Kula prekrivena plodonosnim biljkama

23.03.2018. | Adam Williams | New Atlas

Vincent Callebaut Architectures je nedavno predstavio novi projekat koji se odnosi na izgradnju kule mešovite namene pod nazivom „Arboricole“. Planirano je da se gradi u gradu Anže u zapadnoj Francuskoj. Ovu kulu će karakterisati pored uobičajenog kombinovanja zelenila i održive tehnologije po kome je Callebaut prepoznatljiv, i proizvodnja voća i povrća za njene stanovnike.

Slika 1. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

„Arboricole“ će biti visine 35 metara i obuhvataće ukupnu površinu od 9.400 kvadratnih metara u okviru kojih će se nalaziti 50 stanova, hotel, koncertna dvorana, prostorije za umetnike, kancelarijski prostor i restoran na krovu.

Slika 2. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Zakrivljena fasada omogućiće da balkoni budu prostrani i prekriveni zelenilom. Callebaut predviđa oko 20.000 višegodišnjih biljaka, grmlja i drveća, uključujući i one koji daju jestive plodove (voće i povrće). Stanari bi tada bili u mogućnosti da „uberu“ hranu direktno iz „bašte“.

Slika 3. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Neke od najistaknutijih održivih tehnologija planirane za projekat uključuju geotermalni sistem grejanja i solarnu energiju. „Arboricole“ bi takođe uključivao i sistem za sakupljanje kišnice koji bi mogao da hrani biljke i neku vrstu generatora biomase, kao i odličnu izolaciju. Kula će biti izgrađena korišćenjem održivih građevinskih materijala.

Slika 4. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

„Arboricole“ je projektovan za konkurs u oblasti arhitekture, i kako nije pobedio, verovatno će ostati samo idejno rešenje na papiru. Međutim, kule sa zelenim pokrivačem u ovom trenutku su sve popularnije.

Slika 5. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Shodno tome, Callebautova zgrada „Agora Garden Tower“ u gradu u Tajpeju sitno odbrojava do završetka, dok Stefano Boeri realizuje projekte vertikane šume širom sveta, uključujući „Trudo Vertical Forest“ i „Forêt Blanche“ kulu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...