„Village Vertical“ od 28000m² u Parizu

19.04.2018. | Keshia Badalge | Arch Daily

Sou Fujimoto, Nicolas Laisné i Dimitri Roussel gradiće novu kapiju u Rosny-sous-Bois, predgrađu Pariza, u okviru velikog projekta „Grand Paris“. Njihov projekat „Village Vertical“, odabran je kao pobednički predlog na konkursu „Inventions la Métropole du Grand Paris". Tim čine stručnjaci iz oblasti pejzažne arhitekture iz firme Atelier Georges i urbanistii iz La Compagnie de Phalsbourg i REI Habitat.

„Village Vertical“ je projekat izgradnje objekta mešovite namene koji će se prostirati na 28.200 kvadratnih metara. Arhitekte planiraju da u okviru prizemlja i na krovu budu otvoreni prostori. U okviru otvorenog prostora koji će činiti površina od oko 6.000 kvadratnih metara, nalaziće se oblast za obedovanje, odmor i dnevne aktivnosti, prostorije za igru i druženje, kao i bar na krovu.

Sportski centar će obuhvatiti jedan deo kompleksa duž celokupne visine. U njegovom središtu će se nalaziti zidovi za penjanje, urbani fudbalski tereni i teretana.

U okviru ostalih novoa nalaziće se 17.000 kvadratnih metara prostora za stanovanje, uključujući 5.000 kvadratnih metara za socijalno stanovanje.

Konstrukcija će se sastojati od drvenog rama dužine 120 metara, sa elegantnim belim stubovima, nepravilnim balkonima i zastakljenom fasadom.

Projekat „Grand Paris“ ima za cilj da poboljša život stanovnika i izjednači disparitet između teritorija dok gradi održivi grad. U sklopu projekta „Inventons la Métropole du Grand Paris“ održano je takmičenje za rekonstrukciju 112 lokacija u 75 opština, od kojih je Rosny-sous-Bois pod brojem 93. U okviru projekta „Grand Paris“ će biti predstavljen i uveden „Grand Paris Express“, najveći transportni projekat u Evropi, koji će „učvrstiti“ poziciju Pariza na svetskoj mapi velikih gradova.

Ovi ambiciozni projekti nisu vazani isključivo za Pariz. Firma Bjarge Ingels Group je pobedila na konkursu „Europa City“ i projektovaće 800.000 kvadratnih metara kulturnog, rekreativnog i maloprodajnog prostora u Triangle de Gonesse u Francuskoj.

Sou Fujimoto, Nicolas Laisné i Dimitri Roussel su već radili zajedno na projektima u Francuskoj. Njihovi zajednički poduhvati su: Ecole Polytechnic edukativni centar u Paris-Saclayu i stambena kula inpirisana drvećem u Monpeljeu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!