.05.2018. | Fabian Dejtiar | Arch Daily

Metalni delovi u okviru „Proyecto Reflexión" koji su delo francuskog projektanta Nathanael Abeillea pokazuju kako zgrada može da reflektuje sunčevu svetlost i deli je sa još jednom zgradom u okviru uskog prostora. Projekat je na lokaciji Vila 21 u okviru distrikta Barracas u Buenos Ajresu. Ove „metalne opeke" nastale su u saradnji sa arhitektom Franciscom Riberom i novinarkom Cecilijom Fortunato.

Slika 1. „Metalne opeke“ (foto: Nathanael Abeille)

„Proyecto Reflexión' je projekat koji je osmislio francuski projektant Nathanaël Abeille 2013. godine, nakon dolaska iz Francuske gde je radio u kancelariji Jean Nouvela. Projekat je kruna njegovog   istraživanja koje se odnosilo na nedostatak svetla u okviru uskih ulica Buenos Ajresa. Tokom svog boravka od  6 meseci u glavnom gradu Argentine, on je u saradnji sa Carlosom Muniagurriaom koji je specijalista za graviranje, razvio proces metalizacije običnih opeka kako bi se proizvela određena refleksija kada se izlažu sunčevoj svetlosti. Sve sa ciljem da se iskoristi prednost solarne energije i distribuira na mesta koja su u senci. Abeilova zabrinutost zbog nedostatka svetlosti u gradovima započela je još u Parizu, u periodu kada je živeo u malom i tamnom stanu bez prirodnog svetla. Dok je boravio u ovom stanu,  njegova dnevna soba bi reflektovala sunčevu svetlost  kada bi njegov komšija otvorio svoj prozor. Od tada  je počeo da istražuje prirodnu energiju u oblasti projektovanja, zamišljajući kako zgrada može reflektovati svetlost i podeliti je sa drugom zgradom. Razmišljanje u ovom pravcu ga je dovelo do toga da je uradio veoma važne stvari u ovoj oblasti u gradu Marseju.

Slika 2. „Metalne opeke“ (foto: Nathanael Abeille)

Godine 2016. počeo je da radi sa arhitektom Francisom Riberom i novinarkom Cecilijom Fortunato koji su već nekoliko godina sarađivali sa županijom Caacupé vezano za izgradnju narodne kuhinje u Villi 21 u Barracasu. Uske ulice i prolazi u komšiluku i nedostatak prirodnog osvetljenja bili su početni okidači za zajednički rad i prve metalne opeke.

Slika 3. „Metalne opeke“ (foto: Nathanael Abeille)

Ova opeka smatrala se novom opcijom kada je građevinski materijal u pitanju, jer je idealna za distribuciju sunčeve svetlosti kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru. Novi materijal koji pored funkcionalnosti sadrži i „poetsku viziju“ pretvaranja osećaja sever-jug na prirodnom sunčevom kursu, sposoban je da obezbedi novo čulno iskustvo.

Slika 4. „Metalne opeke“ (foto: Nathanael Abeille)

Slika 5. „Metalne opeke“ (foto: Nathanael Abeille)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;