Kula prekrivena plodonosnim biljkama

23.03.2018. | Adam Williams | New Atlas

Vincent Callebaut Architectures je nedavno predstavio novi projekat koji se odnosi na izgradnju kule mešovite namene pod nazivom „Arboricole“. Planirano je da se gradi u gradu Anže u zapadnoj Francuskoj. Ovu kulu će karakterisati pored uobičajenog kombinovanja zelenila i održive tehnologije po kome je Callebaut prepoznatljiv, i proizvodnja voća i povrća za njene stanovnike.

Slika 1. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

„Arboricole“ će biti visine 35 metara i obuhvataće ukupnu površinu od 9.400 kvadratnih metara u okviru kojih će se nalaziti 50 stanova, hotel, koncertna dvorana, prostorije za umetnike, kancelarijski prostor i restoran na krovu.

Slika 2. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Zakrivljena fasada omogućiće da balkoni budu prostrani i prekriveni zelenilom. Callebaut predviđa oko 20.000 višegodišnjih biljaka, grmlja i drveća, uključujući i one koji daju jestive plodove (voće i povrće). Stanari bi tada bili u mogućnosti da „uberu“ hranu direktno iz „bašte“.

Slika 3. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Neke od najistaknutijih održivih tehnologija planirane za projekat uključuju geotermalni sistem grejanja i solarnu energiju. „Arboricole“ bi takođe uključivao i sistem za sakupljanje kišnice koji bi mogao da hrani biljke i neku vrstu generatora biomase, kao i odličnu izolaciju. Kula će biti izgrađena korišćenjem održivih građevinskih materijala.

Slika 4. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

„Arboricole“ je projektovan za konkurs u oblasti arhitekture, i kako nije pobedio, verovatno će ostati samo idejno rešenje na papiru. Međutim, kule sa zelenim pokrivačem u ovom trenutku su sve popularnije.

Slika 5. „Arboricole“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Shodno tome, Callebautova zgrada „Agora Garden Tower“ u gradu u Tajpeju sitno odbrojava do završetka, dok Stefano Boeri realizuje projekte vertikane šume širom sveta, uključujući „Trudo Vertical Forest“ i „Forêt Blanche“ kulu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...