INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupačna, ugljenično pozitivna kuća koja generiše višak energije

05.04.2018. | Arch Daily

Kuća „CORE“ ima za cilj da promeni način razmišljanja vezan za pristupačno održivo stanovanje. Specifično projektovana za klimatske ulove koji vladaju u Australiji, stilizovana i sa niskim troškovima održavanja i kompaktnim dizajnom ova kuća sa tri spavaće sobe se može prilagoditi za energetske ocene od 6 do 10 zvezdica u zavisnosti od budžeta budućih vlasnika.

Slika 1. „CORE“ (foto: Warren Reed i Leo Edvards)

„CORE“ je nastao saradnjom između tima posvećenih projektanata stambenih objekata i stručnjaka za toplotne performanse koji su strastveni u pogledu održivosti. Cilj je da se razvije projekat kuće za tržište nekretnina u Australiji, balansiranjem optimalne energetske efikasnosti, održivih materijala i pristupačnosti.

Slika 2. „CORE“ (foto: Warren Reed i Leo Edvards)

Ključni principi koji su sadržani u „CORE“ akronimu:

Carbon Positive - Ugljenično pozitivna

Ugljenično pozitivne kuće koriste obnovljive izvore energije za stvaranje čiste energije koju će koristiti za operativno funkcionisanje, s tim da se višak preusmeri na mrežu. Od kuće „CORE 9“ će vlasnici imati koristi jer neće plaćati račun za utrošenu energiju već će i zarađivati 90 dolara na godišnjem nivou za energiju koju kuća proizvede a koja se dalje šalje i koju koriste drugi potrošači.

Slika 3. „CORE“ (foto: Warren Reed i Leo Edvards)

0 Zero waste - Nultog otpada

Cilj je da kuća bude sagrađena po principu nultog otpada, odnosno da se prilagodi dizajn tako da se koriste standardne dužine materijala kako bi se smanjile količine otpada. Kod izbor materijala će se takođe voditi računa da to budu oni reciklirani ili koji imaju mogućnost nadogradnje, što takođe umanjuje stvaranje građevinskog otpada koji doprinosi stvaranju deponija.

Slika 4. „CORE“ (foto: Warren Reed i Leo Edvards)

Recyclability - Reciklabilna

Na izbor materijala uticala je i njegova sposobnost da se proizvodi pd recikliranih elemenata kako bi se smanjila upotreba novih sirovina, uz mogućnost recikliranja, ponovne upotrebe ili prerade nakon upotrebe.

Slika 5. „CORE“ (foto: Warren Reed i Leo Edvards)

Econimics - Ekonomična

Cilj je da se na australijskom tržištu ponudi pristupačna kuća koja će izbalansirati energetski efikasan dizajn, optimalne toplotne performanse i operativnu efikasnost kako bi se smanjili troškovi tekućeg održavanja i funkcionisanja kuće.

Verujemo da održivost i pristupačnost ne bi trebalo da budu međusobno isključivi ciljevi. „CORE“ kuća je projektovana tako da se prilagođava višestrukim energetskim nivoima i samim tim su i različite cene.

„CORE 9“ integriše održive materijale za čiju je proizvodnju potrebno malo utrošene energije i razmatra kombinovanje solarne energije, tople vode dobijene solarnim putem i sakupljanje kišnice, kako bi smanjila i potpuno eliminisala troškove za komunalne usluge.

Kuća je projektovana za modernu porodicu, sa tri spavaće sobe, dva kupatila i otvorenim dnevnim boravkom. Konstantnim poboljšanjem eliminisano je rasipanje prostora (kao što su hodnici i ulazni prostori) smanjujući tako troškove izgradnje, ali ne opterećujući sistem za grejanje i hlađenje u kući.

Slika 6. „CORE“ (foto: Warren Reed i Leo Edvards)

Koristeći ekološke građevinske proizvode, smanjen je uticaj konstrukcije na životnu sredinu. Bez obzira na kategoriju, materijali korišćeni zagradnju kuće su ekološki prihvatljivi. To su takođe i građevinski materijali koji obezbeđuju minimalno održavanje i dugovečnost.

Da bi troškovi izgradnje bili što niži, korišćene su standardne metode izgradnje, ali su korišćene na drugi način kako bi se povećale njihove performanse. Na primer, postavljanje obrnute krovne konstrukcije omogućava da uđe više svetlosti u kuću, ali ne zahteva posebne metode izgradnje ili dodatne troškove.

Tokom istraživanja troškova i energetske efikasnosti projekta, otkriveno je da je dobijena formula za održivi dizajn. Površina za oblaganje spoljnih zidova bila je jednaka površini podova, a poštujući ovaj odnos, postignuta je izuzetno visoka energetska efikasnost. Nastavlja se u pravcu razvoja formule za ovaj odnos i iz tima se nadaju da će ovo jednog dana postati standardna referenca za graditelje i projektante.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;