SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ove godine se očekuje otkrivanje najveće statue na svetu

22.03.2018. | Rich Haridy | New Atlas

Posle više od tri godine izgradnje, najveća statua na svetu je na putu da bude završena. Svečano otkrivanje se očekuje oktobra 2018. godine. Masivni „Kip jedinstva“ (eng. Statue of Unity) u Indiji imaće izvanrednih 183m, što će je činiti skoro dvostruko višom od „Kipa slobode“.

Ovaj ogromni inženjerski poduhvat premašio je sadašnji rekord najviše statue na svetu, koji drži „Budin prolećni hram“ u Kini i koji iznosi nešto više od 153m, iako neki tvrde da je viši od 208m ukoliko se uzmu u obzir i višestruka podnožja na kojima je postavljen.

Slika 1. Poređenje visina statua (foto: Statue of Unity)

„Statue of Unity“ je projektovan da bude veliki spomenik za Valabaj Sardar Patela, jednu od glavnih ličnosti indijskog pokreta nezavisnosti početkom 20. veka, koga često nazivaju i „Iron Man of India".

Slika 2. „Statue of Unity“ (foto: Statue of Unity)

Izuzetna statua se gradi u indijskoj državi Gujarat i biće okrenuta prema brani Sardar Sarovar na reci Narmadi. Kip je izgrađen na rečnom ostrvu koje će biti povezano sa kopnom preko dugog mosta. Unutar statue će se nalaziti centar za posetioce i muzej sa delom nalik palubi za posmatranje okoline koja će biti u predelu grudi kipa.

Slika 3. „Statue of Unity“ (foto: Michael Graves Architecture and Design)

Očekuje se da će ova prva faza projekta koštati oko 460 miliona dolara, sa dalje planiranim fazama koje se odnose na proširenje, uključujući hotel i kongresni centar. Celokupni plan je na toliko sjajnom nivou da niste ni svesni da se gradi dok ne shvatite da je potpuno gotov.

Slika 4. Radovi u toku - „Statue of Unity“ (foto: Michael Graves Architecture and Design)

Iz perspektive inženjera ovo je takođe nezamislivo ogroman i zahtevan projekat. Konzorcijum sastavljen od više firmi koji upravlja projektovanjem i izgradnjom uključuje Turner Construction. Firma je prepoznatljiva jer je upravljala projektom izgradnje Burj Khalife. Tokom proteklih godina uspešno su izgrađena dva betonska jezgra spomenika, oko koga će biti podignuta čelična skela za podršku bronzanih spoljnih panela koje daju statui oblik.

Slika 5. Radovi u toku - „Statue of Unity“ (foto: Michael Graves Architecture and Design)

Nedavno je postavljena prva bronzana ploča koja je dovela statuu u završnu fazu izgradnje i koja će joj dati pravi oblik u narednim mesecima.

Još jedan okrug u Indiji već ima za cilj da prestigne po visini „Statue of Unity“. Spomenik „Shiv Smarak“ postavio je temelje za izgradnju još 2016. godine, sa predviđenim rokom završetka tokom 2021. godine. Ova izuzetna statua posvećena kralju ratnika iz 17. veka planirana je da bude visoka 210 metara ili oko 270m ukoliko se u obzir uzme i gigantska baza.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;